Djeca su budućnost

ROVINJ INVESTIRA U PEDAGOŠKI NADSTANDARD U osnovnim školama financira se rad logopeda, dva psihologa, pedagoga i učitelja tjelesnog

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Ulaganje u najmlađe

Ulaganje u najmlađe


Samo tijekom 2020. za rad ustanova u predškolstvu Grad Rovinj izdvojio je više od 15 milijuna kuna, dok su za školstvo bila predviđena sredstva u visini od 8,9 milijuna kuna.

- Djeca su naša svijetlost i odraz naše budućnosti. Način na koji o njima brinemo i okruženje koje im ostavljamo u nasljedstvo oblikovati će njihov pogled na svijet i način na koji sudjeluju u stvaranju društva nove generacije. Zato nam je svako ulaganje u njihov odgoj i obrazovanje oduvijek predstavljalo jedan od najvažnijih prioriteta, ističu iz Grada Rovinja.

Jaslice u Rovinjskom Selu

Zahvaljujući brojnim i kontinuiranim investicijama danas su u Rovinju stvoreni kapaciteti za prihvat sve djece s područja grada.

U rujnu 2020. službeno je otvorena nova zgrada područnog odjela Rovinjsko Selo Dječjeg vrtića "Neven". Riječ je o investiciji vrijednoj više od 11 milijuna kuna od kojih je 10 milijuna osigurano iz proračuna Grada Rovinja, dok je država sudjelovala s milijun kuna. Objekt površine od preko 650 kvadrata namijenjen je dvjema vrtićkim jedinicama i jednoj jasličkoj, s distribucijskom kuhinjom i višenamjenskom dvoranom.

Ova investicija predstavlja ujedno i nastavak kontinuiteta dugogodišnjih ulaganja u predškolski odgoj na području Grada Rovinja, a njome je Rovinjsko Selo po prvi put dobilo jasličku skupinu, čime se roditeljima uvelike olakšala svakodnevica jer više ne moraju preći osam kilometara kako bi svoje mališane vozili do jaslica.

Nova je zgrada sadržajna, kreativna, šarolika i atraktivna, kako bi svim sadašnjim i budućim polaznicima pružala ugodan, bezbrižan i veseo boravak. Novi se vrtić u Rovinjskom Selu našao i među deset najljepših vrtića u Hrvatskoj prema izboru portala Gradonacelnik.hr.

U sklopu obnove postojećih kapaciteta u predškolskom sektoru izvršeni su radovi energetske obnove područnog odjela Mondelaco dječjeg vrtića “Neven” u vrijednosti od nešto više od milijun kuna. Izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova i stropa, zamjena dotrajale stolarije energetski efikasnijom i zamjena unutarnje rasvjete. Također, ugrađeni su fotonaponska centrala i sustav grijanja s energentom na plin. Slijedilo je i uređenje igrališta na vanjskoj površini vrtića, na kojem su zastarjele sprave zamijenjene novima. U planu je i projekt nadogradnje vrtića radi povećanja postojećih kapaciteta.

Osigurani pomoćnici u nastavi

Kako bi se svoj djeci osigurale iste mogućnosti socijalizacije i kontakta s vršnjacima u posljednje se četiri godine intenzivno radilo na uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe redovitih vrtića. U razdoblju od 2017. do 2020. godine osigurana je pomoć učenicima s teškoćama u razvoju putem zapošljavanja pomoćnika u nastavi, odnosno stručno-komunikacijskih posrednika. Sredstva u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna osigurana su iz projekta “INkluzivne škole 5+” te dijelom iz sredstava gradskog proračuna. Tako je, u tri rovinjske osnovne škole osigurano ukupno 14 pomoćnika u nastavi za petnaestoro djece s teškoćama u razvoju.

Svake godine Grad Rovinj ulaže znatna sredstva u nastojanju da učenicima osigura što bolje uvjete u školama. Tako je investicijom od 730 tisuća kuna osigurao nove parkete na dijelu sportskog poda i zamjensku stolariju za potrebe sportske dvorane Osnove škole Vladimira Nazora. U obnovu OŠ Vladimira Nazora tijekom posljednje tri godine uloženo je više od 2 milijuna kuna u obnovu fasade, u sanaciju krova škole, u oborinsku odvodnju dvorane, u sanaciju dijela poda te zamjenu aluminijske bravarije dvorane.

S iznosom od 669.000 kuna izvršena je, pak, adaptacija školske kuhinje OŠ Jurja Dobrile, a uvođenjem predmeta informatike kao obaveznog u višim razredima osnovne škole stvoreni su uvjeti za izvođenje nastave uređenjem učionica osnovnih škola Jurja Dobrile i Vladimira Nazora te nabavom novih klupa i informatičke opreme. Uloženo je oko 500.000 kuna.

Za potrebe opremanja škola Grad kontinuirano ulaže sredstva u modernizaciju i obnovu potrebne opreme. Samo je za informatičku opremu još 2018. godine osigurano 200.000 kuna za sve tri osnovne škole u cilju kvalitetne pripreme za provedbu nastavnog procesa primjenom digitalnih sadržaja. Također, u svim školama na području grada organiziran je besplatan produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Ukupno je za provođenje boravka zaposleno 11 učiteljica i 2 osobe na pomoćnim poslovima. U osnovnim školama financira se rad logopeda, dva psihologa, pedagoga i jednog učitelja tjelesne i zdravstvene kulture čime se osigurava pedagoški nadstandard.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater