ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE

Pronađen zanimljiv arheološki nalaz pod morem U UVALI BARBARIGA

| Autor: Glas Istre
(Foto AMI)

(Foto AMI)


Arheološki muzej Istre iz Pule provodi podvodno arheološko istraživanje na području plaže stare Barbarige, lokalitet rimske luke. Voditeljica istraživanja je dr. sc. Ida Koncani Uhač.Ilustracija

Interes podvodnih arheologa su ostaci antičkog lučkog uređaja u uvali Barbariga, koji je najvjerojatnije kao dio operativne obale za ukrcaj i transport ulja morskim putem bio u službi obližnje antičke uljare. Lokaliteta Barbariga – uljara još je 1950-ih istraživao arheolog Štefan Mlakar iz pulskog AMI-ja.

U uvali Barbariga pod morem tim arheologa i ronioca ustanovio je monumentalnu strukturu čija je dužina 57 metara, sačuvana in situ u tri reda kamenih blokova, a sondiranjem je ustanovljen i temeljni blok. Širina strukture iznosi od 16 do 24 metra, s istakom u obliku slova L. Lučki uređaj građen je od kamenih blokova dimenzija 3,1 metara sa 2,6 metara.Ilustracija

U podmorju su pronađene veće količine građevinske keramike, ulomci stolnog i kuhinjskog posuđa te amfora. Među njima ističu se amfore proizvedene na području Fažane kao i amfore tipa Dressel 6A. Većina nalaza već sada se može datirati u 1. stoljeće, što odgovara i obližnjem lokalitetu antičke uljare.

U istraživanju, uz voditeljicu dr. sc. Idu Koncani Uhač, sudjeluju i restauratorica AMI-ja Andrea Sardoz, ronioci Sandra Kamerla Buljić, Moreno Almassi, Neven Kelemen, Antonio Ribić i Lucio Lorencin, fotograf Jerko Macura, arheologinja Dolores Matika te podvodna arheologinja Dušanka Romanović iz Arheološkog muzeja u Zadru. Ostatke lučkog uređaja iz rimskog doba ustanovila je pak zračna arheologinja Sara Popović iz tvrtke ArheoProjekt kad je područje preletjela avionom.(Foto AMI Istra)

Istraživanja se provode u sklopu projekta "Istarsko podmorje" koji se oslanja na dokumentiranje, popisivanje i topografiju svih podvodnih lokaliteta vezanih za rimsku povijest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum