SUSRET U POREČU

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU: Na području Poreštine lani zabilježen pad kaznenih djela, prometnih nesreća, nastradalih i prijava obiteljskog nasilja

Gradonačelnik Loris Peršurić susreo se s voditeljima porečkih i županijskih žurnih službi povodom obilježavanja Europskog dana broja 112 * Istaknuto je da Grad s okolnim općinama i turističkim tvrtkama izdvaja oko milijun kuna godišnje za dodatne timove hitne medicinske pomoći

| Autor: Glas Istre
Porečka policija podigla je riješenost slučajeva s 49 na 62 posto (Snimio Dejan Štifanić)

Porečka policija podigla je riješenost slučajeva s 49 na 62 posto (Snimio Dejan Štifanić)


Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se s voditeljima porečkih žurnih službi – voditeljicom porečke hitne i ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordanom Antić, zapovjednikom Javne vatrogasne postaje Poreč Denisom Matoševićem i načelnikom Policijske postaje Poreč Davorom Švendom, te Nirvanom Ukušić, voditeljicom Službe civilne zaštite Pazin i Mladenom Kikovićem, voditeljem Županijskog centra 112.

Gradonačelnik je pohvalio razinu usluge i suradnje koju Grad ostvaruje s navedenim ustanovama, napominjući kako će se uvijek truditi da bude na raspolaganju i da pomogne u granicama svojih financijskih i zakonskih mogućnosti koliko god je potrebno da grad ostane siguran, a njegove hitne službe opremljene, brze, efikasne i profesionalne.

- Volimo reći da smo kvalitetan i siguran grad, a to smo dijelom upravo zahvaljujući našim hitnim službama. Svaka od njih ima svoje resorno ministarstvo. Drago mi je da je ove godine Vlada prihvatila naš amandman na državni proračun za obnovu zgrade policije jer se ipak radi o njihovom vlasništvu, a zgrada nikako ne priliči našem gradu kao ni obimu posla. Nadamo se da će do realizacije i doći, rekao je Peršurić.

Istaknuto je da Grad s okolnim općinama i turističkim tvrtkama izdvaja oko milijun kuna godišnje za dodatne timove hitne medicinske pomoći, kako bi vrata porečke Hitne uvijek bila otvorena, prije tri godine je sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije porečkoj ispostavi donirano novo vozilo, a početkom ove godine još jedno. Donirana je i nova oprema za službenike, a plaćaju se i troškovi smještaja deficitarnim kadrovima.

- Što se tiče vatrogasaca koji se financiraju većinom putem lokalnih samouprava, imamo odličnu suradnju, od nabavke vatrogasnih vozila unazad nekoliko godina, do jednog od budućih, dodatnih opremanja vatrogasne postrojbe, putem sredstava iz EU fondova i projekta Stream za što je nabava već u tijeku. Postrojba će biti jedinstvena u Hrvatskoj po opremi i obučenosti kadra, rekao je Peršurić.

Ravnateljica Antić istaknula je da je Poreč predvodnik među gradovima u kontinuiranoj pomoći hitnim službama.

- Grad i gradonačelnik su prvi među onima koji će nazvati, pitati što je potrebno. Na početku ove pandemije, upravo je Poreč bio taj koji je nabavio dva prijenosna respiratora, rekla je Antić, napomenuvši da će velika pomoć u svakodnevnom radu biti nova mreža hitne medicinske pomoći, jer trenutna za područje Istre nije dostatna pa su gradovi ti koji moraju osiguravati nadstandarde kroz plaćanja dodatnih timova medicinske pomoći.

Načelnik Švenda naglasio je kako je, imajući u vidu specifičnost 2020. godine, na području Poreštine zabilježen je pad u gotovo svim kategorijama – od kaznenih djela, prometnih nesreća i nastradalih do prijava obiteljskog nasilja, dok je istovremeno značajno povećana riješenost slučajeva s 49 na 62 posto.

- I policija je, zajedno s vatrogascima, stalno bila na terenu tijekom pandemije, a u godini za nama posebno je do izražaja došla važnost umreženosti svih hitnih službi, kao jamstva za kvalitetni sustav spašavanja, zaključio je Švenda.

Zapovjednik porečkih vatrogasaca Matošević rekao je kako su oni spremni i na raspolaganju odgovoriti na sve zahtjevne zadaće koje se pred njih postave.

- Vatrogasna postrojba je dobro opremljena, za što se izdvajaju značajna sredstva, posebno Grad kao glavni osnivač. Imamo kvalitetne ljude koji izvrsno odrađuju svoj posao, u postupku smo nabave novih vozila kako kroz EU projekt Stream koji provodimo s Gradom, kao još jednog kroz suradnju s državom, tako da su nam planovi ambiciozni, ali ostvarivi, zaključio je Matošević.

Iz Centra 112 napomenuli su da je istarski centar, koji je zadužen za osiguravanje djelovanja jedinstvenog sustava za javno uzbunjivanje, u 2020. zaprimio 54.415 poziva i obradio ukupno 28.230 događaja. Više od 6.000 poziva bilo je vezano za pandemiju koronavirusa, a centar nastavlja biti dostupan svima besplatno, 24/7, na više jezika. Naglasili su da je važno tijekom poziva ostati smiren, reći što se dogodilo, gdje se dogodilo, koliko je unesrećenih, kad se dogodilo, kakvu pomoć trebate, te tko zove. Operater će potom obavijestiti strukovno i teritorijalno nadležne žurne i inspekcijske službe, koje će poduzeti potrebne mjere.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater