VODNJAN

Reciklažno dvorište Contrade otvara se u subotu: POGON SPREMAN PRIMITI VIŠE OD 40 VRSTA OTPADA

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

U prvoj godini rada planira se ostvariti cilj od 110 tona odvojeno prikupljenog otpada te osigurati odgovarajuće uvjete za zbrinjavanje opasnog, elektroničkog i krupnog otpada te posebnih kategorija otpada, kao i uporabu papira, stakla, plastike, tekstila i metala. Stanovnici Vodnjanštine otpad odlažu bez naknade

 

Novo reciklažno dvorište u Poslovnoj zoni Vodnjan uneseno je u očevidnik reciklažnih dvorišta Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a iz gradske uprave već su odaslani pozivi za svečano otvorenje kompleksa u subotu ujutro. Dakle, sve su formalnosti riješene i nema više prepreke za rad ovog pogona u kojem će građani bez naplate moći odložiti glomazni i sav onaj otpad koji je namijenjen reciklaži.

Radno vrijeme prilagođeno građanima

Vodnjanskim reciklažnim dvorištem, kako i piše u očevidniku, upravljat će gradsko komunalno poduzeće Contrada, a namijenjeno je naseljima Vodnjan, Galižana, Peroj i Gajana, odnosno cijelom području pod vodnjanskom gradskom upravom. Za potrebe ovog pogona, na kojem će se prikupljati i selektirati otpad, bit će, kako smo nedavno objavili, angažirano, odnosno zaposleno tri osobe.

- Radno vrijeme bit će prilagođeno potrebama građana, a zasigurno će raditi, u pojedinim danima, i u popodnevnim satima te vikendom, nedavno je za naš list izjavio gradonačelnik Klaudio Vitasović. Izgradnjom ovog kompleksa stvaraju se preduvjeti, poručuju još iz gradske uprave, za povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na području Vodnjana što će utjecati na smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagalištu. Već u prvoj godini rada planira se ostvariti cilj od 110 tona odvojeno prikupljenog otpada te osigurati odgovarajuće uvjete za zbrinjavanje opasnog, elektroničkog i krupnog otpada te posebnih kategorija otpada, kao i uporabu papira, stakla, plastike, tekstila i metala.

Pogon vrijedan 4,2 milijuna kuna

Reciklažno dvorište, izgrađeno i opremljeno, vrijedno je 4,2 milijuna kuna, od čega je 3,1 milijun kuna osiguranih preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je i najveći iznos bespovratnih sredstava Europske unije što ju je neka jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji dobila za tu namjenu. Gradnja je povjerena poduzeću "Vladmir Gortan" iz Pazina, pokrenuta je lani u srpnju, kada su iz gradske uprave najavljivali da bi trebala biti početkom ove godine - veljača se spominjala kao izgledan rok, ali i rok do kada traje projekt. Pogon je zaista izgrađen već neko vrijeme, ali nije bio u funkciji, između ostalog čekalo se i upisivanje reciklažnog dvorišta u očevidnik.

- Reciklažno je dvorište temeljni objekt potreban za novi način gospodarenja otpadom, a na kojem će građani moći bez naknade odlagati više od 40 vrsta otpada, poručio je prilikom ugovaranja ovog projekta Guglielmo Moscarda, direktor Contrade.

Ta je i tvrtka, uz medulinski Med Eko servis, jedina na Puljštini koja na području svoje jedinice lokalne samouprave prikuplja komunalni otpad, dok ostale općine za to koriste usluge pulske Herculanee.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum