Svakodnevni "ruski rulet"

STANOVNICI GALIŽANE APELIRAJU PREMA GRADU VODNJANU I ŽUPANIJSKOJ UPRAVI ZA CESTE: Zaustavite ludovanje obijesnih vozača kroz starogradsku jezgru!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

Sadašnje prometno rješenje, s prometnim znakom koji poziva na smanjenje brzine i oprez, je neučinkovito, a tuda svakodnevno prolaze mnogi mještani, među njima i djeca. Zato smo pokrenuli peticiju koja je u samo 24 sata skupila više od 50 potpisa, a cilj nam je privoljeti nadležne službe da postave ležeće policajce, odnosno uspornike na glavnoj cesti Sant Isepo te na Fažanskoj cesti u blizini osnovne škole u Galižani, kažu mještani

 

Galižana je jedno od najstarijih mjesta na području Istre čija naseljenost datira još iz prapovijesnog razdoblja i može se podičiti poviješću i tradicijom koje sežu još od antičkog doba. Baš kao i u svakom takvom gradiću u Istri, duga je povijest ostavila trag u strogom centru Galižane sve do današnjeg dana. To se najbolje očituje u uskim cestama koje prije više stoljeća nisu bile planirane za budućnost i pojavu automobila, a takva je i glavna cesta Sant Isepo koja prolazi centrom Galižane. Cesta kojom se jedva mimoiđu dva osobna automobila, omeđena je srednjovjekovnim kućama koje imaju ulazna vrata na samoj cesti, a to zadnjih godina postaje veliki problem. 

Iako bi zbog svega navedenog, ali i zbog nepreglednih zavoja koji karakteriziraju ovu prometnicu, centrom Galižane trebalo voziti najopreznije i najmanjom mogućom brzinom, to često nije slučaj kod nesmotrenih vozača kojima se iz nekog razloga baš jako žuri proći centrom mjesta. Nedavno se tako jedan stanovnik iščuđavao nevjerojatnoj brzini kojom je jedan vozač u večernjim satima protutnjao onuda, navodeći da je pravo čudo da se nije dogodila kakva tragedija. Umorni od višegodišnjeg "ruskog ruleta" u centru ovog malog mjesta, mještani su prije koji dan odlučili uputiti javni apel nadležnim institucijama Grada Vodnjana kao i Županijskoj upravi za ceste Istarske županije.

- Iako ima i onih koji bi rado da se strogi centar Galižane zatvori za promet, svjesni smo da je iz mnogih razloga to neadekvatno rješenje. Sadašnje prometno rješenje, s prometnim znakom koji poziva na smanjenje brzine i oprez, je neučinkovito, a tuda svakodnevno prolaze mnogi mještani, među njima i djeca. Zato smo pokrenuli peticiju koja je u samo 24 sata skupila više od 50 potpisa, a cilj nam je privoljeti nadležne službe da postave ležeće policajce, odnosno uspornike na glavnoj cesti Sant Isepo te na Fažanskoj cesti u blizini osnovne škole u Galižani. Razlog apela jest nezadovoljstvo lokalnog stanovništva postojećim prometnim znakovima kojima se ograničava brzina zato što to ne osigurava adekvatnu zaštitu za pješake kroz centar Galižane, ne omogućava siguran pristup školi, vrtiću, trgovini ili parku, i ne usporava vozače koji svakodnevno ovuda voze neprilagođenom brzinom. Stoga zahtijevamo od nadležnih institucija da organiziraju tim stručnjaka i dovedu predstavnike prometne policije na teren koji će uzeti u obzir kvalitetu ceste, gustoću prometa i red vožnje javnog gradskog prijevoza i opskrbe, da omoguće građanima uvid u nacrt gdje će biti postavljeni ležeći policajci te da se konzultiraju s mještanima, da izaberu najbolju vrstu ležećih policajaca koji će usporiti promet, a da ne oštećuju naše automobile, te da ih postave na navedenim kritičnim mjestima, kažu inicijatori ove inicijative.

Pravo je čudo, kažu oni, da još uvijek nije došlo do nekog tragičnog događaja, no bolje bi bilo spriječiti takve situacije da do njih niti ne dođe. Osim toga, smatraju mještani, Grad Vodnjan i nadležne institucije kao da su zaboravile na Galižanu čije su ceste dosta oštećene. Na mnogim su se mjestima pojavile rupe u asfaltu, a oko šahtova, koji samo što nisu propali, vide se pukotine. Na nekim dijelovima naselja zelenilo je toliko izraslo uz same prometnice da onemogućava vozačima preglednost, a na onim rijetkim dijelovima gdje uz prometnice postoji pločnik nerijetko se parkiraju automobili i time dodatno ugrožavaju pješake koji moraju sići na kolnik. Velika je šteta i žalost, smatraju mještani, što je ovo prekrasno mjesto između Pule i Vodnjana tako zapušteno. Zato bi voljeli da se netko od nadležnih iz Grada Vodnjana i Mjesnog odbora Galižana sastanu, dogovore i riješe ove male stvari, ali velike za mještane Galižane.

I dok su se oni pripremali svoju peticiju provesti i osobno među mještanima koji se ne koriste internetom, o ovoj se problematici oglasio gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

- Poštujem inicijativu i dostavljene prijedloge u cilju ostvarenja veće razine sigurnosti u cestovnom prometu u naselju Galižana. Budući da je cesta koja prolazi naseljem Galižana u nadležnosti Županijske uprave za ceste, kontaktirao sam njihove predstavnike i dogovorio hitan sastanak u cilju rješavanja navedene problematike koji će se uskoro održati. Cilj je svih nas da se, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, izradi nova prometna regulacija i time poveća razina sigurnosti u cestovnom prometu. Želim naglasiti da smo već ranijom prometnom regulacijom ograničili prije svega prometovanje kamiona naseljem i time djelomično smanjili intenzitet prometovanja kroz centar Galižane. Slažem se da je to djelomično rješenje i da moramo dodatno povećati razinu sigurnosti, pogotovo za pješake, i time ih zaštiti od neodgovornih vozača. Svakako ćemo u razgovorima s predstavnicima Županijske uprave za ceste te s predstavnicima prometne policije uzeti u obzir sve navedeno u prijedlozima mještana te ih obavijestiti o svemu poduzetom i o daljnjim koracima, kaže Vitasović.

Sad kad je dogovoren hitan sastanak, smatra gradonačelnik, već je praktički pokrenuto rješavanje problematike u Galižani, pa je stoga pozvao mještane da se strpe još malo do donošenja konkretnih zaključaka o čemu će ih detaljno obavijestiti. Vitasović napominje da prilikom izmjene ili izrade nove prometne regulacije postoji određena procedura koja obuhvaća sagledavanje problematike, predlaganje prihvatljivog rješenja od strane nadležnih institucija, izrade novog prometnog elaborata od ovlaštenih prometnih stručnjaka, dobivanje suglasnosti policije, zatim izrade prometne signalizacije i njenog postavljanja, što već govori da će do konačnog rješenja problema proći izvjestan vremenski period. No, dodaje da će svakako na tom sastanku iznijeti prijedloge mještana o postavljanju „ležećih policajaca“. Hoće li tada ujedno i sama županijska cesta dobiti novi sloj asfalta koji joj je prijeko potreban, također će se dogovoriti na tom sastanku.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini