USKORO U ŽATIKI

REZULTATI OVOGODIŠNJE VINISTRE: Za Kozlovića i Deškovića se zna, ali sve je iznenadio mladi vinar iz Buzeta

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Paolo Agapito pobijedio je u konkurenciji terana

Paolo Agapito pobijedio je u konkurenciji terana


Do Gianfranca Kozlovića jučer, unatoč brojnim pokušajima, nismo uspjeli doći, dok Franco Dešković, bez obzira što su njegova vina na Vinistri već bila proglašavana šampionskim, nije skrivao suze radosnice zbog ove nove titule za svježu malvaziju.

Podsjetimo, na ovogodišnjoj Vinistri Kozlovićeva Santa Lucia proglašena je za najbolju malvaziju na svijetu, a Kozlović je osvojio je titulu za najbolju odležanu malvaziju. Deškovićeva je pak najbolja svježa.

Valja, doduše, napomenuti da nije samo Franco zaslužan za kvalitetu Vina Dešković. S njim su u tom poslu i njegova braća Đuliano i Maurizio s obiteljima. Na našu opasku da bi se moglo reći da su već navikli na šampionske titule, Franco Dešković skromno odgovara: "Ben, ala šu. Ali stvarno nisam ovo očekivao. Kad su mi rekli da je naša malvazija šampion, krenule su mi suze. Toliko truda je iza toga… I prošle smo godine osvojili zlato za malvaziju. Glavno je napraviti dobar posao kako u vinogradu tako i u kantini. Mora se paziti na svaki detalj. Ne smije se nikada pustiti delo za sutra, treba ga napraviti makar preko noći."

Vinari Agapito i Kozlović

Gianfranco Kozlović

Lanjska berba je, što se Deškovića tiče, bila dobra. Bilo je manje uroda zbog mraza, no to nije toliko naštetilo malvaziji, koliko ranijim sortama poput chardonnaya, pinota, muškata… Te su sorte rodile i do 50 posto manje nego prijašnjih godina.

"Malvazija je bila prilično u redu, bio je manji prinos po lozama, ali je kvaliteta bila dobra."

Deškovići su stalni izlagači na Vinstri pa će tako i ove godine imati svoj štand u Žatiki.

"Sad kad smo osvojili šamionsku titulu moramo biti tamo, iako bismo bili i bez toga", kaže Franco.

Obitelj proizvodi i barikiranu malvaziju koja je lani osvojila srebrnu medalju u Londonu. No, nisu osvajali međunarodne medalje samo za malvaziju, već i za druga vina, poput chardonnaya.

Iako je tradicija vinarstva u obitelji duga, tek su braća Dešković ozbiljnije krenula u proizvodnju. Trenutno imaju 16 hektara svojih vinograda u kojima uzgajaju teran, merlot, cabernet franc, malvaziju, chardonnay, sivi pinot i bijeli muškat. Franco nam otkriva da ove godine izlaze na tržište i s pjenušcem koji će uskoro detaljnije predstaviti.

Dešković

Obitelj Dešković

Na Vinistri se nisu ocjenjivale samo malvazije. Bilo je tu i 257 drugih vina te 35 jakih alkoholnih pića, što u ukupnom zbroju daje čak 565 uzoraka koji su pristigli na Vinistru.

Vinarija Kozlović osvojila je još jedan tron, i to za svježi teran, dok je kao najbolji zreli refošk ocijenjen onaj slovenskog poduzeća Vinakoper. Najveće iznenađenje je svakako šampionska titula za odležani teran, koju je osvojio Paolo Agapito, slabo poznati vinar iz Buzeta. Riječ je o teranu iz 2018.

- Prvo nam je bilo čudno kad su nam rekli da je naše vino šampionsko, a sada smo presretni. Nakon što ulažeš toliko truda i muke, na kraju dobiješ jedan lijepi rezultat kao plod svega toga. To je prekrasno postignuće za našu obitelj, kaže Paolo Agapito, koji će ove godine prvi put imati svoj štand na Vinistri.

Njegova se obitelj, kaže nam, vinarstvom bavi još od davnih vremena, a trenutno je cijela familija u tom poslu - Paolo, njegov brat, otac i majka.

"Moj nono i pranono su proizvodili vino. Imamo i jedan od najstarijih vinograda u Istri u kojem ima puno sorti. Star je između 130 i 150 godina."

Njihova posebnost je i u tome što imaju uglavnom autohtone sorte vinove loze. Od bijelih sorti tu je malvazija istarska, duranija, trbljan i muškat žuti, dok su crna teran, borgonja, hrvatica, likant, refošk i muškat crni. Godišnje proizvedu od 120 do 140 hektolitara vina.

Pažljivijim pratiteljima Vinistre vjerojatno nije promaklo da je obitelj Agapito lani osvojila brončanu diplomu za teran i srebro za borgonju pa je ova šampionska titula zapravo logičan slijed.

Pitamo Paola što planiraju u budućnosti, hoće li širiti proizvodnju.

"Htjeli bismo samo obnavljati nasade, ne ih širiti. Želimo zadržati manju proizvodnju, da sve ostane u familiji", zaključuje.

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti ističe da je ove godine bio veliki broj stranih ocjenjivača, najveći do sada. Pitamo ga kako su oni zadovoljni viđenim i kušanim.

"Pozitivno su iznenađeni kvalitetom vina, ali i Istrom kao regijom. Prvi smo ih put svaki dan nakon ocjenjivanja, zajedno sa specijaliziranim vinskim novinarima, vodili po istarskim vinarijama. Bili su jako zadovoljni viđenim. Naše gostoprimstvo i kvaliteta su ostavili stvarno lijepi dojam na njih."

Benvenuti

Nikola Benvenuti

Što se tiče šampiona, Kozlović i Dešković su samo potvrdili svoju kvalitetu, ali tu su i neki novi ljudi poput Paola Agapita koji nastavljaju ići dobrim stazama istarskog vinarstva. Benvenuti se slaže s našom konstatacijom.

- Najveće mi je zadovoljstvo vidjeti upravo ovo što se sada dogodilo - da imamo naše etablirane vinare koji drže do sebe i iz godine u godinu ustraju na visokoj kvaliteti, ali i da uz to svake godine imamo neke nove mlade ljude koji tek kreću u taj svijet, a već pokazuju vrhunske rezultate. Vinistra je ustvari prilika za sve one koji se žele pokazati svijetu, a moraju odnekud krenuti. Jer Vinistra je jedna velika odskočna daska. Sjećam se kad smo za naše vino prije 15 godina prvi put dobili šampionsku titulu, to je za nas male vinare bila jako velika stvar, koja puno pomogne u daljnjem radu, iskren je Benvenuti.

Na pitanje kako komentira lanjsku berbu, Benvenuti odgovara:

"Ako ćemo gledati po količinama, ta berba nije bila najbolja zbog vremenske nepogode u travnju kada je, neuobičajeno za Istru, pao snijeg, a potom je bilo i mraza. Rane su sorte tu definitivno najviše podbacile s količinom. No, po kvaliteti je to bila odlična godina bez nekih većih ekstrema u padalinama i temperaturama, osim spomenutog nesretnog travnja. Imali smo lijepo vrijeme u ključna dva mjeseca prije berbe, što obično znači da će i crna vina biti dobra, pogotovo od sorti koje se kasnije beru, poput terana ili cabernet sauvignona."

Sva šampionska vina moći će se, naravno, kušati na Vinistri, ali i ne samo ona. Puno je tu još zlatnih medalja, srebrnih i brončanih diploma za vina koja će se ubrzo naći na štandovima u Žatiki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter