ONI JAKO DOBRO RADE

Rovinjske škole dobile120.196 eura za međunarodne projekte. Srednja škola Eugena Kumičića ima JEDAN OD NAJBOLJIH U HRVATSKOJ!

Najviši je iznos od 80.300 eura ostvarila Osnovna škola Jurja Dobrile za usavršavanje učitelja i suradnju učenika s partnerskim školama u Europi

| Autor: Glas Istre
(Ilustracija)

(Ilustracija)


Zahvaljujući dosadašnjem uspješnom provođenju EU projekata i iznimnoj kvaliteti ovogodišnjih kandidiranih inicijativa, Agencija za mobilnost i programe EU-a ove je godine rovinjskim školama dodijelila ukupno 120.196 eura. Najviši je iznos od 80.300 eura ostvarila Osnovna škola Jurja Dobrile za usavršavanje učitelja i suradnju učenika s partnerskim školama u Europi. Ova je rovinjska škola ujedno i jedina u Istri s Erasmus+ akreditacijom, odnosno najvišim priznanjem Agencije koje je steklo svega 13 predškolskih i školskih ustanova u čitavoj Hrvatskoj.

Rezultat je to predanog i kontinuiranog rada školskog projektnog tima koji je u proteklom razdoblju uspješno proveo 11 Erasmus+ projekata u kojem je sudjelovalo oko 30 učitelja i stotinjak učenika koji su posjetili svoje vršnjake u desetak europskih zemalja. Neki od njih zbog svoje su kvalitete prepoznati i na europskoj razini kao primjer dobre prakse, a Škola je ponosna nositeljica i oznake eTwinning škole.

Financijska sredstva dobivena na ovogodišnjem pozivu omogućit će stručno usavršavanje učitelja u četiri prioritetna područja određena Razvojnim planom škole, a to su povećanje ključnih kompetencija učitelja, rad na uspješnijoj komunikaciji i pozitivnom školskom okruženju, poučavanje o održivom razvoju te internacionalizacija ustanove. Planirana je mobilnost 12 učitelja koji će u partnerskim školama u Finskoj, Danskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji pratiti rad svojih kolega i najbolje primjere inozemnih praksi poučavanja implementirati u svoj rad.

Učenici trećih i petih razreda svoje će projektne aktivnosti provoditi na temu vode te se tijekom 18-mjesečne provedbe projekta planira odlazak u austrijsku školu u Graz te ugošćavanje austrijskih učenika, kao i učenje o vodi i krškim oblicima surađujući s partnerskom školom u slovenskom Podčetrteku.

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je i projekt Srednje škole Zvane Črnje pod nazivom "Let's develop IT talent". Radi se o projektu koji uključuje mobilnost 14 učenika trećeg i četvrtog razreda smjera tehničar za računalstvo koji će 14 dana boraviti u školi Muszaki Neumann Janos Informatikai Technikum u Budimpešti. Učenici će raditi u CISCO laboratoriju i steći znanja i vještine potrebne za dizajniranje, izgradnju i održavanje manjih i srednje velikih računalnih mreža. Osim toga, učenici će pohađati i redovitu nastavu na engleskom jeziku te na taj način razviti kompetencije uporabe stručne terminologije na engleskom jeziku. Profesori koji će biti u pratnji učenika, također će sudjelovati u nastavi i vježbama, pratiti će i proučavati rad svojih kolega te će stečena znanja i vještine po povratku predstaviti ostalim profesorima. Projekt će se provoditi u školskoj 2021./2022. godini, a za njegovu realizaciju odobreno je 31.496 eura.

Strukovna škola Eugena Kumičića osigurala je 8.400 eura za projekt TIME (technology, innovation, motivation and ecology) koji je ušao u top 5 svih pristiglih projekta na pozivu Agencije. Provedba projekta uključuje dva temeljna cilja, a to su: povećanje ključnih kompetencija nastavnika s naglaskom na razvijanje informacijsko-komunikacijskih vještina uslijed epidemije i online održavanja nastave te primjena načela održivog razvoja u praksi, kako bi se školski kurikulum obogatio novim načinom gledanja na kuharstvo i ugostiteljstvo općenito. Nastavnici koji će sudjelovati u projektu ostvariti će svoju mobilnost u suradnji s turističkom školom Kärntner Tourismusschule u Villachu (Austrija), dok će dvoje stručnih suradnika sudjelovati na tečaju u Rimu. Provodit će s učenicima radionice unutar škole i na otvorenom, primijenit će stečena znanja na satovima kuharstva, posluživanja, marketinga i tijekom obavljanja stručne prakse i radom u cateringu po principu slow fooda. Sve kako bi se djelovalo na poboljšanje kvalitete obrazovanja, motivaciju učenika i tako povećalo interes za upisom u obrazovne programe Strukovne škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum