ZADNJI TRZAJI

SLUČAJ (MEGA)PARCELACIJE U BALAMA: Evo što je vlasnik učinio s 45.000 kvadrata šume

Komunalni redar utvrdio je da je vlasnik spomenute šume, u Općini Bale nedaleko od Peroja, parcelacijom prenamijenio sve parcele u pašnjak i protuzakonito, odnosno bez dopuštenja nadležne šumarije, iskrčio šumu "pretpostavlja se u svrhu prodaje kao vikend parcele", stoji u zapisniku

| Autor: Marcello ROSANDA
Od jedne šume do 91 parcele

Od jedne šume do 91 parcele


Najnoviji primjer pošasti megaparcelacije u Istri je usitnjavanje ogromne šume na području Bala, površine 45.740 kvadrata, u čak 91 manju česticu za daljnje prodaju. Naime, ovih je dana tamošnji komunalni redar utvrdio da je vlasnik spomenute šume, u Općini Bale nedaleko od Peroja, parcelacijom prenamijenio sve parcele u pašnjak i protuzakonito, odnosno bez dopuštenja nadležne šumarije, iskrčio šumu "pretpostavlja se u svrhu prodaje kao vikend parcele", stoji u zapisniku.

Radi se, poznato je, o ustaljenoj praksi velike zarade vlasnika velikih poljoprivrednih zemljišta. Kupe ga jeftino ili pak naslijede, ucrtaju manje čestice i putove koje tlocrtom podsjećaju na gradske kvartove, parceliraju, potom prodaju bitno skuplje, te na koncu zarade. Što će biti nakon toga - "nije moj problem". Naravno, problema ne bi ni bilo kada bi se novi vlasnici zaista i bavili poljoprivredom, sektorom koji i Hrvatska i Europska unija zajedničkim snagama nastoje revitalizirati, a kojoj je zemljište i namijenjeno.

fgj

Ovaj slučaj nije, naravno, jedini te smo u Istri vrlo često svjedoci situacije da vlasnici velikih poljoprivrednih zemljišta iskorištavaju krnji zakon koji se sada, na svu sreću, mijenja da bi sebi priskrbili zaradu nauštrb prostora. U ovom trenutku oni hvataju posljednju priliku za mešetarsku, ali i dalje zakonsku parcelaciju. Jer, podsjetimo, pri kraju je izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojom se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara te se nastoji na svom raspoloživom zemljištu obavljati proizvodnja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater