VIJEĆE

REBALANS ROVINJSKOG PRORAČUNA: Prihodi manji za više od 48 milijuna kuna

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Smanjenje je prouzročilo rezove u svim područjima javnog života i rada gradske administracije: Namjera je izmijeniti i Odluku o financiranju političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću na način da se sredstva za njihov rad umanje za 25 posto; umanjeni su i planirani iznosi za kulturno-zabavne manifestacije

S 23 točke na dnevnom redu ovog je tjedna održana šesta ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su usvojene prve izmjene i dopune gradskog proračuna kao i Programa rada gradonačelnika i gradske uprave za 2020. godinu. Naime, uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa COVID-19 prihodi i primici proračuna smanjili su se za više od 48 milijuna kuna te sad iznose 181,3 milijuna kuna. Navedeno smanjenje prouzročilo je rezove u svim područjima javnog života i rada gradske administracije.

Održavanje "hladnog pogona"

Kako je izvijestila pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu prihoda, smanjenja se uglavnom odnose na one stavke koje nisu striktno nužne za održavanje "hladnog pogona" i tekuće funkcioniranje grada.

Tako su sredstva za potrebe programa Gradskog vijeća umanjena za 462.500 kuna te je financiranje političkih stranaka umanjeno za gotovo 200 tisuća kuna. Namjera je izmijeniti i Odluku o financiranju političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću na način da se sredstva za njihov rad umanje za 25 posto. Također, znatno su smanjena i sredstva namijenjena odnosima s inozemstvom, protokola i promidžbe, osnovica i ostale naknade i materijalna prava zaposlenima, intelektualne i osobne usluge, te ostali rashodi poslovanja.

Umanjeni su i planirani iznosi za kulturno-zabavne manifestacije, programe obilježavanja blagdana i važnih datuma, izdavaštva te javnih potreba u tehničkoj kulturi i sportu, kao i programa Udruga. Izuzeće je Društvo osoba s invaliditetom čiji će se rad financirati s 200 tisuća kuna, dok se ostale udruge, koje su pozitivno ocijenjene na natječaju, nalaze na rezervnoj listi te će se, ukoliko sredstva budu omogućavala, o njihovom financiranju odlučivati nakon osiguranja dodatnih sredstava.

Pomoć i potpore poduzetnicima

S druge strane, s obzirom na epidemiju COVID-19, bilo je potrebno povećati sredstva u pojedinim stavkama te je tako proračunska zaliha povećana za 300 tisuća kuna.

Valja posebno napomenuti i kako je zadržana visoka stopa socijalne osjetljivosti te su uslijed epidemije COVID-19 sredstva za nabavku prehrambenih i higijenskih paketa socijalno ugroženim osobama uvećana za 50.000 kuna, a istim su iznosom povećana i sredstva namijenjena jednokratnim pomoćima pojedincima, obiteljima i kućanstvima. Naime, ukoliko dođe do novog vala epidemije očekuje se veći broj zahtjeva tijekom godine zbog usporenih gospodarskih aktivnosti i potencijalno većeg broja osoba koje bi se mogle naći u poteškoćama, radi čega su se osigurala dodatna sredstva i za ostale oblike pomoći građanima.

Jedan dio proračuna preusmjeren je za potpore i pomoći poduzetnicima i obrtnicima, naročito uslijed poteškoća s poslovanjem tijekom trajanja epidemije COVID-19, a preraspodjela troškova izvršila se i što se tiče izgradnje objekata komunalne infrastrukture, s time da će se investicije od strateške važnosti za Grad i njegove stanovnike nastaviti jer doprinose dugoročnoj održivosti.

Gradonačelnik Marko Paliaga rebalans proračuna definirao je prvim, privremenim pokušajem prema normalizaciji financija te je najavio da će, ukoliko turistička sezona donese određene prihode i ukoliko se situacija u gradskoj kasi stabilizira, predložiti novi rebalans i osigurati svi oni nedostaci poput izdvajanja za potrebe sporta, kulture i tehničke kulture.

- Ovo je usklađenje s tokovima koji se sad odvijaju, iako se nadamo da će se u slijedeća dva mjeseca situacija poboljšati jer nas činjenica da je na današnji dan broj dolazaka na razini 55 posto lanjskih rezultata ipak ohrabruje. Stoga je ovaj rebalans svojevrstan uvod u onaj jesenski kada ćemo pobliže znati kakvo će biti pravo stanje gradske ekonomije i kako će se situacija dalje odvijati, izjavio je gradonačelnik.

Nezaustavljiva bespravna gradnja

Na aktualnom satu opet su se našla pitanja vezana za problematike s kojima se Gradska uprava već duže vremena bori, a to su rast bespravne gradnje i sve češća pojava divljih svinja u naseljenim područjima. Kako je naglasio gradonačelnik Marko Paliaga, Grad Rovinj poduzeo je niz mjera s lokalnim Lovačkim društvom te je pripremljena izrada Elaborata za lov unutar zaštićenog područja, dakle izvan lovnog područja te je isti poslan na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede nakon koje će se moći vršiti odstrel i izvan lovnog područja, posebice "mrzla vala", Gripole i kod Monfiorenza, gdje su uočene u većoj koncentraciji.

- Što se tiče devastacije prostora u vidu bespravne gradnje vidimo da se gradnja i dalje odvija dok komunalni redari nemaju ovlast da kažnjavaju prekršitelje, a s druge strane državna i građevinska inspekcija sustavno ignoriraju taj gorući problem. Pokušati ćemo u novom sazivu Sabora opet inzistirati na izmjeni zakona koju smo skupno predložili svi mi gradonačelnici istarskih gradovi i Županija da se ta nadležnost građevinske inspekcije prebaci na lokalni nivo i da kroz jedan vid decentralizacije mi upravljamo svojim prostorom, zaključio je Paliaga.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater