PRIČA KOJA TRAJE…

RUGLO U PRVOM REDU DO MORA: Višegodišnja bespravna (nado)gradnja u Medulinu iznervirala susjede. Angažirala se i Općina, no prijave nisu urodile plodom. Suvlasnik: "Sve je napravljeno po zakonu. ČEKAM LEGALIZACIJU"

| Autor: Marcello ROSANDA
Susjedi tvrde da je tijekom 10 godina kuća nelegalno nadograđivana

Susjedi tvrde da je tijekom 10 godina kuća nelegalno nadograđivana


"Građevine u okruženju su obiteljske kuće mirnog oblikovanja, dok je predmetni objekt nedovršeni sklop raznih pobacanih materijala. Što je najgore, to nije izgrađeno preko noći, nego svim mještanima ispred nosa", priča nam jedan od iziritiranih mještana Medulina koji nam se ovih dana javljaju i ukazuju na jednu bespravnu gradnju, odnosno višegodišnje nadograđivanje iste zgrade u njihovom susjedstvu u Ulici Sad, nedaleko od Inine benzinske crpke.

Revoltirani susjedi smatraju da je građevina koja se nalazi na samoj rivi u Medulinu, praktički prvi red do mora, bespravno nadograđena i, kako je vidljivo na fotografijama koje nam šalju, nekadašnja krovna terasa je sada zatvorena, te je tako nastala nova korisna etaža. Neki od njih prijavili su slučaj Građevinskoj inspekciji u Pazinu.

- Kupio sam građevnu česticu nedaleko od te zgrade. U planu je bilo imati manju zgradu s pogledom na more i na obalnu šetnicu. Cijena građevinskog zemljišta po kvadratu nije bila jeftina, kao ni cijena vodnog i komunalnog doprinosa po kubiku izgrađenog objekta za tu, recimo, elitnu zonu naselja. Nepošteno je da jedna takva općina, kao i Državni inspektorat, dopuštaju da pojedinac niz godina gradi bez građevinske dozvole i da otvori lokal bez da osigura osnovne, zakonom propisane uvjete, kaže jedan od susjeda čiji su podaci poznati redakciji.

Drugi ne krije oduševljenje što se netko napokon opet angažirao oko toga, bila to inspekcija ili Općina. Već dugo, kaže, čekaju da vlast u Medulinu reagira budući da je ipak to prvi red do mora.

- Godinama su svi gledali kako kuća raste iz prizemnice u trokatnicu. Cijeli taj kompleks je 'ruglo'. Nedaleko od te kuće, na lijevoj strani, napravljeno je nešto slično. Činjenica je da se nikome nikada nije ništa rušilo, pa neće ni to. Ne znam ni kako je dobio papire za kategorizaciju soba za izdavanje na prvom katu. Sumnjam da je samo kupio tabelu na crnom tržištu, kaže drugi anonimni susjed.

Naime, urbanistički plan Općine Medulin ne dopušta izgradnju takve građevine, a ona očito ne zadovoljava uvjete plana. Slobodne strane poluugrađenog objekta se moraju odmaknuti četiri metara za tri nadzemne etaže. Također, nepoznato je kako se u njoj iznajmljuju smještajne jedinice i u pogonu je ugostiteljski objekt u nedostatku valjane uporabne dozvole, ali i bez potrebnih i propisanih parking mjesta.

foto

Stražnji dio kuće  

Također, prema grafičkim prilozima UPU-a Općine Medulin, sporna se zgrada nalazi unutar zaštitnog koridora županijske ceste. Fotografije koje su nam poslali susjedi prikazuju stanje zgrade pred početak ljetne sezone, a iz tlocrta je vidljivo da je ona znatno veća od ucrtanih gabarita. Zgrada je, dakle, nesmetano dograđena i nadograđena u zadnjih deset godina, tvrde susjedi. Uz to, kažu da su i sami prijavili bespravnosti, te je 2020. godine njihova prijava proslijeđena Ministarstvu graditeljstva i u Područnom uredu Pazin.

Za objašnjenje vezano uz taj slučaj obratili smo se Općini gdje kažu da su već više puta prijavili inspekciji tu gradnju, ali bez ikakvog ishoda. Do sada nisu, tvrde, zaprimili nikakav odgovor. Podsjećaju da komunalno redarstvo Općine Medulin redovito provodi izvide da bi se spriječila bespravna gradnja, te istu pokušava zaustaviti na njenom samom početku.

- Tako je i u ovom konkretnom slučaju, još u lipnju 2018. godine, kada je tek bila postavljena armatura za krovnu terasu, od Građevinske inspekcije u Pazinu zatražena provjera izvođenja građevinskih radova na objektu. Prijavu Građevinskoj inspekciji ponovili smo u studenom iste godine te u rujnu 2019. godine kada je prijava, osim Građevinskoj inspekciji u Pazinu, poslana i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Na te prijave do danas nismo dobili odgovor, niti imamo saznanja da je za predmetnu gradnju izdat nalog za uklanjanje, pojašnjavaju iz Općinske uprave.

Osim navedenog, podsjećaju da su u kolovozu 2018. godine poslali prijavu Sanitarnoj inspekciji za obavljanje ugostiteljske djelatnosti bez potrebnih dozvola, u bespravno izgrađenom objektu. Ni na tu prijavu nisu zaprimili nikakav odgovor. Uz to, napominju da prije ove turističke sezone nisu uočene nikakve dodatne nelegalne radnje nadogradnje na toj zgradi, već da su iste iz prijašnjih godina.

- Komunalno redarstvo će i dalje, sukladno svojim ovlastima, činiti sve da do bespravne gradnje ne dođe, odnosno da se ona zaustavi, no iz navedenog primjera vidljivo je da, bez uključivanja svih nadležnih institucija, neće biti moguće uvesti urbanistički red u naš prostor, u naša naselja, da bi ih nedevastirane neplanskom gradnjom ostavili našim potomcima, zaključuju iz Općine Medulin.

Iz Državnog inspektorata, pak, tvrde da njihova Građevinska inspekcija vodi upravni inspekcijski postupak za dogradnju i nadogradnju te poslovne građevine. U njemu je, kažu, doneseno rješenje o uklanjanju s obzirom da je investitor izveo predmetne radove bez prethodno ishođene građevinske dozvole. Ipak, na to je rješenje investitor podnio žalbu Upravnom sudu u Rijeci koje je donijelo presudu da se ista odbija.

- Inspekcijski postupak je u tijeku, te će se ovisno o utvrđenom činjeničnom stanju donijeti upravne mjere propisane Zakonom, zaključuju iz Državnog inspektorata.

Uspjeli smo stupiti u kontakt i sa suvlasnikom kuće, koji kaže da je sve napravljeno sukladno zakonu, te da je u tijeku postupak legalizacije. Nada se, kaže, pozitivnom ishodu upravnog inspekcijskog postupka. Također, smatra da nitko nije oštećen, ni on ni Općina.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum