LABIN

Sajam cvijeća i gastro manifestacija "Si naši gušti": Za svakoga ponešto uz istarska domaća jela s Labinštine

| Autor: Branko BIOČIĆ

Ovogodišnji 11. Sajam cvijeća na Trgu Labinskih rudara okupio je 15 izlagača cvijeća i sadnica bilja među kojima su tri s Labinštine, pet iz ostalih dijelova, tri iz Primorsko-goranske županije i četiri iz sjeverne Hrvatske. Na sajmu je sudjelovalo i petnaestak drugih izlagača, pa su se tako prodavale slastice poput krafni i palačinki, proizvodi od prirodne kozmetike, razni proizvodi od smilja, rukotvorine od maslina, lokalni suveniri i čipka, unikatna keramika, med, ručno izrađeni nakit, proizvodi od lavande i samoniklog bilja, a tvrtka Entrada izložila je i poljoprivredne strojeve.

Glavna zvijezda španjolski kuhar

U posebnom šatoru održana je i peta eno-gastronomska manifestacija „Si naši gušti“ na kojoj je sudjelovalo sedam labinskih ugostitelja koji su po promotivnoj cijeni od 30 kuna nudili istarska tradicionalna jela. Ipak glavna je zvijezda bio gost iz Španjolske, chef Tomas Carbonero Caraballo koji će danas sudjelovati i na Festivalu samoniklog bilja u Kršanu. Španolac je pripremao jelo pod nazivom Arroz meloso con jamon iberico tagarninas i esparragos de Alconchel.

U zabavno glazbenom programa nastupili su Predrag i Jona Ljuna, pomladak RKUD Rudara, mažoretkinje i Harmonikaški odjel Umjetničke škole “Matka Brajše Rašana“ iz Labina. U vanjskoj likovnoj učionici Osnovne škole Ivo Lola Ribar održana je javna prezentacija EU projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu“. Riječ je o projektu informativno-izobraznih aktivnosti u vezi gospodarenja otpadom što sa više od pola milijuna kuna sufinancira Kohezijski fond EU-a. U petak navečer u Gradskoj knjižnici održano je predavanje „Priprema vrta u proljeće“ Kornelije Benyovsky Šoštarić, popularne voditeljice nekadašnje emisije „Vrtlarica“ na nacionalnoj televiziji.

Svjetska nagrada labinskoj udruzi

Kad već spominjemo civilno društvo Labina, valja istaknuti prestižnu nagradu koju je osvojila udruga Alfa Albona. Riječ je o projektu "Treasure hunt: pronađi ruksak" labinske udruge koji je osvojio nagradu informativnog servisa Eurodesk za 2019. godinu – Network Prize Winner. Udruga za mlade Alfa Albona jedini je dobitnik iz Hrvatske. Cilj projekta bio je promicanje mobilnosti i njegovih koristi za mlade ljude poticanjem aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici.

Čak 50 "Time to move" ruksaka bilo je sakriveno na 50 različitih lokacija diljem grada Labina a sadržavali su poklon magnet s citatom o mobilnosti te QR kod s obrascem putem kojeg su sudionici mogli javiti da je ruksak pronađen, ali i ostaviti poruku o dojmovima. Bio je to interaktivan i inovativan pristup u pružanju informacija o europskim prilikama za mlade koji je rezultirao velikim brojem sudionika koji su željeli pronaći ruksake i više informacija o europskim mogućnostima.

Inače, Eurodesk je besplatni informativni servis Europske komisije koji mladima i svima koji rade s mladima pruža kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Udruga za mlade Alfa Albona je dio Eurodesk mreže od 2013. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom