Izmjene Statuta

Kreće izborna kampanja za novog prvog čovjeka istarskog nogometa

| Autor: Boris VIDULIN

U Pazinu je u utorak održana posljednja Skupština NSŽI-ja u ovom saziv. Već za nekoliko mjeseci na rasporedu je ona Izborna skupština na kojoj će se birati predsjednik Saveza i novi Izvršni odbor. Upravo je to i bila glavna tema Skupštine, u kojoj se uglavnom raspravljalo o prijedlogu odluke dopune i izmjene statuta NSŽI-ja.

Istra 1961 i fikusi na Skupštini

Svi su prijedlozi IO-a, uz neke sitne izmjene, prihvaćeni gotovo jednoglasno. Prijedlozi   Novigrada i Rudara nisu poslani zastupnicima prije same skupštine pa se o njima , barem o nekima, raspravljalo na samoj skupštini.

Polemike je izazvao prijedlog da se, kao sada aktivnim sucima, uskrati sudjelovanje na Skupštini i delegatima, povjerenicima, kontrolorima, disciplinskim sucima. No, kako u aktualnoj skupštini imam podosta članova s takvim "titulama" takav je prijedlog odbačen. Zanimljivo je da trenutno postoje članovi skupštine, ali i članovi IO-a, koji su ujedno i povjerenici lige što znači da sami sebi podnose izvještaj što se definitivno može nazvati sukobom interesa.

Predstavnici niže rangiranih klubova nisu zadovoljni načinom glasanja, jer predstavnik Istre 1961 ima pravo na 64 glasa, dok cijela Druga i dvije Treće ŽNL ukupno nemaju toliko glasova . Ispada da su oni samo "fikusi" da se ostvari kvorum na Skupštini no Zakon o sportu je predvidio takav sustav glasanja, a NSŽI se mora se pridržavati tog zakona.

Najveća promjena koja je izglasana je da će ubuduće Izvršni odbor, umjesto trinaest, imati devet članova, a promijenjen je i način biranja članova najvažnijeg tijela NSŽI-ja. Osim predsjednika, članove će moći predlagati i skupštinari, a potrebno je imati potporu najmanje deset klubova ukoliko netko želi biti nominiran za ulazak u IO. Kandidati za predsjednika moraju imati potporu najmanje petnaest klubova, a podršku u pisanom obliku moraju dostaviti najmanje petnaest dana prije održavanja Izborne skupštine.

Više kandidata za predsjednika

Iako je bilo povišenih tonova, traženja da se neke stvari dodatno pojasne, svima je u interesu bilo da se prihvate izmjene i dopune statuta kako bi se sve usuglasilo sa zakonom i kako bi novi saziv NSŽI-ja, koji se bira na sljedeće četiri godine, bio sukladno svim pravnim regulama. Sada slijedi zatišje koje će trajati dva mjeseca, a onda kreće kampanja za nogometnu vlast u Istri. Jedino je izvjesno da će ovog puta, za razliku od svih prethodnih, kandidat za predsjednika imati konkurenciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter