Novi statut

Skupština TZ Funtana: Troškovi za plaće radnika NE SMIJU PRELAZITI 40 POSTO UKUPNIH PRIHODA

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Predstavnika Plave lagune Franko Beaković zamijenio Ivan Stojnić * Kao novina propisana je mogućnost ostvarivanja prihoda iz fondova EU i drugih fondova * Od početka ove godine pa do 17. kolovoza u Funtani je boravilo 79.390 gostiju koji su ostvarili 553.733 noćenja što je 43 posto u odnosu na prošlu godinu

 

U fokusu sjednice Skupštine Turističke zajednice općine Funtana bilo je donošenje novog statuta kojeg sve turističke zajednice u Hrvatskoj trebaju uskladiti do 31. kolovoza ove godine s novim odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promociji hrvatskog turizma kojim je određeno novo ustrojstvo turističkih zajednica, koje djeluju u sustavu Hrvatske turističke zajednice. 

Briše se Nadzorni odbor TZ-a 

Nakon što je predstavnik Plave lagune Franko Beaković otišao u mirovinu, njega će u Skupštini do kraja mandata mijenjati Ivan Stojnić, predstavnik iste članice. Direktorica TZ Funtana Ana Milohanović Čehić izvijestila je članove skupštine da je novi statut izrađen na temelju predloška Ministarstva turizma, a isti je prošao "filter" Turističkog vijeća. Statutom je redefinirana uloga turističke zajednice koja od sada djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta. Tijela TZ-a su od sada Skupština, Turističko vijeće i predsjednik, a briše se Nadzorni odbor. Isto tako novim zakonom nisu predviđena turistička društva. Nova se odredba odnosi i na mandat direktora TZ kojeg bira Turističko vijeće na rok od četiri godine nakon raspisivanja javnog natječaja. Umjesto "godišnjeg financijskog izvješća" koristit će se izraz "izvješće o izvršenju programa rada" kojeg Vijeće podnosi Skupštini do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu.

Kao novina propisana je mogućnost ostvarivanja prihoda iz fondova EU i drugih fondova. Uvodi se odredba po kojoj troškovi za plaće radnika ne smiju prelaziti 40 posto ukupnih prihoda, a navedeno ograničenje se ne odnosi na troškove plaća radnika zaposlenih u Turističko informativnom centru. Direktorica je obavijestila da je Ministarstvo dalo prethodnu suglasnost na statut, nakon čega je isti jednoglasno prihvaćen od strane članova Skupštine TZ Funtana. 

Zabrinjava odlazak Austrijanaca i Talijana 

Podnijela je statistički pregled dolazaka i noćenja iz kojeg je vidljivo da je od početka ove godine pa do 17. kolovoza u Funtani boravilo 79.390 gostiju koji su ostvarili 553.733 noćenja što je 43 posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše noćenja ostvarili su Nijemci (56 posto u odnosu na lani), Slovenci (65 posto), Austrijanci (39 posto), Česi (52 posto), Talijani (32 posto) i Hrvati (28 posto). Najviše noćenja ostvareno je u kampovima (75 posto), 14 posto u hotelskom smještaju, 9 posto u objektima u domaćinstvu i 2 posto u nekomercijalnom smještaju.

U usporedbi s prošlom godinom najbolji su bili srpanj i kolovoz u kojima je ostvareno 61 posto odnosno 65 posto dolazaka odnosno 56 posto i 55 posto noćenja. Trenutno u Funtani boravi 9.955 gostiju što je 52 posto u odnosu na isti dan prošle godine. Zabrinjava trend odlazaka Austrijanaca, njih 576 je 17. kolovoza napustilo Funtanu i Talijana (469) zbog poznatih mjera tih zemalja za svoje građane vezano za pandemiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter