NAŠA POSLA…

RUPE NA PRIVATNIM PARCELAMA: U Vižinadi cvjeta posao ilegalnog odlaganja građevinskog otpada. Općina ne kažnjava jer - nema tko pisati kazne!

| Autor: Marcello ROSANDA
Evo kako se to radi...

Evo kako se to radi...


Ilegalno odlaganje na različitim privatnim parcelama sve je češći oblik "zbrinjavanja" građevinskog i drugog otpada, ali i zarade pojedinaca na takvom poslu. Prije nekoliko mjeseci takav je vid poduzetništva bio praksa na području Vižinade, i to na više lokacija u okolici samog mjesta, na što su građani upozorili nadležne institucije i udruge.

Iz udruge Zelena Istra tvrde da ovo nije izdvojen slučaj te da su u posljednje vrijeme slične prijave putem Zelenog telefona imali i na području Pule, Banjola i Ližnjana. Naime, prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom ne smije se odlagati niti jedna vrsta otpada, pa ni građevinski, na poljoprivredno ili neko drugo zemljište ukoliko se ne radi o službenom odlagalištu.

Bespravno zatrpavanje otpada se odvija na način da se prije svega iskopa ogromna rupa te se velikim kamionima odvozi veći dio iskopane zemlje, vjerojatno na prodaju. Zatim se dovozi građevinski otpad koji se bagerima zatrpava u iskopane rupe i pokriva zemljom. Građani su, u slučaju Vižinade, prijavili i uništenje lokalnih cesta po kojima su prolazili spomenuti kamioni, a obzirom na to da su "radovi" započinjali već u 6 sati i trajali cijele dane.

Otpad u Vizinadi

Nakon dojave zabrinutih građana Zelena Istra uputila je prijavu Inspekciji za zaštitu okoliša i Općini Vižinada, pritom upozoravajući na navode mještana da je bespravno odlaganje otpada organizirano i da svi znaju tko je počinitelj. Prema neslužbenim informacijama, spomenute radnje provodi poduzeće za prijevoz iz bliže okolice Vižinade, koje se ovakvim radnjama bavi već duže vrijeme i djeluje na području više istarskih općina.

Također, fotografija s jedne od spomenutih parcela dovoljno govori o organiziranosti i uhodanosti tog bespravnog posla. Naime, na ulazu u parcelu postavljena je tabela na kojoj, osim kontakt broja, piše: "Molim vas nazvati prije istovara i utovara".

- Radi se o praksi koja je sve češća i u kojoj pojedinci zarađuju na bespravnoj prodaji zemlje i na bespravnom odlaganju građevinskog otpada, kaže Irena Burba iz Zelene Istre i dodaje da ovo nije izdvojen slučaj, te da su slične prijave putem Zelenog telefona imali i na području više istarskih općina.

- Ovo je još jedna potvrda modusa operandi vlasnika privatnih parcela koji na taj način zarađuju i računaju da im nitko ništa ne može, ali i građevinskih tvrtki koje se na taj način rješavaju svog otpada računajući na malu vjerojatnost kažnjavanja. Žalosno je da se takvoj praksi ne može stati na kraj! Iako u dosta slučajeva ima vrlo konkretnih dokaza, uglavnom se dešava prebacivanje odgovornosti i nedostatak inicijative nadležnih institucija, tvrdi Burba.

Inspekcija za zaštitu okoliša je, uvidom u stanje na terenu, potvrdila da se na više lokacija nalazi bespravno odbačen otpad, te zaključila da Općina Vižinada nije postupila po zakonu budući da nema zaposlenog komunalnog redara, zbog čega ne može izvršavati određene zakonske obaveze, u ovom slučaju kažnjavati ilegalno odlaganje otpada. Isto tako, naloženo je vraćanje zemlje u prvobitno stanje.

Otpad u Vizinadi

Na naš upit načelnik Vižinade Marko Ferenac odgovara da su kontaktirali vlasnike zemljišta, pozvali ih da uklone dovezeni kameni i zemljani materijal i propisno ga zbrinu, a iskopanu zemlju vrate na zemljište s kojeg je iskopana.

- Koliko znamo, vlasnici su sa zemljišta uklonili materijal te su ga vratili u izvorno stanje, kaže Ferenac. Međutim, napominje da Općina još uvijek nema zaposlenog komunalnog redara, ali da je postupak zapošljavanja u tijeku.

Načelnik Vižinade Ferenac ističe da je u razgovoru s brojnim građevinarima došao do informacija da postoji veliki problem oko zbrinjavanja neupotrebljivog građevinskog materijala s gradilišta, te zaključio da na području Istarske županije jednostavno nema dovoljno legalnih odlagališta.

- Smatram da bi županijskim prostornim planom trebalo predvidjeti lokaciju, ili nekoliko njih, za centralno zbrinjavanje neupotrebljivog građevinskog materijala koji nastane kao višak s gradilišta, pogotovo jer se radi o županiji u kojoj je građenje u konstantnom porastu. Županiji bi trebalo biti od interesa uređivanje centralnog odlagališta, čime bi se riješilo problem nelegalnog odlaganja materijala u prirodu, zaključuje Ferenac i poziva Istarsku županiju da poduzme odgovarajuće korake u reguliranju gospodarenja neupotrebljivim građevinskim materijalom.

S obzirom na to da je iz raznih zapisnika očito da su ustanovljene protuzakonite radnje fizičkih i pravnih osoba, odnosno pojedinaca koji su dozvolili da se na njihovom zemljištu ilegalno zatrpava otpad, tvrtke koja je u tome sudjelovala, te Općine koja nema zaposlenog komunalnog redara, pitanje na koje nismo uspjeli dobiti odgovor još uvijek visi u zraku. Naime, još uvijek nije poznato jesu li sankcionirani ili prekršajno prijavljeni svi akteri ove priče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter