LABIN

PROJEKT RECOLOR: Potpisan sporazum o financiranju Mediteranskog kiparskog simpozija

Rezultati projekta RECOLOR koristit će se za daljnji rad Mediteranskog kiparskog simpozija koji je potpisivanjem Sporazuma osigurao financijsku konstrukciju

| Autor: Branko BIOČIĆ
S predstavljanja projekta i potpisivanja sporazuma o financiranju

S predstavljanja projekta i potpisivanja sporazuma o financiranju


Nakon 42 mjeseca provedbe EU projekta RECOLOR kojeg provodi Grad Labin kao jedan od partnera, a koji se bavi oživljavanjem i unapređenjem umjetničkih djela i krajolika na Jadranu, na Dubrovi su, u amfiteatru Dolac, predstavljeni rezultati tog projekta. U projektu su sudjelovali i talijanski partneri, a grad Labin se fokusirao na Park skulptura Dubrova, kao predivan krajolik umjetnosti na Labinštini.

Ana Černjul, voditeljica na projektu, istaknula je kako je kroz tri i pol godine, koliko je trajao projekt, napravljeno niz aktivnosti, između ostaloga i tri strateška dokumenta koji će pomoći Parku, odnosno Udruzi MKS (Mediteranski kiparski simpozij), u daljnjem djelovanju.

Promo dekice

- Riječ je Strategiji kulturno-turističke valorizacije Parka za desetogodišnje razdoblje i o Studiji održivosti, za razdoblje 2020. - 2025. Razvijali smo i digitalne proizvode pa je Mateo Gobo iz Labina izradio virtualnu šetnju i aplikaciju, a u info centru Kocka postavljen je fizički kutak RECOLOR, gdje smo dali na uvid sve promotivne materijale koje smo pokušali razviti na jedan održivi i drukčiji način, rekla je Černjul istaknuvši da su napravljene i dekice kao promo materijal koje će poslužiti građanima za druženje, rekreaciju, piknik i uživanje u umjetnosti.

- Na razini cijelog projekta zgotovljena je i transnacionalna Strategija koja će utirati put k budućim djelovanjima, kako Gradu Labinu, tako i ostalim projektnim partnerima. Sve što se radi na tim krajolicima umjetnosti tiče se kulturne baštine i umjetnosti, na koji način ju promatrati i na koji način razmišljati o njoj da održivo iskoristimo sve u bližoj i daljoj budućnosti, istaknula je Černjul.

Predsjednica MKS-a Renata Kiršić dodala je da su, uz strateške dokumente, radili i na jačanju kapaciteta udruge pa su prvi put u ovom sastavu sudjelovali u EU projektu što će donijeti boljitak u slijedećem razdoblju jer će rezultati projekta, čiji je nositelj bila Talijanska regija Emilia Romagna, koristiti za daljnji rad i razvoj udruge i Mediteranskog kiparskog simpozija. Projekt je financiran iz fonda prekogranične suradnje Hrvatska - Italija. Marta Berčić, sociolog iz Rijeke i osnivačica Društva za istraživanje i potporu, rekla je kako je raditi Strategiju bio rudarski posao, ali je napravljena u skladu s principom javne politike temeljene na objektivnim dokazima.

Likovna priča na otvorenom

- Strategiju smo radili kao da radimo Strategiju kulture, jer ovo je ozbiljni kulturni spomenik. Uostalom, zemljište je vlasništvo Grada i Općine i zaslužuje javnu politiku koja će se brinuti o njemu. I to je jedno sjajno javno-privatno partnerstvo koje se može izroditi. Ovaj Park je prerastao od manifestacije koje su se tamo prije događale u jednu kulturnu lokaciju koja ima izuzetnu i turističku vrijednost. Pri donošenju odluka što će se ovdje raditi jako je važno da ta vrijednost kulture i umjetnosti bude na prvom mjestu, rekla je Berčić, dok je Mateo Gobo govorio o svom digitalnom projektu i virtualnoj šetnji kroz park pa sve do Labina i Rapca, kao i o aplikaciji koja se skenira pomoću QR koda.

Nakon predstavljanja rezultata projekta RECOLOR, potpisan je Sporazum o suradnji u realizaciji programa Mediteranskog kiparskog simpozija između Istarske županije, Grada Labina, Općine Sveta Nedelja, Turističke zajednice Grada Labina i Udruge Mediteranski kiparski simpozij. Tea Bičić, umjetnička voditeljica MKS-a, istaknula je da je do sada na Simpoziju sudjelovalo stotinjak autora, u Parku je postavljeno 69 skulptura i poseban projekt Bijela cesta sa 16 autorskih dionica, amfiteatar Dolac i 17 dislociranih skulptura što je zavidna zbirka modernog i suvremenog slikarstva i jedna velika likovna priča koju ovaj sporazum podupire.

Istarski župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma u ime Županije istaknuvši kako je prvi Simpozij održan još 1971. godine u povodu 50. godišnjice Labinske republike i, da nije bilo dvije godine korone, moglo se na 100. godišnjicu Labinske republike proslaviti 50. obljetnica Simpozija.

Park koji nudi mir

- Ovo je prekrasan Park za namjernike i prolaznike, koji vole kulturu i umjetnost, možda tišinu, uživanje u prirodi, mjesto je doista posebno. I drago mi je što i Županija potpisom ovog Sporazuma daje doprinos da se u trogodišnjem razdoblju osiguraju financijska sredstva za MKS. Izdvajamo 300 tisuća kuna, po 100 tisuća za svaku godinu. Osim kulture i umjetnosti držim da to daje veći doprinos čitavoj zajednici Labina, Labinštine i Istre, i obogaćuje istarski turistički i kulturi proizvod, rekao je Miletić.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić također je izrazio zadovoljstvo da MKS, koji je počeo na 50. obljetnicu Labinske republike, traje, živi i doživljava jednu novu mladost te zahvalio predsjednici Udruge MKS Renati Kiršić, umjetničkoj voditeljici Tei Bičić, pročelniku za kulturu i zavičajnost IŽ Vladimiru Torbici i zamjeniku župana IŽ Tuliu Demetliki koji su pridonijeli da MKS preživi u vremenima kada nije bilo jednostavno održati sve i Simpozij dovesti u fazu da je prošle godine dobio četiri nove skulpture.

- Ovaj projekt je teško shvatljiv. Pitaju me zašto tu hrpu kamenja na livadi vidim toliko važnom i zašto uopće na nju trošim energiju. Svaki put kada tu dođem, u moru naših sitnih izazova, da ne kažem problema, ovdje se svaki put nadahnem, na ovom spoju prirode i našeg istarskog kamena, uz količinu emocija i entuzijazma, duhovnosti, intelekta, sve se to ovdje skupilo i vrijedi puno više od tih 69 skulptura, 16 dionica Bijele ceste i svega ostaloga. Politika je podijelila prostor Parka Dubrove, a umjetnost nas je morala povezati. I sve ide naprijed, istaknuo je Glavičić.

Načelnica općine Sveta Nedjelja Irene Franković dodala je da "'riga' potegnuta 90-ih godina spaja, a ne razdvaja te da Udruga MKS daje veliki doprinos i ostvaruje napredak u radu". Izrazila je nadu da će ovu baštinu, koja postoji već 50 godina, nove generacije u budućnosti znati valorizirati i čuvati na jednak način kako se to čini danas. Izuzetno zadovoljstvo potpisivanjem ovog Sporazuma izrazila je, u ime TZ Labin, njezina direktorica Astrid Glavičić, a svima zahvalila i Renata Kiršić, istaknuvši kako su svi dali svoj doprinos da u Parku nije trava visoka, da skulpture nisu na podu i da nisu nestale.

Ovogodišnji Međunarodni Mediteranski simpozij trajati će od 16. srpnja do 6. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater