KVALITETA KOJA OSVAJA SVIJET

PUNTA CISSANA I PUNTA GRECA PONOS SU PULSKOG AGROPRODUKTA Ekstradjevičansko maslinovo ulje napravljeno je od istarskih autohtonih sorti sa stabala starih od 150 do 200 godina. Iz vinograda na jugu Istre nastaje NAJBOLJI MERLOT U HRVATSKOJ

| Autor: Jasna ORLIĆ
Punta Greka jedinstvena je lokacija gdje merlot uzgajaju na specifičan način /Punta Greca, najbolji merlot u Hrvatskoj (Dejan ŠTIFANIĆ)

Do nove berbe još su samo tri mjeseca i sada već svi vinari, pa tako i Agroprodukt i njihova vinarija Medea, razmišljaju o proširenju kapaciteta tankova za novo vino. Prodane količine do berbe vjerojatno neće biti kao uobičajenih godina pa je za očekivati da će biti potrebni dodatni kapaciteti za skladištenje

Cissa je bio antički gradić između Barbarige i Rovinja koji je navodno nestao davno u tektonskom poremećaju, a u zapisima ga spominje Plinije stariji. Tragovi ovog naselja na kopnu više ne postoje, ali ostao je naziv Punta Cissana, što je staro ime Rta Barbarige i novo ime maslinovog ulja Agroprodukta. Izbor je to najboljeg od najboljeg. Mješavina koju je osmislio Edi Družetić, međunarodno priznati stručnjak iz iste tvrtke koji ove godine obilježava 40. godišnjicu stručnog rada.

Punta Cissana poseban je odabir isključivo istarskih autohtonih sorti sa stabala starih od 150 do 200 godina iz nasada s Punta Cissane u Barbarigi. Ovo ekstradjevičansko ulje posebna je selekcija buže muške, buže ženske, puntože i rosignole uzgojene na terenima gdje su se masline uzgajale i ulje proizvodilo još od doba antike.

foto

Rezidba maslina je obavljena (Dejan ŠTIFANIĆ)

Vrlo je svježe i naglašeno zeleno, složenog ugodnog mirisa u kojem se pored izražene arome masline isprepliću i mirisi trave, artičoke, rajčice i radića te u manjoj mjeri zelenog badema i crvenog ribiza. Ova ekskluzivna limitirana edicija dio je brenda Salvela.

- Htjeli smo napraviti izuzetno dobar proizvod koji možemo ponuditi svijetu. Prve reakcije su jako dobre, ljudi su ugodno iznenađeni i radimo na tome da ulje dođe do šireg kruga potrošača. Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali zato idemo na posebnost i vrhunsku kvalitetu, rekao je Edi Družetić čija su ulja višestruko nagrađivana u svijetu.

Zbog toga ne čudi da je ovo ulje s pričom nedavno dobilo zlato na svjetski poznatom natjecanju u New Yorku - NYIOOC-u. Tvrtka je dobila nagrade za svoju robnu marku Salvela Aurum robusnu mješavinu i Punta Cissana srednju mješavinu koju proizvode u vodnjanskoj uljari. Sveukupno, Agroprodukt je do sada osvojio osam nagrada na NYIOOC-u. Svjetsko natjecanje maslinovog ulja NYIOOC, koje se svakog proljeća održava u New Yorku, najveće je i najprestižnije svjetsko natjecanje maslinovog ulja i njegovo godišnje popisivanje dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u godini.

Prošle sezone Agroprodukt je proizveo 35.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Međutim, godina nije bila laka. Družetić je rekao da je suočavanje s klimatskim promjenama posebno izazovno.

- Prošlogodišnja proizvodnja bila je prilično zahtjevna. Bilo je posebno visokih temperatura tijekom cvatnje, a berbu su ometale česte kiše. S druge strane, nadzor štetnika išao je dobro i nije bilo štete, dodao je Družetić. -Dapače, berba je bila izvrsna i u pogledu količine i kvalitete, naglasio je.

foto

Maslinovo ulje Punta Cissana (Dejan ŠTIFANIĆ)

A kakva je ova godina u maslinicima, pitamo Družetića dok obilazimo terene u Barbarigi, neposredno uz staru rimsku cestu iz prvog stoljeća koja vodi do ostataka najveće uljare u Istri iz toga doba.

- Karakteristika ove godine je suša u nasadima. Iako je maslina porijeklom iz polupustinjskog područja za kvalitetniju oplodnju bi trebalo malo više vlage. Dva su osjetljiva perioda što se tiče vlage u masliniku. To je cvatnja krajem svibnja, početkom lipnja i nalijevanje ploda u osmom na deveti mjesec. Ako nedostaje vode, sada će biti slaba oplodnja, a ako nedostaje kiše kasnije, nedostajat će ulja u plodu. Bilo bi bolje da masline sada imaju malo više vode, ali nije još kritično kao što zna biti u kolovozu. Ako se nastavi suho i još toplije, može doći do smanjenog zametanja plodova, pojašnjava Družetić.

U masliniku u Barbarigi čiji se redovi protežu skoro kilometar rezidba je pri kraju. Malčer prolazi kako bi pokupio i samlio porezane grane. Do sada su obavljene potrebna zaštita i prihrana. Počinje cvatnja i sada se masline ne smiju dirati, naglašava Družetić.

- Čeka se da prođe oplodnja. Nadalje je potrebno pratiti pojavu prve generacije maslinovog moljca. On se primjećuje po svojevrsnoj paučini u cvatu ujutro kad je rosa. Ove ga godine do sada nije bilo u većoj mjeri. Za nekih 4-5 tjedana treba obratiti pažnju na više štetnika, jer osim sljedeće generacije moljca može se pojaviti svrdlaš, a pogotovo stjenica koja napada najviše masline sitnoga ploda poput leccina, pendolina i rosignole. Važno je reagirati na vrijeme sa zaštitom, kaže Družetić.

Za razliku od maslinika, u vinogradima Agroprodukta još je dosta posla. Na Campanožu kraj Medulina obavlja se redovna zaštita protiv bolesti, dakle peronospore i pepelnice, uz dodatnu pažnju na crnu trulež i ostale bolesti.

foto

Edi Družetić u Agroproduktovom vinogradu (Dejan ŠTIFANIĆ)

- Što se tiče vinograda, godina nije jako zahtjevna jer je suša. U južnom dijelu Istre tek su nedavno nastali uvjeti za primarnu zarazu od peronospore, pojašnjava ovaj stručnjak.

Odlazimo na njihovu najatraktivniju lokaciju Punta Grkova na Marleri, vinograd na malom poluotoku okružen morem površine 3,6 hektara s 25.400 trsova odakle se dobiva najkvalitetniji merlot za Punta Grecu, vino na koje su posebno ponosni u Agroproduktu. Najjužniji vinograd Istre ima posebnost terroira - jedinstveno tlo, mješavina crvenice i pijeska s izraženim sastavom gline. Tuku ga vjetrovi s obje strane poluotoka pa je nasad nizak, uzgojnog oblika kordonca, bez vezivanja, ali je zato zahtjevan u plijevljenju. Kako bi dobili više arome i više ekstrakta, mjesec dana prije berbe prorjeđuju se grozdovi pri čemu se ostavlja samo po jedan grozd srednje veličine po mladici, tj. baca se više od pola grozdova s trsa. Proizvodnja je ekskluzivna i limitirana. Iz berbe 2016. na tržište je puštena serija od 7.980 butelja. Na koncu proizvedu najbolji merlot u Hrvatskoj kojeg naprosto mora imati svaki najbolji restoran.

- Upravo nam to vino, Punta Greca otvara vrata kupaca, dodaje Sandra Marček Cvitić, šefica marketinga i prodaje.

Ove joj godine posao nije nimalo lagan. Kako su inače orijentirani na HoReCa sektor, odnosno na hotele, restorane i kafiće, prodaja je neusporedivo manja nego što je to uobičajeno, dok u isto vrijeme nova sezona u vinogradima i maslinicima zahtjeva svoje troškove.

foto

Etikete vina Medea (Dejan ŠTIFANIĆ)

U svibnju su na tržištu izašla bijela vina iz berbe 2019. i sada moraju naći put do kupaca. Njihov obnovljen podrum u Vodnjanu obilaze kupci jer tamo mogu naći vina i ulja po pristupačnim cijenama. Ovih dana česti su Slovenci koji su najbrojniji gosti u okolici. No, to nije dovoljan kanal prodaje za njihove količine.

Primjerice, lani su proizveli i prodali svih 150.000 butelja, kao i svo preostalo vino - ukupne količine 200.000 litara - kroz litrene boce i rinfuzo. U Dalmaciji imaju nebrojeno restorana u kojima je brend Medea kućno vino, ali mnogi još nisu otvorili vrata gostima.

foto

Vrhunski Merlot Punta Greca (Dejan ŠTIFANIĆ)

- Trenutno nudimo različite pogodnosti za kupce kao što su šesta botelja gratis na pet kupljenih. Zatim na dvije kupljene trolitarske kantice ulja - treća gratis. Mi inače nismo skupi. Cijena litre ekstradjevičanskom maslinovog ulja je 90 kuna, malvazije rinfuzo 18 kuna, a litra cuvea 20. Buteljka malvazije Medea koja ima obilježje vrhunskog vina je 40 kuna, što je jako povoljno za takvo vino. Odnosi cijene i kvalitete su nam jako dobri. Radimo dostave i na kućnu adresu, preko on-line shopova. Počela je i prodaja za izvoz u Srbiju, Njemačku i Austriju, veli Sandra.

Do nove berbe još je samo tri mjeseca i sada već svi vinari, pa tako i Agroprodukt i njihova vinarija Medea, razmišljaju o proširenju kapaciteta tankova za novo vino. Prodaja je krenula, ali prodane količine do berbe vjerojatno neće biti kao uobičajenih godina i stoga se treba na vrijeme pripremiti.

Pomidore više ne sade, ali planiraju još 11 hektara vinograda

Puno je toga drugačije nego lani i u Agroproduktu. Kasnio je i natječaj Ministarstva poljoprivrede za nove nasade putem kojeg su planirali posaditi još 11 hektara vinograda s bijelim sortama, pretežno malvazije. No, od toga ne odustaju, planiraju to realizirati iduće godine. Ono od čega su odustali jest proizvodnja rajčice za Podravkin pogonu u Umagu. Preklani im je propalo 500 tona industrijskog pomidora jer je pogon za preradu limitiran količinom i nije se stiglo na vrijeme preraditi, a kasnije su navalile kiše. Takav rizik ne žele ponoviti i ove godine. Zbog toga su na tim oranicama posijali lucerku i ječam radi plodoreda.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater