Neočekivani problem

MEDULIN Reciklažna dvorišta po općinama do daljnjeg zatvorena. Hoće li opet bujati nelegalni deponiji?

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Arhiva G. I.

Do sredine travnja obustavlja se izdavanje vrećica za plastiku, staklo i metal, dok će se odvoz smeća "od vrata do vrata" odvijati i dalje prema utvrđenom rasporedu

 

Mještani općine Medulin morali su se, kao i svi drugi građani, preko noći prilagoditi novonastaloj situaciji zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Svi objekti kojima je Nacionalni stožer civilne zaštite trenutno zabranio rad, zatvoreni su, a institucije koje ipak rade, ograničile su rad s građanima. No, nitko nije računao da će sada naići i na zatvorena vrata u novom reciklažnom dvorištu Kamik. 

Obustava do 14. travnja

Mnogi su ovaj prisilni "kućni pritvor" namjeravali iskoristiti za uređenje svojih domova, no ako su se zaputili odložiti nešto starih predmeta u općinsko reciklažno dvorište, ostali su nemalo iznenađeni. Tamo ih je prije nekoliko dana dočekala obavijest da i ono prestaje s radom do 14. travnja te da se u tom periodu obustavlja izdavanje vrećica za plastiku, staklo i metal, dok će se odvoz smeća "od vrata do vrata" odvijati i dalje prema utvrđenom rasporedu.

        Direktor medulinskog komunalnog poduzeća Albanež Edo Krajcar pojašnjava da su u ovom trenutku najveće društvene, ekonomske i zdravstvene krize, zatvaranjem sabirne stanice za otpad na Kamiku, zaštitili prvenstveno žitelje Općine Medulin i djelatnike koji rade u direktnom kontaktu s više stranaka u istom trenutku.

- Na taj smo način željeli spriječiti veći kontakt ljudi na jednom malom ograničenom području s kapacitetima i mogućnostima zaprimanja, a naše reciklažno dvorište službeno još nije niti započelo s radom. U ovim dramatičnim trenucima ne vidimo potrebe da netko dolazi odlagati glomazni otpad ili neku drugu vrstu otpada budući da naše komunalno društvo i u ovim uvjetima prema normalnom redoslijedu vrši odvoz otpada kućanstvima i pravnim osobama. Zatvaranjem sabirne stanice ne može se spriječiti odlaganje otpada u prirodu jer ga je bilo i prije ove situacije i tu neodgovornim pojedincima treba stati na kraj na drugačiji način. Trebamo napomenuti da s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, niti tvrtke kojima mi predajemo glomazni otpad ne preuzimaju više glomazni otpad, ustvrdio je Krajcar.

Što se pak izdavanja vrećica za selektivno prikupljanje otpada tiče, ustvrdio je da je ono obustavljeno na svega tjedan dana, dok se tvrtka ne ustroji za rad u ovim izvanrednim okolnostima.

- Od idućeg tjedna podjela ponovo kreće, ali na drugačiji način. Molimo korisnike kojima trebaju novi kompleti vrećica da nam se jave mailom, telefonom, ili ostave poruku u za to pripremljenom sandučiću na ulazu u sjedište tvrtke. Naši djelatnici će im dostaviti komplet vrećica na kućnu adresu, pod uvjetom da su sva dugovanja podmirena i da nisu u toku ove kalendarske godine već preuzeli svoj komplet, o čemu postoji evidencija, napomenuo je Krajcar. 

Odvoz otpada nije upitan

        Prema njegovim riječima, svi evidentirani korisnici na području Općine Medulin imaju riješen način odlaganja otpada, bilo u vlastite posude, bilo u zajedničke posude ili polu podzemne spremnike. Sustav individualnog prikupljanja otpada na području Općine funkcionira od srpnja 2018., i već tada su korisnicima podijeljene čipirane posude za otpad i usluga se naplaćuje prema stvarno izvršenom broju odvoza. Novi problem s kojim se suočavaju je taj da su tvrtke, koje su do sada od njih preuzimale krupni i zeleni otpad, prestale s radom. Preuzimanje plastike, metala i stakla je već mjesecima izuzetno otežano, kaže Krajcar, budući da je jedini ovlašteni sakupljač, pulski Metis, ograničio prihvat zbog vlastitih problema u poslovanju.

- Cijeli niz okolnosti utječe na sustav sakupljanja i odvoza otpada i na žalost rezultira ograničenjem naše usluge. Odvoz miješanog komunalnog i selektivnog otpada koji se izdvaja na kućnom pragu odvija se po redovitom rasporedu, a sve ostale usluge se vrše u mjeri u kojoj nam to objektivne okolnosti dozvoljavaju, kaže Krajcar. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of