ZDRAVI, A SLIJEPI

MOŽDA IM SUNCE TUČE U OČI? Načelnik Medulina Goran Buić i njegovi pročelnici svaki dan prolaze pored ilegalne gradnje, ali ništa ne primjećuju

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Niče kuća u centru Medulina (snimio M. MIJOŠEK)

Niče kuća u centru Medulina (snimio M. MIJOŠEK)


Obitelj medulinske vijećnice Paole Šimunović s vladajuće liste Gorana Buića bez građevinske dozvole gradi novu obiteljsku kuću u centru Medulina. Kuća se nalazi na parceli od 179 kvadrata te je u zemljišnim knjigama još uvijek navedena kao voćnjak. Vlasnica parcele majka je medulinske vijećnice, a gradilište bez građevinske dozvole otvoreno je krajem prošle godine. Tu činjenicu sve do prošlog tjedna, kada smo ga o tome pitali, medulinski načelnik Goran Buić nije znao, ili se možda pravio da ne zna. Teško je povjerovati u njegove tvrdnje da je tek nakon našeg upita shvatio da vlasnici nemaju potrebne papire, pogotovo ako se uzme u obzir da se parcela nalazi pred nosom medulinske vlasti.

Naime, bespravna gradnja s planirana dva stana i konobom, sve zajedno površine od oko 90 kvadrata, nalazi se na pedesetak metara udaljenosti od općinske zgrade. Da bi uopće došao na posao, načelnik Buić i njegovi suradnici moraju proći pored tog gradilišta, a ne manje bitna činjenica jest i to da je zbog radova dijelom uzurpirana i javna površina.

Uz Buića, na putu za općinsko parkiralište nedaleko ove ilegalne gradnje, svaki dan prolaze i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i izgradnju Goran Peruško, ali i svi komunalni redari. Kako je moguće da nitko od njih ništa nije primijetio sve do trenutka kada ih prošli tjedan o tome nismo izvijestili mi iz Glasa Istre?

A nakon tog poziva stvari su se pomakle s mrtve točke, jer točno dan nakon našeg upita Općini obitelj vijećnice brže-bolje predaje zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga, u telefonskom razgovoru, načelnik konačno otkriva da je gradilište bespravno. Na teren se šalju komunalni redari i Općina sve prijavljuje građevinskoj inspekciji.

Buićevo je obrazloženje da mu je ovo prvi glas i da ništa nije znao do trenutka dok nije u Općinu stigla prijava, odnosno naš upit. U telefonskom razgovoru je osudio ovaj propust, rekavši da ne može za svaku parcelu znati ima li ili nema dozvolu.

Također, načelnik Općine sve je pokušao ublažiti riječima da se parcela u prostornom planu nalazi u građevinskoj zoni, a na pitanje kako nije primijetio da se gradi i imaju li papire, kazao je da njemu niti na kraj pameti nije bilo da se kuća gradi bez građevinske dozvole.

- Zar mislite da je meni to drago? Oni su sada u proceduri izdavanja građevinske dozvole i to neće biti ništa toliko strašno. Komunalni redari su izašli na teren i prijavili su to inspekciji. Komunalci su im čak naplatili i kaznu, čini mi se u iznosu od 250 kuna za djelomično korištenje javne površine, kaže Buić i dodaje:

- Nemoguće je pratiti svaki objekt koji se gradi. Ovo je konkretno građevinsko područje i zbijeni dio naselja i na kraj pameti mi nije bilo da nemaju dozvolu koju mogu dobiti bez problema, rekao je Buić, dodajući da se čestica nalazi u zoni stambene namjene te je na istoj predviđena i moguća gradnja stambenog objekta neovisno o kulturi koja je navedena u vlasničkom listu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater