KRVOVA PLACA U LABINU

STOTA OBLJETNICA LABINSKE REPUBLIKE: Rudnik je pridonio razvoju kraja i školovanju kadrova

| Autor: Branko BIOČIĆ
Vijenci na Krvovoj placi

Vijenci na Krvovoj placi


Predstavnici Saveza udruga antifašista Istarske županije položili su povodom obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike vijenac na Krvovoj placi u Vinežu, mjestu gdje je 1921. krenuo poznati štrajk rudara.

Tom je prilikom labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada kazala da je Krvova placa u zadnjih godinu dana promijenila svoj izgled i postala mjesto posebnog pijeteta, a pritom je otkrila da je za to mjesto vežu i obiteljske emocije s obzirom da je njen pradjed bio sudionik Labinske republike.

Najavila je da se i dogodine planira dostojno obilježavanje obljetnice, kao i da se radi na stjecanju prava raspolaganja Grada nad zgradom na Krvovoj placi koja je u vlasništvu HEP-a. Nakon osvjetljenja "Šohta" radi se na daljnjoj turističkoj valorizaciji rudarenje, pa će se tako do kraja godine dovršiti projekt dizala kojim će se moći spustiti u podzemlje. O povijesnim je događajima govorio je voditelj Narodnog muzeja u Labinu Vedran Kos.

Romano Božac, potpredsjednik SUAB-a Istarske županije govoreći o važnosti rudarenja za Labinštinu istaknuo je potom da je i njegov otac bio rudar, brat rudarski inženjer, a on je sam kao učenik proveo osam dana na praksi u labinskom rudniku.

"Rudnik je pridonio razvoju ovoga kraja i školovanju mnogih kadrova", rekao je Božac koji je zajedno s predsjednikom SUAB-a IŽ Brankom Oplanićem te Severinom Frankovićem, predsjednikom labinske udruge antifašista položio vijenac na spomen obilježje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini