STAZA DUGA 8 KILOMETARA

"ŠTORIJA UD GLAGOLJICE" U subotu besplatna turistička tura OD ROČA DO HUMA PJEŠKE KROZ ALEJU GLAGOLJAŠA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Aleja glagoljaša (Arhiva)

Aleja glagoljaša (Arhiva)


Besplatnu turističku turu "Štorija ud glagoljice", u povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča ove subote organiziraju turistički vodiči Dean Prodan, Zdenka Majcan i Hari Vidović. Vođena šetnja, u trajanju od četiri do pet sati, prilika je za upoznavanje bogate prošlosti Roča, Aleje glagoljaša i Huma, najmanjeg grada na svijetu.

Okupljanje je u subotu u 10 sati kod Velih vrata u Roču. Preporuka je sa sobom ponijeti bočicu vode i obući udobnu obuću. Dionicu od Roča do Huma kroz Aleju glagoljaša, dugu oko osam kilometara proći će se pješke, a u povratku je organiziran prijevoz do Roča.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika ograničen je na njih dvadeset pa su prijave obavezne. Sve informacije mogu se dobiti u Turističkoj zajednici Buzet, s time da je ostalo još svega nekoliko mjesta.

Predviđen je obilazak Roča, među ostalim i ročke freskoslikarske radionice, ateljea Freska, koja u glagoljaškom gradiću oživljava priču o freskama i zidnom slikarstvu u Istri.

Moći će se razgledati i Glagoljska tiskara "Juri žakan" i replika Gutenbergova tiskarskog stroja. Ročka tiskara je jedino mjesto na svijetu gdje se danas glagoljski tekstovi mogu tiskati na način na koji je tiskana prva knjiga u povijesti zapadnoeuropske civilizacije, lijevanim i višekratno upotrebljivim pomičnim glagoljskim slovima.

Aleja glagoljaša proteže se uz cestu od Roča do Huma. Spomen-kompleks posvećen kolijevci hrvatske pismenosti, glagoljašima i glagoljaštvu, podignut je kao poseban projekt Čakavskog sabora u razdoblju od 1977. do 1985. godine. Već krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća intenzivno su ga počele obilaziti učeničke ekskurzije, ali i velik broj turista.

- Među prvima u Hrvatskoj svojevremeno smo krenuli s kostimiranim turističkim vođenjem kroz projekt "S žaknom Jurjem kroz Roč, Aleju glagoljaša i Hum", a ovo će biti prilika ponovo vidjeti kostimiranog Jurja Žakna koji će cijelu turističku sezonu biti u ponudi i šetati Alejom i prezentirati glagoljicu, rekao nam je Dean Prodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum