NAJNOVIJEMAJKA, LIJEČNICA, RATNICA, POSVOJITELJICA

Prva je u Saboru rekla da je nešto trulo Uljaniku. Saborska zastupnica MOST-a INES STRENJA: Najprije sam udomila, a potom i posvojila djevojčicu iz Pule. Bojala sam se da mi je ne dođu uzeti, TO BI ME SLOMILO

| Autor: Robert FRANK
foto Ivica Tomić

Bila je u Domu za nezbrinutu djecu "Ivana Brlić Mažuranić" u Lovranu, dvije godine se za nju ništa nije pokušalo. Posjetila sam je, prvi vikend smo bile zajedno par sati, drugi vikend je prespavala kod mene, a treći je već bila u kaosu kad se morala vratiti. Počele smo se jako vezivati i odlučila sam: ili će ona biti moja ili se iz toga moram maknuti

 

Saborska zastupnica MOST-a Ines Strenja definitivno je nekonvencionalna osoba s golemim i neuobičajenim životnim iskustvom. Trenutno je angažirana u kampanji za europarlamentarne izbore, veliki je favorit MOST-a za Bruxelles. Prepuna je energije i želje za političkim nadigravanjem. Snažan personality očito je dio karaktera, ali i gotovo ludih životnih situacija koje bi se lako moglo pretočiti u solidan filmski scenarij.

Dok su njene kolegice na prvoj godini Medicinskog fakulteta uživale u blagodatima studentskog života, ona je već rodila, zahtjevan fakultet je s malim djetetom u rukama odradila u roku, potom je malo predavala u osnovnoj školi, odradila posao na hitnoj pomoći u rodnoj Rijeci te na polovini dvadesetih godina svog života otišla u rat. Dok su mnogi od njega bježali, mlada liječnica bez ikakvog iskustva s ratnim ranama pohrlila mu je ususret. Preživjela je smrt kojoj je godinama i nebrojeno puta gledala u oči. U ratu je radila plemenite stvari prkoseći neprijatelju i sudbini koja ju je dva puta spasila dok su njena sanitetska vozila letjela u zrak. I onda je povukla najplemenitiji potez u životu – udomila je i potom posvojila malu djevojčicu. E da, nije nevažno da je prva u Saboru graknula – nešto je trulo u Uljaniku. Mnogi to tada nisu htjeli čuti. Eto kako je priča završila.

- Smatram da je IDS jedan od krivaca zbog načina na koji je završio Uljanik, ali krivi su i oni koji su to sve trebali kontrolirati. No ponekad nečija ruka u Saboru može biti važna ili prevažna pa se IDS-u zbog mira u kući progledavalo kroz prste. Sada se vidi do čega je to dovelo. Podsjetit ću na 2017. godinu. Tada sam prva u Saboru otvorila pitanje oko 3. maja iz kojeg je izvučen novac za restrukturiranje koji je onda prebačen Uljaniku i povezanim društvima. Direktno sam to pitala tadašnju ministricu Martinu Dalić. Odgovorila mi je da je zatražen proračunski nadzor te da je to Državna revizija primijetila. Samo nakon par dana predsjednik   Uprave Uljanika Gianni Rossanda me oštro napao u medijima.

Mit o Uljaniku

- Što vam je rekao?

- Da sam politikantica koja narušava ugled Uljanika. Vidimo sad gdje je on i kakav mu je ugled, a gdje sam ja. On je tada mislio da može zadržati taj mit o Uljaniku kao top kompaniji. Nije naravno spominjao da grade brodove ispod cijene i s gubicima.

- Kakva je odgovornost politike za krah i kraj Uljanika kakav je dosad bio?

- Tu je odgovornost HDZ-a, IDS-a i SDP-a. Tvrdim da nitko nije mogao biti imenovan u Upravu Uljanika, a da netko iz IDS-a to nije amenovao.

- Ali postoje čvrste indicije da IDS nije mogao preći zid i ući u Uljanik pa tako ni kadrovirati u toj kompaniji.

- To je naprosto logika funkcioniranja u Istri – nema značajnijeg kadroviranja bez IDS-a. Činjenica je da u Istri u nekoj školi nećete zaposliti čistačicu, a da ona kod sebe nema člansku iskaznicu IDS-a ili, u najmanju ruku, preporuku nekog IDS-ovca. Ljudi to u Istri znaju i dosta im je toga.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam