NAJNOVIJE


PRESICA ŽIVOG ZIDA

Provodi li Općina Ližnjan planove privatnih investitora ili svoje?

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Članovi Živog zida, HDZ-a i vlasnik beach bara na konferenciji za novinare (D. MEMEDOVIĆ)

Na javni natječaj javio se financijski moćniji ulagač koji je dobio pravo građenja na Karigaduru i zakup za Matićev pisak, oboje na 60 godina, a otprilike unazad tri godine, taj Talijan počeo je od mještana otkupljivati poljoprivredna zemljišta od Matićevog piska prema cesti. Znači li to da općina provodi neki njegov investicijski plan koji je on zamislio godinama ranije, pita se Dorijan Pipunić, vlasnik beach bara Kalahari

 

Općina Ližnjan odlučila je početkom godine dati u zakup 2,7 hektara atraktivnog zemljišta uz more na lokaciji mnogima poznatoj kao Matićev pisak. Ova je odluka, uz protivljenje oporbe, izglasana na sjednici Općinskog vijeća 30. siječnja. Već tada se ukazivalo na nedostatak konkretnih informacija i kvalitetnih obrazloženja zašto se ova lijepa, dijelom pošumljena lokacija daje u koncesiju na dugih 60 godina, te hoće li općina i mještani imati ikakve koristi od toga ili se pogoduje talijanskom investitoru na štetu građana Ližnjana. Tim je povodom jučer Damir Gr?nbaum, vijećnik Živog zida, zajedno s vijećnicima Živog zida, predstavnicima HDZ-a te vlasnikom beach bara Kalahari s odvjetnicom, održao konferenciju za novinare upravo ispred beach bara Kalahari.

Ulog u beach bar 150 tisuća eura

Sporna im je, dakle, činjenica da je koncesija za Matićev pisak na javnom natječaju dodijeljena istoj tvrtki koja je u rujnu prošle godine na isti vremenski period s Općinom sklopila ugovor o osnivanju prava građenja turističkih kapaciteta na površini od 4,9 hektara na području tik do Matićevog piska zvanoj Karigadur. Tako je gotovo 80 tisuća četvornih metara zemljišta pripalo tvrtki Marina Ibacom u vlasništvu Laure i Sergia Dalle Nogare, poznatih po velebnom hotelu kojim su prije nekoliko godina nagrdili Banjole. I to nije sve, jer pored ovih hektara koje su sada dobili u zakup, supružnici Dalle Nogare su već od privatnih vlasnika kupili čak deset hektara zemljišta na području koje prethodi Matićevom pisku, a na kojem planiraju, kako su rekli, izgradnju hotelskog resorta.

Oko ovih općinskih poslovnih odluka najviše su se pobunili dosadašnji vlasnici beach bara koji su radili ovdje

zadnjih nekoliko godina zahvaljujući godišnjim koncesijskim odobrenjima.

- U ovaj objekt i uređenje obale, od 2015. godine otkad smo otvorili, uložili smo 150 tisuća eura, i od prvog dana imamo problema. Na primjer, u početku sam imao koncesijsko odobrenje na pomorskom dobru, za što je natječaj raspisala sama Općina, i već tada me netko prijavio inspekciji koja je došla na teren s lučkom kapetanijom i pomorskom policijom. Ustanovili su da

nisam u prekršaju jer da na ovom području još nije određena linija pomorskog dobra pa su mi na koncu dali ugovor za zakup javne površine. Potom je dvije godine sve bilo u redu, iako sam se svake godine morao ponovo javljati na natječaj jer je svaki ugovor bio samo na godinu dana. Ali sada, kada se prisjetim nekih stvari, trebalo mi je i ranije biti jasno da to nisu čista posla, rekao je Dorijan Pipunić, vlasnik beach bara Kalahari.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam