IZNIMKA: GOSPODARSKA ŠKOLA BUJE NIJE U ŠTRAJKU

RAVNATELJ MILIVOJ GOSPIĆ: Otvoreno sam priopćio da nisu svi u istoj poziciji. Među štrajkašima ima onih koji imaju ugovor na određeno, ali se bune. Takvi su sami sebi potpisali RASKID UGOVORA O RADU!

| Autor: Sanja BOSNIĆ, Borka PETROVIĆ
Milivoj Gospić je vrlo kritičan prema dijelu svojih kolega (S. BOSNIĆ)

Milivoj Gospić je vrlo kritičan prema dijelu svojih kolega (S. BOSNIĆ)


Jedan je kolega zasnovao radni odnos 5. studenog i sad već štrajka, pa mislim da ću mu otkazati ugovor. U rujnu sam jednom kolegi odobrio slobodne dane da bi otišao na krstarenje za obljetnicu braka, a sad štrajka. Čini mi se da je to veliki manjak respekta, kaže Gospić

Usprkos općem štrajkaškom entuzijazmu među profesorima i učiteljima u drugim školama, u jednoj školi u Istri nastava se odvija manje-više redovno, a štrajka samo manji dio osoblja. Riječ je o Gospodarskoj školi Buje koja je, kako kaže njezin ravnatelj Milivoj Gospić, tek djelomično u štrajku. No informacije iz te škole govore da stvar nije bezazlena i da veliki dio profesora u toj školi ne štrajka jer su u strahu od - ravnatelja Gospića. A ravnatelj Gospić to ne demantira. Dapače, Gospić ima vrlo osebujno viđenje štrajka.

- Bit ću iskren, otvoreno sam priopćio da nisu svi u istoj poziciji. Ima među buntovnicima zaposlenika koji imaju potpisan ugovor na 60 dana, a već se ne libe štrajkati te očekuju da bi sutra trebali zasnovati stalni radni odnos u školi. Ima među štrajkašima i onih koji su potpisali ugovor na određeno radno vrijeme, pa još nisu ni potvrdili svoje nastavničke i pedagoške kvalifikacije i sposobnosti, ali se bune. Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu. Mislim da je to normalna i logična pojava jer još nisu opravdali svoj pripravnički staž, pa po isteku ugovora nema šanse da će tu zasnovati radni odnos jer je zaista nonsens da već prosvjeduju. I kad su birali taj studij znali su kakvo je stanje u prosvjeti, kaže Gospić, iznoseći dva primjera koji su ga posebno pogodili.

- Konkretno, jedan je kolega zasnovao radni odnos 5. studenog i sad se on već nalazi u toj štrajkaškoj ekipi, pa završetkom štrajka mislim da ću mu otkazati ugovor o radu jer nije profesionalno zadovoljio. U rujnu sam jednom drugom kolegi odobrio slobodne dane da bi otišao na krstarenje za obljetnicu braka, a sad štrajka. Čini mi se da je to veliki manjak respekta prema meni kao ravnatelju i svome pozivu, jer nitko ne odgovara za realizaciju nastave osim ravnatelja, ističe Gospić.

Brojke kažu da od 42 djelatnika ove škole dnevno je u štrajku njih 12 do 14. Gospić dodaje da dio osoblja radi i u drugim školama pa dnevno u Gospodarskoj školi Buje zapravo štrajkaju samo dva do četiri nastavnika, a ostali rade. Raspored se svakodnevno prilagođava i nastava je u tijeku.

- Ima profesora koji su se izjasnili da ne žele sudjelovati u tom cirkusu, kaže Gospić, koji ima svoju verziju cijele ove priče oko štrajka i povećanja koeficijenata. Ukratko, on smatra da su profesori uvučeni u igru Vlade i sindikata, dok se sama ministrica Blaženka Divjak ponaša kao latentni sindikalni povjerenik.

- Poput mnogih mojih kolega ravnatelja, kaže Gospić, dodavši da bi ravnatelji trebali organizirati nastavu, a ne zagovarati štrajk.

Gospić dodaje da bi situaciju u školama trebalo realno sagledati ako ju se želi uspoređivati s ostalim poslovima koje rade visokoobrazovani ljudi.

************** 

Tanja Carić: Pritisak na djelatnike u bujskoj školi je strašan

Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Istarsku županiju, Tanja Carić, na pitanje o Gospiću kaže da "postoje ravnatelji koji vrše pritisak na svoje djelatnike i opstruiraju štrajk, osporavajući djelatnicima osnovna radna, ali i građanska prava".

- Taj je pritisak stvaran, ponegdje strašan, kao u bujskoj školi, kazala nam je Carić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater