NAJNOVIJE


PALAČA CALIFFI: KONZERVATORSKO ISTRAŽIVANJE

Prvo arheološko sondiranje temelja ROVINJSKOG GRADSKOG MUZEJA

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
(N. O. R.)

Radovi na zamjeni stolarije - prozora, vrata i balkona, kao i sanitarnim čvorovima koje će Gradski muzej Rovinj napokon dobiti i za posjetitelje - na samom su kraju te će rovinjski hram kulture, nakon mjesec dana pauze, ponovno otvoriti svoja vrata. Samo otvaranje bit će u znaku samostalne izložbe talijanskog suvremenog umjetnika Vinicia Momolia, koja se najavljuju za kraj ožujka.

- Sredinom travnja slijede novi radovi. Riječ je o konzervatorsko-restauratorskim, građevinskim i arheološkim istraživanjima čiji je cilj utvrđivanje stanja samog objekta. Želimo dobiti odgovor na pitanje koliko se palača Califfi dodiruje s gradskim bedemima, odnosno njene uklopivosti u starogradsku jezgru, ističe prof. Marija Smolica, ravnateljica rovinjskog Gradskog muzeja.

Radovi koji bi trebali potrajati do druge polovice lipnja ujedno predstavljaju i prvo arheološko sondiranja temelja palače Califfi.

- Sondiranje barokne palače glavni je uvjet za izradu idejnog projekta sanacije objekta iz 17. stoljeća. Naime, palača se kroz svoju povijest uređivala, dograđivala i ušminkavala. Međutim, kroz takva su djelovanja nerijetko bivali izbrisani tragovi njenog identiteta i povijesti. Valja imati na umu i da se palača Califfi i dograđivala te da su joj kroz vrijeme bivali pridodavani susjedni objekti. Tako danas imamo vrlo zanimljivu konfiguraciju stropova, hodnika i prozora koji su za posjetitelje atraktivni, no za samu sanaciju prilično zahtjevni, kaže Smolica, od koje doznajemo da istraživanja vrijedna 180 tisuća kuna financiraju Ministarstvo i Grad Rovinj.

Ravnateljica ističe da Muzej zbog radova neće u potpunosti na dva mjeseca zatvoriti vrata. Dapače, nakon izložbe Vinicia Momolia, Gradski muzej bit će otvoren i za vrijeme Photodaysa.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam