UNATOČ PORASTU CIJENA, STANOVI SE MOGU PRONAĆI I PO 350 EURA PO KVADRATU

Prosječna cijena "kvadrata" u Puli 1.467 eura


Prema podacima koje je prikupio i objavio oglasnik Crozilla.com, prosječne tražene cijene stanova su tijekom siječnja nastavile trend rasta, a u odnosu na prosinac prošle godine bile su za 0,4 posto više, ali u odnosu na siječanj 2017. godine više za čak 4,4 posto.

Unatoč neznatnom porastu cijena, u velikom je broju gradova još uvijek moguće pronaći stanove po iznimno niskim cijenama. U Osijeku ili Bjelovaru moguće ih je pronaći već i po cijeni od oko 350 eura po kvadratnom metru, u Zagrebu, Senju ili Rijeci na oglasniku Crozilla.com bilo ih je i po cijenama "kvadrata" od oko 600 eura, pa čak i manje. No, valja uzeti u obzir da tako niske cijene uglavnom imaju stanovi u zgradama starije gradnje kojima je nerijetko potrebna kompletna adaptacija, zatim neuređeni tavani, etaže kuće, stanovi u rohbau izvedbi, kao i oni koji su smješteni na periferiji ili neatraktivnim lokacijama.

Dubrovnik i dalje prvi

U Puli se za "kvadrat" stana prosječno tražilo 1.467 eura, što je minimalan pad cijena od oko 0,3 posto, dok su u Rijeci u jednakom postotku porasle cijene i iznosile su 1.407 eura po četvornome metru.

Cijene stanova na području Dubrovnika, gdje je to podignuto na razinu nacionalnog sporta, tijekom siječnja su na oglasniku Crozilla.com porasle za 1,3 posto i popele se na iznos od 3.667 eura po kvadratnome metru. Usporedimo li te podatke s onima iz istog mjeseca lani, zabilježen je godišnji rast od 13,8 posto.

Za razliku od Dubrovnika, u drugom "biseru Jadrana", Opatiji cijene stanova bilježe 0,1 posto niže vrijednosti, a cijena metra kvadratnog spustila se na 2.950 eura.

Mjesečni porast od dva posto zabilježen je u Splitu gdje je prosječna oglašavana cijena stana iznosila 2.594 eura po metru kvadratnom. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene stanova u Zadru zabilježile siječanjski porast od 0,1 posto, a cijena kvadratnog metra u tom je gradu iznosila 1.933 eura.

U Osijeku najpovoljnije

Unatoč mjesečnom porastu od 1,3 posto, cijene senjskih stanova i dalje su niže nego u brojnim drugim gradovima na Jadranu, a u prosjeku su oglašavane po cijeni od 1.371 eura po metru kvadratnom. Prosječna oglašavana cijena osječkih stanova u siječnju je pala za 0,2 posto i spustila se na iznos od 953 eura, no u tom se gradu na istom oglasniku mogu pronaći stanovi s cijenom već od oko 350 eura po kvadratnome metru. Stanove tako niskih cijena tijekom siječnja je bilo moguće pronaći i u Bjelovaru u kojem se kvadrat nudio po 796 eura, što je 2,1 posto niže no mjesec ranije. U Varaždinu se za kvadratni metar stana tijekom siječnja tražilo 1.116 eura, a što predstavlja mjesečni porast od 1,3 posto.

Trend rasta cijena u hrvatskoj metropoli nastavljen je i u siječnju kada je zabilježen porast njihovih vrijednosti u visini od 0,2 posto, a cijena kvadratnog metra u prosjeku je iznosila 1.765 eura. (L. SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum