SVEMIRSKO TIJELO

RAZGOVARALI SMO S VODEĆIM ISTARSKIM ZNALCEM ZA METEORE.  "Kad padne noć, pokušat ćemo izračunati gdje je završio ovaj današnji meteor. Inače, takve nazivamo bolidi". DONOSIMO I NOVI, DOSAD NAJATRAKTIVNIJI VIDEO PADA 

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Da je iznad Hrvatske doista izgorio meteor, potvrdio je Aleksandar Merlak iz Huma, najmanjeg grada na svijetu. Dugogodišnji član Hrvatske meteorske mreže kaže da za sada nije poznato da li je meteor u potpunosti izgorio ili je neki njegov dio pao na zemlju. On ga doduše nije vidio, iako je u to vrijeme bio ispred kuće.

- Ni jedan bolid, kako u žargonu nazivamo ove jače meteore, još nisam vidio u živo, iako ih kamerom snimam stalno, požalio nam se razočarano.

Hrvatsku mrežu meteora pokrenuo je Damir Šegon. Uz njih je i član Denis Vida. Uključeni su i u Global meteor network projekt čiji je cilj promatranje meteora globalnom mrežom kamera usmjerenih na noćno nebo. Svaka je kamera povezana na Raspberry Pi koji radi s otvorenim kodom softvera za snimanje, kompresiju i otkrivanje meteora. Drugim riječima, meteorskom stanicom s kućnog praga moguće je istražiti formaciju i evoluciju Sunčevog sustava.

- Kroz Istrastream prodajemo postaje za automatsku detekciju meteora. Već ih je tridesetak postavljeno po Hrvatskoj. U cijelom svijetu za sada ih je tristotinjak. Mreža se sve više širi. Ovaj najnoviji meteor pao je po danu. Naše kamere danju ga ne mogu zabilježiti jer su toliko osjetljive, ali imamo očevice koji su ga vidjeli. Slikali su ga mobitelima, radili video snimke. Neke od njih zamolit ćemo da navečer naprave s iste pozicije snimku tako da imamo zvijezde na nebu po kojima ćemo moći izračunati otprilike gdje je meteor mogao završiti ukoliko je pao na zemlju. Prema onom što imamo, pretpostavka je za sada da je završio negdje u Sloveniji. Čuo se zvuk koji je kasnio četiri minute od same eksplozije. Gotovo smo 99 posto sigurni da je vezano za meteor jer nije bilo nikakvih vojnih vježbi oko Zagreba, a zvuk je čulo dosta ljudi, kaže Merlak.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini