odobren projekt vrijedan 26,6 tisuća eura

Strukovna škola Eugena Kumičića u Rovinju: Učenici vode restoran, u svim segmentima poslovanja, uz mentorstvo učitelja

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Ovim je projektom osigurana projektna zadaća za desetero učenika - po dvoje konobara, kuhara, slastičara te četvero turističko-hotelijerska komercijalista

 

Rovinjskoj Strukovnoj školi "Eugen Kumičić", u sklopu natječaja Erasmus + - Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanje, odobren je projekt " Practice in Best Tourism Destinations", kojim je škola pribavila 26.637 tisuća eura, ali i osigurala projektnu zadaću za desetero učenika - po dvoje konobara, kuhara, slastičara te četvero turističko hotelijerska komercijalista. 

Razvoj centra kompetentnosti

- Projekt je usko povezan s razvojem naše škole kao sastavnog dijela Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu Istre. Cilj je, naime, da naša škola postane mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje te usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada, rekao je ravnatelj škole Emil Nimčević.

Po objašnjenju ravnatelja, putem "job shadowinga" u Formazione Cometa i strukovnoj školi Oliver Twist u talijanskom gradu Como, te praćenja rada njihovih nastavnika, stručnih učitelja i mentora, osoblje rovinjske škole (dva profesora i ravnatelj) upoznat će se s načinom poslovanja otvorenog tipa restorana (školski i postojeći služi samo za potrebe učenika i služi kao praktikum bez osiguranja direktne komunikacije s realnim gostima), kojeg odlikuje posebnost da učenici vode restoran, u svim segmentima poslovanja, uz mentorstvo stručnih učitelja i voditelja.

- Ovaj pristup potiče poduzetničke vještine u realnom okruženju, razmatranje i donošenje odluka, kreiranje ponude, nabavu potrebnih materijala, troškove, kreiranje cijene. Svake se godine sve više učenika s poteškoćama upisuje u programe strukovnog obrazovanja, a naši nastavnici i stručni učitelji nemaju dovoljno kompetencija i potrebnih usavršavanja, pa želimo putem 'job shadowinga' dobiti uvid iz prakse te prijenosom informacija od kolega iz struke kroz primjere dobre prakse, unaprijediti rad s takvim učenicima, kaže Nimčević, objašnjavajući kako je planirani odlazak profesora u talijanski grad Como u veljači 2021. godine, kada će nastavno osoblje biti "pojačano" s još troje profesora iz zagrebačke ugostiteljske škole. 

Edukacija u talijanskom Comu

- Metode rada gdje mentor, odnosno stručni učitelj, smije samo gledati i nadgledati, a sve ostalo od pripreme do serviranja jela i stavljanja na stol, čine osobe s invaliditetom bit će fokus osoblja naše škole. Dakle, planirano je da trojac iz Rovinja tijekom tri dana boravka prate rad kolega u Formazione Cometa, (škola, restorani, caffe') prikupljaju i evidentiraju informacije, usporede nastavne sadržaje, recepte, načine izrade tradicionalnih jela u ponudi, utvrde u kojim područjima kroz primjer dobre prakse je potrebno uvesti nove sadržaje/module u kurikulum kako bi u sklopu modernizacije poboljšali kvalitetu obrazovanja u našoj školi i osigurali kompetentnu radnu snagu za potrebe Rovinja i cijele Istre, gdje se uglavnom i zapošljavaju naši učenici po završetku školovanja, objašnjava Emil Nimčević.

- Što se pak tiče desetodnevnog boravka naših učenika, a riječ je o desetero najuspješnijih (po dva kuhara, slastičara i konobara te četvero usmjerenja turističko-hotelijerskog komercijalista) on je planiran za kraj studenog, odnosno početak prosinca. Naime, s partnerima Uniser dogovorena je mobilnost učenika u mjestu Forli (Emilia-Romagna), a s našim će učenicima biti u pratnji i jedan nastavnik. Učenici će dobiti priliku raditi u hotelima i restoranima, gdje će se upoznati sa specijalitetima ove talijanske pokrajine, kao i s načinom rada i funkcioniranja pojedinih turističkih objekata, kaže ravnatelj.

Inače, sama provedba mobilnosti učenika uključit će dane za putovanje i deset radnih dana prema rasporedu hotela/restorana u kojima budu radili u ukupnom trajanju od petnaest dana. Dodajmo, i kako je Strukovna škola, uz ovaj projekt, na natječaje prijavila još dva zanimljiva projekta - oba pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH. Rezultati se još čekaju, a riječ je o projektu "Loligo" i izložbi u povodu obilježavanja 70. obljetnice Strukovne škole.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom