Digitalni radio

S odašiljača Učka uskoro kreće novi radio program

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(Snimio Anđelo Dagostin)

(Snimio Anđelo Dagostin)


Slušatelji digitalnog radija u Istarskoj županiji – ali i u cijeloj zemlji – ovih su dana iznenađeni da na svojim DAB radio prijemnicima mogu slušati samo dva radijska programa. Iako su primjemnici koji primaju kvalitetni digitalni DAB+ signal uglavnom ugrađeni u novije automobile, sve je više i kućnih uređaja na hrvatskom tržištu pa je smanjenje broja radio postaja s petnaestak na samo dvije mnoge dovelo u dvojbu treba li nabavljati radio s DAB+ oznakom.

Kako kaže Dora Babić iz državne tvrtke Odašiljači i veze, dana 15. siječnja 2022. godine službeno je završeno testno odašiljanje DAB+ digitalnog radija u Hrvatskoj čiji je cilj bio je popularizirati novu digitalnu platformu i na taj način pridružiti Hrvatsku većini europskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio.

Završetkom testa u DAB multipleksu ostala su dva programa javnog nakladnika, prvi i drugi program Hrvatskog radija, dok je Agencija za elektroničke medije početkom veljače dodijelila još jednu nacionalnu koncesiju za DAB radio, te dvije koncesije za sjeverozapadnu Hrvatsku.

Nacionalnu koncesiju dobila je tvrtka Nacional News Corporation d.o.o., odnosno budući Radio Nacional. Preko odašiljača Učka u DAB-u se osim HR1 i HR2 očekuje, kažu u Odašiljačima i vezama, program Nacional, što znači da će se u Istri moći slušati samo tri digitalna radio programa. Naravno, zainteresirani slušatelji mogu primati i slovenske i talijanske DAB programe.

S obzirom na mali broj digitalnih radio kanala i obavezu da ih bude sve više – neke su europske države već ukinule klasični UKV radio - očekuje se da će Agencija za elektroničke medije provesti novi krug dodjele koncesija i da će kroz nekoliko mjeseci u DAB+ ući još nekoliko nakladnika radio programa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter