VANDALIZAM U POREČU: DEVASTIRANI OSTACI STAROG RIMSKOG HRAMA

"Rolling stones" kod Neptunovog hrama istraživat će policija


- Vi ćete najbolje znati jer ste u toku i stalno pratite što se dešava sa starinama u gradu. Idite vidjeti iza Marafora, točnije do Neptunovog hrama, jer čini mi se da je netko pomicao ogromno kamenje i ostatke stupova, a nisam siguran da je nešto i otuđeno, bile su riječi zabrinuta građanina Poreča, koji, potaknut još prošlogodišnjom krađom kamenja sa gradskih bedema, pomislio kako se nešto čudno i tamo dešava.

Dječja igra ili lopovske pripreme?

Prema viđenom na terenu, ostaci starog rimskog hrama koji datira u 1. stoljeće i posvećen bogu mora Neptunu, od čega su ostali sačuvani samo jednim malim dijelom zidovi, temelji i stupovi, još uvijek su tamo. Jedino što su neki komadi od ljetos promijenili poziciju na travnatoj podlozi, a pomaknuti su i neki dijelovi ostataka kamenih sarkofaga koji su bili deponirani, odnosno postavljeni kao eksponati pronađenih artefakata da zaokruže cjelinu koji čine zajedno s drugim arheološkim ostacima u toj cjelini.

Uspoređujući naše stare i sadašnje snimljene fotografije izgleda da ništa nije otuđeno i razbijeno, već se vjerojatno samo malo veća djeca tu malo više «zaigrala», micala kamenje, vjerojatno nadahnuta poznatim nazivom benda Rolling stons ili ti u prijevodu kotrljajuće kamenje.

No za svaku sigurnost upitali smo kustose i voditelje prapovijesne, srednjovjekovne i novovjekovne zbirke arheološkog odijela Muzeja Grada Poreča Davora Mundu i njegova kolegu Gaetana Benčića znadu li nešto o tome. Zanimalo nas je nisu li možda vidjeli sadašnje stanje ih kamenih blokova, i nisu li to ipak neke pripremne radnje lopova. Jer po svemu sudeći netko bi ih mogao vrlo lako i otuđiti s obzirom na njihov novi položaj.

Nakon što smo im prenijeli tu informaciju ponovno nam se javio Benčić, te utvrdivši stanje na terenu izjavio, da to što je vidio zaista je nečuveno. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater