VIŽINADA

Predvođeni načelnikom žitelji žele da im se poštanske usluge pružaju na kvalitetan način PETICIJOM TRAŽE OTVARANJE POŠTANSKOG UREDA


Načlenik Marko Frenac je uputio poziv HP-u da što prije započne s najavljenim "nužnim radovima", iako osobno na vidi razloga za bilo kakvim radovima u uredu u Vižinadi, koji je za razliku od poštanskih ureda u nekim susjednim mjestima relativno nov i u dobrom stanju. Uz to žitelji Općine Vižinada traže da im se pošta u svim naseljima dostavlja dva puta tjedno

 

Peticiju protiv privremenog zatvaranja poštanskog ureda u Vižinadi potpisala su, tijekom protekla dva tjedna, 603 građana i 27 predstavnika pravnih osoba koje djeluju na ovom području, izvijestio je na konferenciji za novinare Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada. To je, prema popisu birača iz 2017., gotovo 60 posto punoljetnih osoba s ovog područja.

Obavijest na vratima

Naime, Općina Vižinada, u skladu s odlukom Općinskog vijeća, traži da se preispita odluka o privremenom zatvaranju ovdašnjeg ureda Hrvatskih pošta (HP) od 1. siječnja do 28. veljače 2019., o čemu su građani, ali i općinska uprava obaviješteni tek oglasom postavljenim na vrata ureda. Uz to traže da im se poštanske usluge pružaju na kvalitetan način.

- Tražimo da se ured što prije otvori, kaže Frenac, upućujući poziv HP-u da što prije započne s najavljenim "nužnim radovima", iako osobno na vidi razloga za bilo kakvim radovima u uredu u Vižinadi, koji je za razliku od poštanskih ureda u nekim susjednim mjestima relativno nov i u dobrom stanju. Uz to žitelji Općine Vižinada traže da im se pošta u svim naseljima dostavlja dva puta tjedno.

- U odgovoru koji smo primili od HP-a izviješteni smo i o rasporednu raznošenja pošte po svim naseljima na području Općine Vižinada. Međutim, svjedoci smo da se to na terenu na ostvaruje zbog nedostatka poštara pismonoša, jer jedan čovjek na terenu u tom roku ne može dostaviti tolike pošiljke, kaže Ferenac.

Apel na moral

Problem je i to što pismonoša često, svakodnevno dobiva i druga područja za raznošenje pošte. Ferenac smatra kako bi netko Zagrebu, u upravi HP, trebao shvatiti da se ne može uspoređivati dostava poštanskih pošiljaka u jednom neboderu s dostavom u 25 raštrkanih i često međusobno prilično udaljenih naselja. Smatra kako bi tomu nekomu u Zagrebu trebala "proraditi" i moralna strana kako bi shvatio kako ljudi i gradu i u ruralnim područjima zaslužuju jednaku kvalitetu poštanskih usluga.

U Vižinadi su ogorčeni što im se kao alternativa nude poštanski uredi u Kašteliru i Bujama. "Stoga su sa zadovoljstvom potpisivali peticiju", dodaje Ferenac, koji HP-u zamjera što o radovima koje, navodno, planira poduzeti nije izviještena općinska uprava, budući da je poštanski ured smješten u prostorima u općinskom vlasništvu i za koje plaćaju simboličnu najamninu od 50 kuna mjesečno. Bilo bi fer i korektno, drži Ferenac, da je općina obaviještena što se u tim prostorima namjerava raditi, a ne da se 20. prosinca 2018. na vrata pošte samo zalijepi obavijest o privremenom zatvaranju poštanskog ureda. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum