ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA U TURIZMU

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije: Da bi se izbjegli otkazi radnicima, NUŽNE SU HITNE KOREKCIJE MJERA

| Autor: Glas Istre
Marina Cvitić (CROPIX)

Marina Cvitić (CROPIX)


Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić predložila je dodatne mjere da bi se spriječile određene nelogičnosti oko prava na potpore, destimulirale moguće kalkulacije poslodavaca, odnosno da bi ih se stimuliralo da rade i zimi, u periodu u kojem je i u normalnim okolnostima upitna rentabilnost rada

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Marina Cvitić jučer je na adrese Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uputila dopis s prijedlozima o dopunama mjera za očuvanje radnih mjesta u turističkom sektoru.

Dodatne mjere Cvitić je predložila je da bi se spriječile određene nelogičnosti oko prava na potpore, destimulirale moguće kalkulacije poslodavaca, odnosno da bi ih se stimuliralo da rade i zimi, u periodu u kojem je i u normalnim okolnostima upitna rentabilnost rada.

Fleksibilniji kriteriji za potpore

Cvitić predlaže hitne korekcije aktualnih mjera kojima bi trebalo spriječiti situacije da kompanije posegnu za „dirigiranom“ prodajom kapaciteta na štetu radnika, državnog i lokalnog proračuna, ali i vlastitog poslovanja. Naime, prema sadašnjim kriterijima, pravo na potpore u visini od 4.000,00 kuna po radniku koji je bio u radnom odnosu na dan 31.08. imaju poslodavci koji u prethodnom mjesecu ostvare pad prometa veći od 60% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Iz toga proizlazi da poslodavac koji je ostvario pad prihoda 59% (znači svega 1% manje u odnosu na postavljene kriterije) ne ostvaruje pravo na potpore.

- To će navesti poslodavce da unaprijed procjenjuju prihode, odnosno da booking prilagode kriterijima za ostvarivanje prava na potpore, upozorava Cvitić te predlaže fleksibilniji kriterij za ostvarivanje prava na potporu - kumulativ za tekuću godinu u odnosu na prethodnu ili potpora u nižem iznosu ukoliko je pad prihoda 50% ili 40%.

- Radnici bi radili, a dok bi radili, primali bi punu plaću i stvarali sate za preraspodjelu, temeljem čega bi dobivali punu plaću za cijelo vrijeme dok imaju sate za preraspodjelu. Iz veće plaće radnik bi plaćao veće doprinose, poreze i prireze, i više bi trošio. Time bi se u proračune slijevala veća sredstva, a od toga bi imao koristi i cijeli niz poduzetnika. Stoga je potrebno preispitati kriterije za ostvarivanje prava na subvenciju da bi se poslodavci stimulirali da rade, a ne da ne rade, navode u Sindikatu ističući činjenicu da i u normalnim zimskim mjesecima turistički sektor radi smanjenim kapacitetom. U takvim uvjetima, u zimskim mjesecima ostvaruje se nikakvi ili minimalni prihodi, a temeljem sadašnjih kriterija poslodavci ne bi ostvarivali pravo na potporu. Ili bi pak poslodavci koji su imali prošle godine otvorene objekte zatvorili hotele da bi ostvarili pravo na potporu. Moguće je i otpuštanje radnika ako poslodavac ni po jednoj osnovi ne ostvaruje pravo na potpore.

Oštrije sankcije za poslodavce

Sindikat predlaže i strože kriterije za poslodavce u pogledu prava na potporu u slučajevima poslovno uvjetovanih otkaza. Za Sindikat je neprihvatljivo da nisu predviđene oštrije sankcije za one poslodavce koji daju otkaze radnicima zbog poslovno uvjetovanih razloga. Budući da je cilj mjera očuvanje radnih mjesta poslodavac koji donese odluku o poslovno uvjetovanom otkazu trebao bi ne samo izgubiti potporu za taj mjesec za sve radnike, već bi trebao vratiti i sve potpore koje je dobio do trenutka poslovno uvjetovanih otkaza.  

Po mišljenju predsjednice SIKD-a trebalo bi također voditi brigu da se kriteriji za potpore nadopune na način da se gledaju usporedivi podaci. Zbog raznih akvizicija, investicija ili kupnje, odnosno prodaje, mnoge kompanije imale su u 2020. g. više ili manje kapaciteta na raspolaganju, a time i više, odnosno manje radnika. S većim kapacitetom mogao se ostvariti veći prihod koji nije komparativan s istim razdobljem protekle godine. Tako su određeni poslodavci koji su prodali dio kapaciteta bili privilegirani jer su ostvarili manji prihod u odnosu na proteklu godinu, a oni koji su kupili ili investirali te imali objekt u funkciji, bili su diskriminirani pa nisu tijekom sezone ostvarili pravo na potporu, zaključuju u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum