NAKON PRVIH ŠEST MJESECI SVOG PRVOG MANDATA

Roman Carić, načelnik općine Kršan: KAPITALNIH PROJEKATA NEĆE BITI DOK SE NE RIJEŠE MALI PROBLEMI

Ono što jer najbitnije, uspjeli smo izvršiti, pokriti, poplaćati sve obveze iz 2020. i prve polovice 2021. godine, u iznosu od preko šest milijuna kuna, a koje su naravno stigle na naplatu ove godine. Nemojmo zaboraviti niti ovrhu od strane RH prema Općini Kršan od 350.000 kuna, koja me još uvijek ''peče'

| Autor: Branko BIOČIĆ
Roman Carić, novi načelnik Općine Kršan

Roman Carić, novi načelnik Općine Kršan


Iza Romana Carića, nositelja liste grupe birača koji je uvjerljivo pobijedio u općini Kršan u utrci za općinskog načelnika, šest je mjeseci na toj funkciji, a ispred njega mnogobrojni planovi i projekti. "Iskreno, iza mene osobno, poslovno, karijerno ali i privatno, jedna je izrazito naporna, ali i izazovna i naravno uspješna godina. Ono što je najbitnije jest činjenica da sam u velikom dijelu bio upoznat s procesima koji se odvijaju u Općini Kršan, problemima, slabostima, ali i mogućnostima. Upravo ta činjenica bila je presudna da promjenom vlasti, Općina Kršan nije stala, kao što je to bilo skoro pa pravilo u lokalnim sredinama i gradovima u kojima se dogodila promjena vlasti. Naprotiv, krenuli smo dalje još brže i odlučnije, iz pete u šestu brzinu, na realizaciji našeg programa i hvatanju u koštac s nagomilanim problemima, koji bi se ionako uskoro nakon izbora bili pojavili, bez obzira tko bio na vlasti", rekao je uvodno načelnik Carić.

Bolja komunikacija sa žiteljima

Ovako, tvrdi, nije praktički izgubljen niti dan na politička ili neka druga prepucavanja, već su odmah prionuli poslu i mijenjanju Općine Kršan na bolje, sve u korist žitelja Općine Kršan. Inače, Carić je u općinskoj administraciji radio kao pravnik i jedno vrijeme bio i zamjenik dugogodišnjeg načelnika Valdija Runka.

- Ono na čemu smo prvo počeli raditi i usmjeravati pažnju je poboljšati komunikaciju s našim sugrađanima, bilo putem osobnih kontakata, primanjima u uredu načelnika pa do bolje digitalne komunikacije putem medija i društvenih mreža. To je ujedno bila i jedna od glavnih okosnica kampanje 'Novi smjer OK'. Osobno smatram da je dostupnost načelnika, naravno i općinske uprave, svakom građaninu imperativ, kao i transparentnost u radu, na način da svaki građanin ima isti tretman i da se niti jedan problem naših mještana ne smije zanemarivati niti ignorirati. Problemi nažalost postoje i potrebno ih je rješavati, neke interventno, neke vatrogasno, a neke sustavno i uz dobro planiranje. Kao načelnik imao sam prilike proteklih mjeseci saslušati i upoznati se s, bez pretjerivanja, stotinama životnih problema i potreba naših mještana, za koje jednostavno očito do sada nije bilo sluha. Niti jedan problem naših sugrađana nije nebitan ili mali da bi se ignorirao ili stavljao u ladicu. Međutim, ono što očekujem od naših, mojih sugrađana je u prvom redu strpljenje. Zaista je teško, a ponekad skoro i nemoguće, sve te potrebe i probleme koje su stajale godinama te koje se, budimo iskreni, nisu rješavali kada i kako je to trebalo, da ne kažem zanemarivali, riješiti u 7, 15 ili 30 dana. Nažalost, čarobna formula za to ne postoji, kaže nadalje Carić.

Povećan broj stipendija

Kad bi mogli riješiti sve probleme odjednom i brzo, dodaje, naravno da ne bi ni čekali ni trena, međutim to jednostavno nije tako.

- Još za vrijeme kampanje nastojali smo prikazati da se neke stvari neće moći ad hoc riješiti, kako zbog raznih pravnih prepreka, tako i zbog postojeće birokracije. Međutim, to nije, niti će nas obeshrabriti. Od kad smo krenuli, počeli smo s malim, ali odlučnim, konkretnim i vidljivim koracima koji aktivno utječu na život svih mještana Općine Kršan. Ono što jer najbitnije, uspjeli smo izvršiti, pokriti, poplaćati sve obveze iz 2020. i prve polovice 2021. godine, u iznosu od preko šest milijuna kuna, a koje su naravno stigle na naplatu ove godine. Nemojmo zaboraviti niti ovrhu od strane RH prema Općini Kršan od 350.000 kuna, koja me još uvijek ''peče'. Međutim, podignuli smo stipendije, riječ je o devet novih stipendija za učenike srednjih škola u iznosu od 500 kuna mjesečno, u kojima su prvi puta uključena i deficitarna zanimanja, te deset novih stipendija za studente, a koji su od ove godine povećane s 850 kuna na tisuću kuna mjesečno. Uz postojeće nove stipendiste, Općina Kršan nastavlja sa isplatom 11 učeničkih stipendija, odnosno s nastavkom isplate 27 studentskih stipendija, ili ukupno 57 stipendija, za što je u proračunu Općine Kršan predviđeno 600 tisuća kuna. Povećali smo i izdatke za umirovljenike na temelju imovinskog cenzusa, domaćice i nezaposlene. Također, osobama težeg materijalnog statusa, invalidima i osobama koje spadaju u skupinu socijalno ugroženih osoba, isplatit će se prigodne dodatne naknade ovisno o težini situacije s napomenom da je iznos ukupne financijske pomoći, uključujući božićnice, ograničen na iznos do najviše 800 kuna po pojedinom korisniku. Pravo na navedenu prigodnu financijsku potporu ostvarilo je nešto manje od tisuću korisnika što znači da je ovom mjerom obuhvaćana trećina naših mještana, za što je izdvojen iznos od 280.000 kuna, gotovo u dahu pojasnio nam je načelnik Carić.

Igralište u Čepiću i Plomin Luci

Naravno, pokrenuto je i niz projekata, odnosno, kako kaže načelnik, "zavrtili" su niz tema.

- S Vodovodom Labin i s društvom '1. maj' Labin krećemo s obnovom, odnosno izgradnjom polivalentnog dječjeg igrališta u Čepiću, izrađena je dokumentacija i prijavili smo tematsko dječje igralište s temom očuvanja ribarske baštine u Plomin Luci, za što ćemo sredstva osigurati putem natječaja FLAG-a. Saniran je cestovni prilaz u Kožljaku te preko pet kilometara poljoprivrednih putova u Polju Čepić. Jedna tema koja je veoma bitna svim našim poljoprivrednicima je to da je na prošlom Općinskom vijeću donesena odluka o vraćaju 25 posto sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta našim poljoprivrednicima, koja je opet jedna od mjera poticaja poljoprivrede, govori Carić.

Na upit kakvi su planovi i projekti za ovu godinu ističe da je bitno reći kako kapitalnih projekata, koji su, istina, bitni i ponekad nužni, nema, niti će ih biti, kao što je i govorio u kampanji, dok se ''mali'' problemi sugrađana ne riješe do tog stupnja da mogu razmišljati i o milijunskim projektima.

- Svakom građaninu je njegov ''mali'' komunalni ili neki drugi problem koji ga tišti već godinama svojevrsni 'kapitalni projekt' i to je nešto na što se lokalna zajednica više ne smije oglušiti, već izlaziti u susret i rješavati ih u što većoj mogućoj mjeri, naravno ovisno o raspoloživosti sredstva u proračunu. Tako sam započeo po preuzimanju vlasti, tako ću i nastaviti! Apsolutni prioriteti su svakako zadržavanje postojećih davanja za umirovljenike i socijalno osjetljive skupine stanovništva, izdvajanja za stipendije i plaće i ostala materijalna prava djelatnika koji se direktno oslanjaju na proračunu Općine Kršan, a njih je danas više od 40. Naravno, završetak izgradnje poduzetničke zone je imperativ, započeto moramo i privesti kraju, bez obzira na sve, rezolutan je Carić.

Prioritet je vodovodna mreža

Osim projekta sanacije igrališta Čepić, načelnik najavljuje početak prve faze proširenja groblja Kršan, budući da mjesta za ukop nema već godinama.

- Krećemo i s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta, naravno u okvirima mogućnosti. U suradnji s Vodovodom Labin, prioritet je voda za stari Grad Kršan i naselja Fonovići, Kamenjari i Kušari, naravno, tu je i vodovodni ogranak Brdo - Kostrčani. Svi ostali projekti započinjati će se ovisno o prilivu sredstava u proračun općine Kršan tijekom godine. Stanje proračuna je takvo kakvo jeste, igramo ili igram kartama koje trenutno imamo na stolu. Što ne znači da stanje za godinu dana neće biti povoljnije, međutim danas je tako, a to je da je 80 do 85 posto proračuna već unaprijed zadano, kaže Carić te ističe da je proračun ambiciozan te da su pri njegovoj izradi uzeli u obzir većinu potreba mještana.

- U njemu su sadržani svi projekti i zahvati koji su započeti još 2020. i 2021. godine, one koji su u tijeku, a naravno uvrstili smo i nekoliko novih stavaka, projekata, koje sam već imao prilike prikazati kroz prethodno upoznavanje s programima. Prikazane su naravno i sve obaveze koje su preuzete ranijih godina, od kojih je svakako najveća stavka rad Dječjeg vrtića 'Kockica' i kredit za poslovnu zonu Kršan Istok, stavke teške preko pet milijuna kuna godišnje, a prije nepune četiri godine tih izdatka nije ni bilo. TE Plomin I doživjela je havariju sredinom 2017. godine, na čemu je također lokalna zajednica izgubila oko 6 milijuna kuna prihoda na godišnjoj razini. Nažalost, prihodi nisu pratili taj rast izdataka. Čeka nas izazovna proračunska godina, u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti što će se sve dešavati tijekom naredne godine, a uzimajući u obzir povećanje cijena građevinskih radova, cijene struje i usluga, ono što je jučer koštalo milijun, danas realno stoji 1,25 milijuna kuna. Takvi su trendovi i tu smo nemoćni. Ukupno gledajući, proračun Općine Kršan za 2022. godinu iznosi 41,4 milijuna kuna. Donesen je jednoglasno, bez nekih većih primjedbi, kritika ili zamjerki, i to govori samo za sebe. To je zaista bila i neka moja vizija u početku rada, nekim možda i smiješna i naivna, a to je da Općinsko vijeće Općine Kršan zaista odluke donosi jednoglasno. Naravno da stavovi svih vijećnika ne moraju biti jednaki ili identični mojem razmišljanju, ali suglasnost mora biti. Čeka nas još mnogo teških i odgovornih odluka u ovom mandatu, tako da je ovo stanje svakako za pohvalu i samo se mogu nadati i poželjeti da će se ovo suglasje i nastaviti, kaže načelnik općine Kršan Roman Carić.

Tek za kraj ne propušta naglasiti da su njegova vrata otvorena za svakog tko ima neku potrebu, problem i želi nešto podijeliti s njim ili općinskom upravom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter