ZAJEDNO SU JAČI

SJEME SURADNJE ISTARSKIH INFORMATIČARA Može li i Istra u dogledno vrijeme postati prepoznatljivo IT središte?

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Pitanje je to na koje prije definitivnog odgovora ipak prema svemu sudeći još treba odgovoriti na čitav niz potpitanja. No domaći IT-ovci počeli su činiti zajedničke korake, a čim se s toliko odlučnosti krene na neki put onda je automatski i krajnji cilj bar malo bliži

 

 

Prestižna godišnja nagrada za najuspješnije hrvatske poduzetnike u 2018. godini dodijeljena je prije nepuna dva mjeseca trojcu iz vodnjanskog Infobipa, braći Silviju i Robertu Kutiću te Izabelu Jeleniću. Priznanje je to domaće gospodarske elite uspjehu jednog poslovnog projekta koji je iz ideje koja se počela razvijati u obiteljskom podrumu, u svega petnaestak godina izrastao u jednog od lidera domaće IT industrije i uspješnu globalnu poduzetničku priču.

"Probably the largest IT company in Vodnjan", kako u šali Infobipovci tepaju svojoj tvrtci, lider su jedne industrijske grane koja se i u Istri već neko vrijeme doživljava kao nova velika šansa da se stvori poduzetničko okružje koje će kreirati radna mjesta i na Poluotok privući mlade i obrazovane ljude. Temelji za to već postoje jer, uz vodnjanskog IT diva, u Istri posluje još čitav niz većih ili manjih informatičkih tvrtki, kao i sve veći broj slobodnih profesionalaca odnosno tzv. freelancera, a odnedavno se na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli može studirati i informatika. Svi oni već posluju ili se spremaju poslovati na tržištu koje ne poznaje granice, te već neko vrijeme kroz razne inicijative rade na stvaranju nekakvog zajedničkog okvira i suradnje koja bi im olakšala pristup tom tržištu i donijela bolje rezultate.

Udruživanje

Jedan od smjerova te suradnje je kroz strukovnu grupu IT Istra koja vrlo aktivno djeluje pri Županijskoj gospodarskoj komori i gdje je zapravo prvo zasijano i niknulo to sjeme suradnje istarskih informatičara.

- Premali smo za samostalno sudjelovanje na nekom kompleksnijem europskom natječaju, a uz to dosta nas ima komplementarne proizvode koji se u nekim dijelovima preklapaju što je dobro za suradnju. IT ljudi i kadrova je premalo i potencijalno si možemo s resursima pomagati. Infosit je, primjerice, u nekoliko projekata bio nositelj, a iza nas je bilo tri do pet tvrtki koje su bile podizvođači. Uz dobar projektni managment, organizaciju i odgovornost svakog od partnera nije problem provesti takve projekte, ali moramo imati partnera na kojeg se možemo osloniti, a vjerujem da u Istri takvih firmi ima,“ kazao je nedavno za Glas Istre predsjednik te strukovne grupe i vlasnik porečkog Infosita Goran Mrvoš govoreći na temu potrebe umrežavanja unutar IT sektora.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater