LINDAR

SREDNJOVJEKOVNI KOMPLEKS ZIDINA OKO CRKVE SV. MOHORA I FORTUNATA: Sanacija Turnića bit će dovršena ove godine

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Cilj programa je građevinski i konstruktivno sanirati ovaj vrijedni spomenik srednjovjekovne građevinske baštine, kako bi mještanima Lindara i mnogobrojnim posjetiteljima omogućio turističke obilaske i mjesto organiziranja kulturnih i turističkih sadržaja

Sanacija Turnića, dijela srednjovjekovnog kompleksa zidina Lindara koje opasuju crkvu sv. Mohora i Fortunata te samostojeći zvonik, biti će dovršena ove godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture. Bedemi su, pored obrambene, imali i ulogu potpornog zida. Do danas su očuvana i vidljiva tri bastiona od kojih je najzanimljiviji onaj s topom iz Napoleonova razdoblja, a vezuje se uz bitku iz 1813. godine, predvođenu kapetanom Lazarićem na čelu austrijske vojske, kada je Napoleonova vojska poražena.

Ponovno zidanje kamenog zida

Lani u srpnju započeli su radovi na prvoj fazi građevinske sanacije bastiona Turnić u Lindaru, uz financijsku potporu Ministarstva kulture, kojim je Gradu Pazinu odobren iznos od 100 tisuća kuna. Prva faza sanacije obuhvatila je strojno-ručni iskop platoa uz arheološki nadzor i sanaciju kamenog zidnog plašta. Na početku radova izvršeno je raščišćavanje terena kod temelja zida od grmlja i sitnog raslinja te doprema i montaža radne skele, koja je ostala na gradilištu za potrebe radova u 2020. godini. Zatim je izveden strojno-ručni iskop platoa za vezni serklaž uz arheološki nadzor, slijedila je pažljiva demontaža postojećeg kamenog zida, odnosno raziđivanje nestabilnog zida s čišćenjem i sortiranjem kamenih blokova te ponovno zidanje kamenog zida u vapnenom mortu.

Za zidanje su korišteni kameni blokovi iz razidanog zida. Radove je, nakon provedenog postupka jednostavne nabave i ugovaranja, izvodila tvrtka Kapitel iz Žminja, dok je projektantski i stručni nadzor povjeren tvrtki Istra inženjering iz Poreča, koja je prethodno izradila i projektnu dokumentaciju građevinske sanacije. Svi radovi izvedeni su u dogovoru i uz odobrenje nadležnog konzervatora Konzervatorskog odjela iz Pule.

Ugradnja postojećeg topa

Program se nastavio i u 2020. godini drugom fazom građevinske sanacije bastiona, a Ministarstvo kulture je ove godine za dovršetak sanacije izdvojilo 140 tisuća kuna. Radovi će obuhvatiti pažljivu demontažu te dovršetak ponovnog zidanja kamenog zida u vapnenom mortu, koristeći kamene blokove iz razidanog zida. Zatim uređenje bankine koja obuhvaća ugradbu postojećih i novih masivnih kamenih poklopnica i završno uređenje unutarnjeg plašta iznad zemlje fugiranjem, zatim uređenje platoa i ugradnja postojećeg topa s konstrukcijom na zatečenu poziciju prije početka radova sanacije. Potom će se ugraditi geotehnička sidra kroz prethodno izvedeni horizontalni serklaž iza zida. Radovi i stručni nadzor ugovorit će se nakon provedbe postupka jednostavne nabave, a početak radova planira se tijekom srpnja.

Cilj programa je građevinski i konstruktivno sanirati ovaj vrijedni spomenik srednjovjekovne građevinske baštine, kako bi mještanima Lindara i mnogobrojnim posjetiteljima omogućio turističke obilaske i mjesto organiziranja kulturnih i turističkih sadržaja.

Ove se godine planira i nastavak radova građevinske sanacije zvonika crkve sv. Nikole u Pazinu te građevinske sanacije kasnogotičko-renesansnog urbanog sklopa citadele u Pazinu tijekom jesenjih mjeseci.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater