NAJNOVIJEUSKRSNI TURNIR

Šahisti OŠ Veli Vrh pomeli konkurenciju


Uskršnji ekipni šahovski turnir učenika osnovnih škola Istarske županije prvi put je održan u Svetvinčentu, a organizatori su bili Općina i Osnovna škola Svetvinčenat, uz tehničku potporu Šahovskog saveza Istarske županije. Velika zasluga za pokretanje uskršnjeg turnira svakako pripada prof. Kristini Prhat, koja je od rujna prošle godine pokrenula šahovsku sekciju u školi domaćinu, a čiji učenici već i postižu zapažene rezultate.

Jedna neporažena ekipa

Na turniru je nastupilo 11 ekipa iz pet istarskih škola, s ukupno 47 natjecatelja. Igralo se po švicarskom sustavu u sedam kola s tempom igre od 15 minuta po igraču/igračici za cijelu partiju. Najviše uspjeha imala je druga ekipa OŠ Veli Vrh iz Pule, u sastavu Lana Bezjak, Janko Soklić, Mario Poletan i Ana Dominković, koji su slavili u četiri meča, a u tri su odigrali neodlučeno. Jedina su neporažena ekipa na turniru i zasluženo su osvojili prvo mjesto. Drugo mjesto osvojila je prva ekipa OŠ Svetvinčenat (Mario Živolić, Frane Pekica, Bartol Pekica i Fran Peršić) s deset meč bodova. Isti broj meč bodova osvojila je i ekipa OŠ Veruda iz Pule (Ivo Pahljina, Mara Sandrić, Saša Krajnović i Eduardo Srdarević), ali i pola boda manje osvojenih pojedinačnih bodova u odnosu na domaćina.

Najuspješniji igrači

Dalje slijede OŠ Veli Vrh - 1, Pula i OŠ Dr. Mate Demarina - 1 iz Medulina s devet meč bodova, OŠ Svetvinčenat - 2 i OŠ Veli Vrh - 3, Pula sa šest meč bodova, OŠ Vladimira Nazora Krnica i OŠ Svetvinčenat - 3 s pet meč bodova, OŠ Dr. Mate Demarina - 2 s četiri meč boda i OŠ Dr. Mate Demarina - 3, Medulin s dva meč boda. Pobjedničke ekipe nagrađene su peharima i medaljama, a medaljama su nagrađeni i najuspješniji igrači po pločama i to 1. ploča Ivo Pahljina (OŠ Veruda), 2. ploča Janko Soklić (OŠ Veli Vrh - 2), 3. ploča Bartol Pekica (OŠ Svetvinčenat - 1) i 4. ploča Petar Pereša (OŠ Veli Vrh - 1), a nagrade im je uručio zamjenik općinskog načelnika Dean Perković.

Turnir je protekao u prijateljskom i sportskom ozračju, baš kako i dolikuje u ovo predblagdansko vrijeme. Sudački dio posla i veliku tehničku potporu turniru dao je Šahovski savez Istarske županije na čelu s međunarodnim sucem Igorom Milovcem. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike