VREMENSKA PROGNOZA

STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA NA ISTARSKI POLUOTOK

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


Ovogodišnji svibanj protječe u znaku ljetnog vremena, a temperature zraka povremeno dostižu srpanjske vrijednosti, dakle primjerenije su srcu ljeta. To će se za vikend promijeniti, piše Istramet.

Prema prognostičkim modelima u subotu valja očekivati hladnu frontu. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima vjerojatno s olujnim udarima, ali pljuskovi i grmljavina bit će uglavnom rezervirani za kopneni dio Hrvatske.

Modeli zasad ne sugeriraju na konkretne oborine u Istri koja je već pogođena sušom koja traje mjesecima. Kiša bi bila itekako potrebna poljoprivrednicima, ali prema svemu sudeći glavna karakteristika promjene vremena ponovno će biti bura, a ne kiša, što je obrazac koji nas prati godinu dana.

Temperatura zraka snizit će se za 10-ak stupnjeva Celzija, a zahlađenje očekuje i veći dio središnje te zapadnu Europu gdje će biti jačih nevremena uz obilje oborina. Nažalost, stvaranje ozbiljne ciklone koja bi našem kraju donijela toliku željenu kišu nije izgledno.

Trodnevna Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

UTORAK - Djelomice sunčano vrijeme, u gorju povremeno uz povećanu naoblaku s kojom može biti izoliranih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno, u gorju ponegdje jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 13 do 19 °C, maksimalne dnevne vrijednosti oko 30 °C.

SRIJEDA - Djelomice sunčano vrijeme, u gorskom području uz mogućnost pojave lokalnih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, navečer će oslabjeti. Jutarnje temperature zraka od 13 do 19 °C, maksimalne dnevne vrijednosti između 27 i 30 °C.

ČETVRTAK - Djelomice sunčano vrijeme, u Gorskom kotaru uz mogućnost pojave lokalnih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 14 do 20 °C, dnevne vrijednosti između 28 i 30 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of