NAJNOVIJEPOREČKI SDP Izmjena gradskog prostornog plana aktivirala oporbu

Riva iz tri dijela trebala je biti cijela

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Vladimir Sladonja i Rodoljub Kosić

Predlažu da se stambeni i javni objekti obvežu na uređenje vlastitih parkirališta na svojim katastarskim česticama kako ne bi opterećivali javne površine * U slučaju da se novim rješenjima predvidi izmještanje štandova s rive, Grad bi se morao izjasniti koje će nove lokacije ponuditi

O aktualnim prostornoplanskim temama govorili su na konferenciji za novinare predsjednik porečkog SDP-a Rodoljub Kosić i član Gradskog odbora ove stranke Vladimir Sladonja.

Kosić se najprije dotaknuo aktualne procedure izmjena gradskog prostornog plana založivši se da se u ovaj temeljni gradski prostornoplanski dokument ugradi nekoliko načela. To su transparentnost u njegovoj izradi odnosno omogućavanje da građani, a ne samo političke elite, sudjeluju u kreiranju prostornog plana kojeg na kraju oni preko svog Gradskog vijeća i donose, poštivanje želja tržišta i fleksibilno planiranje mogućih djelatnosti u prostoru po načelu "dozvoljeno je sve što nije zabranjeno", rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji te razvoj ruralnog područja.

Kako je u tijeku javna rasprava o urbanističkom planu uređenja dijela porečke gradske rive, Kosić je iznio i nekoliko primjedbi s kojima se SDP uključuje u tu javnu raspravu. Porečki SDP od planiranih promjena tako podržava rekonstrukciju rotora, izmještanje parkirališta i novu pješačku zonu, ali ne podržava novo trajektno pristanište niti novo rješenje prometnice prema pristaništu budući da bi ona prolazila neposredno ispred dječjeg vrtića.

Porečki SDP predlaže i da se stambeni i javni objekti obvežu na uređenje vlastitih parkirališta na svojim katastarskim česticama kako ne bi opterećivali javne površine. Također, u slučaju da se novim prostornoplanskim rješenjima predvidi izmještanje štandova s rive, Grad bi se morao izjasniti koje će nove lokacije ponuditi, rekao je Kosić.

Vladimir Sladonja je dodao kako se cijelu porečku rivu treba sagledavati kao cjelinu, a ne ju "razbijati" na tri dijela. Preuređenje takve cjelovite rive moglo se financirati iz europskih fondova, iz kojih je sličan projekt financirao Grad Šibenik, a u Istri općine Svetvinčenat i Sveti Petar u Šumi, rekao je Sladonja, dodajući: "Očekivao sam da će porečka riva još za moga života zasjati novim sjajem, ali kako se započelo, izgleda da ja to neću doživjeti".

Sladonja se osvrnuo i na propali porečki projekt poticane stanogradnje, odnosno na činjenicu da je Grad odustao od gradnje 40 stanova nakon četiri godine projektiranja, zbog preskupih ponuda za građenje, te zatražio od gradske uprave da ponudi neki drugi model kojim bi se mladima pomoglo rješavanje stambenog pitanja, "jer u Poreču nema stanova, cijene su enormno skočile, mladi sa svojim primanjima ne mogu do stana i zato iseljavaju u Irsku".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam