PREDSTAVLJANJE PROJEKTA KLIM

PROJEKT OD 14 MILIJUNA KUNA: Valorizacija prirodne i kulturne baštine Limskog zaljeva i Limske drageUkupna vrijednost projekta je 13,8 milijuna kuna, a EU potpora iznosi nešto više od 9,1 milijun kuna. Od tog je iznosa Općini Vrsar odobreno 7 milijuna, Javnoj ustanovi Natura Histrica 1,1 milijun i Istarskoj Županiji 944 tisuće kuna * Ovaj projekt je Općina Vrsar, kao vodeći partner, kandidirala Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a i dobila još 2,3 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje i provedbu EU projekata

U Lovačkom domu u šumi Kontija predstavnici Općine Vrsar i njenih partnera, Istarske županije i Javne ustanove Natura Histrica, predstavili su zajednički projekt "KLIM Kontija - Limski zaljev - Održivo upravljanje zaštićenim područjima". Zamjenik načelnika Vrsara Franko Štifanić, pročelnik Slobodan Vugrinec, izaslanik župana Istarske županije Valerio Drandić te ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Butignoni na konferenciji za novinare govorili su o projektu kojeg je odobrila EU, kao i o potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za njegovu realizaciju.

Realizacija u tri godine

Ugovor je potpisan između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Općine Vrsar na čijem će se teritoriju, u najvećoj mjeri, projekt i realizirati. Provedba projekta trajat će više od tri godine, a završetak je planiran u prosincu 2021. godine.

Uz voditelja projekta Slobodana Vugrineca, na neposrednoj provedbi projekta iz Općine Vrsar radit će Sandi Čuka, Ines Šepić i Anton Prekalj te Ana Ljubić iz Javne ustanove Natura Histrica i Bruno Kostelić iz Istarske županije. Zbog sveobuhvatnosti projekta angažirat će se po potrebi i drugi stručni zaposlenici partnera. Ukupna vrijednost projekta je 13,8 milijuna kuna, a EU potpora iznosi nešto više od 9,1 milijun kuna. Od tog je iznosa Općini Vrsar odobreno 7 milijuna, Javnoj ustanovi Natura Histrica 1,1 milijun i Istarskoj Županiji 944 tisuće kuna. Ovaj projekt je Općina Vrsar, kao vodeći partner, kandidirala Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i dobivena su još i dodatna sredstva u visini od 2,3 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje i provedbu EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, za Općinu Vrsar i partnere u projektu, razmjerno njihovu učešću u sredstvima odobrenim po prethodnom natječaju, što samo za sebe svjedoči o važnosti projekta i njegovoj kvalitetnoj pripremi.

Vugrinec je u uvodnom predstavljanju KLIM projekta brojnim uzvanicima i predstavnicima medija rekao da je ovo početak sustavnog pristupa valorizaciji šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage koje obiluje iznimnom prirodnom i kulturnom baštinom, a koja će se predstaviti brojnim posjetiteljima kroz strateški marketinški plan za pozicioniranje na sve zahtjevnijem turističkom tržištu, što za destinaciju Vrsar predstavlja dodatnu turističku ponudu.

U planu 114 radionica

U tu će se svrhu izgraditi Znanstveno edukacijski centar (ZEC) na lokaciji postojeće stare ruševne zgrade odnosno stare stancije. Nakon opremanja ZEC-a planirano je održavanje 114 radionica do 31. prosinca 2021. godine iz područja prirodnih i tehničkih znanosti prvenstveno za učenike i studente uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda proučavanja i eksperimentiranja uz ambiciju da ZEC vremenom postane svojevrsni centar izvrsnosti.

ZEC će imati površinu od 552 kvadratna metra, a u njegovom sklopu planirani su prostori za smještaj predavača i polaznika edukacija i seminara, polivalentni multimedijski prostor, recepcija, info punkt, prostori za osoblje (informator, voditelj, čuvar prirode) prostori za održavanje sastanaka, laboratorij te u sklopu ZEC-a i sportsko-penjačka stijena. Projektiran je kao "Kuća u prirodi" sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom. Radi zaštite okoliša, stazama i makadamskim cestama prometovat će kombi na električni pogon.

Zamjenik načelnika Općine Vrsar Franko Štifanić nadodao je da će ZEC biti istovremeno i centar za informiranje i edukaciju lokalnog stanovništva, ali i posjetitelja i turista koji posjećuju zaštićeno područje Limskog zaljeva i šumu Kontija. Služiti će ujedno i za organizaciju i širenje inovativnih sportskih i turističkih aranžmana, s osnovnom idejom vodiljom povratka čovjeka prirodi. U sklopu projekta KLIM uredit će se i opremiti pješačko-biciklističke staze koje su u projektu već dobile imena "Energija", "Voda", "Šuma" i "Fratarske škale". Tu su i vidikovci, osmatračnica i promatračnica za ptice na području velike lokve i ornitološkog rezervata Palud.

Izaslanik istarskog župana Valerio Drandić rekao je da je Istarska Županija već izradila predviđenu početnu i stručnu dokumentaciju te da su sve projektne aktivnosti u skladu s vizijom razvoja Istarske županije kao područja koje štiti svoje prirodne vrijednosti i resurse te čuva prirodnu i kulturnu baštinu na održiv način. Naglasio je da je to početak jednog većeg projekta uređenja čitavog područja Limskog zaljeva i Limske drage koje se proteže sve do Grada Pazina. Zahvalio se Općini Vrsar koja je bila najspremnija za pokretanje tog velikog projekta, a rezultat čega je, kao početni korak, odobreni projekt KLIM.

Ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni naglasila je da Natura Histrica planira izradu planova upravljanja tim područjima u svrhu njihove zaštite i održivog razvoja, zbog iznimne vrijednosti Limskog zaljeva i šume Kontija. (S. BRAJKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum