TUŠ "Anton Štifanić"

Projekt "Naš živi grad": Važnost javnih prostora za život građana Poreča različite životne dobi

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)


Svojem višegodišnjem iskustvu u radu na međunarodnim i regionalnim projektima kroz koje su prošle stotine učenika i pri tome stekli bogatstvo znanja, vještina, ali i vrijednih iskustava, u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč dodaju još jedan projekt naziva "Naš živi grad/La nostra citta che vive". U sklopu projektnih aktivnosti učenici će istražiti važnost javnih prostora i površina za život građana različite životne dobi. Projekt podupire Grad Novigrad, a upravo ondje skupina učenika Škole s prebivalištem na tamošnjem području, započela je s izvršavanjem svojih prvih zadataka. 

U parku s gradonačelnikom

Između ostalog, u Novigradu ih je primio tamošnji gradonačelnik Anteo Milos te im o načinu kako ondje promišljaju o planiranju i korištenju svojih javnih površina govorio u jednome od brojnih novigradskih zelenih oaza, Parku novigradske biskupije.

Gradonačelnik Milos istaknuo je u više navrata da su zelene površine i ostala mjesta javnog okupljanja ondje pitanja od najveće važnosti, a vidljivo je to i na planu grada lokalne Turističke zajednice gdje posebno ističu svojih desetak parkova koji građanima i gostima pružaju priliku za predah i druženje tijekom vrućih ljetnih mjeseci, a mjesto za igru tamošnjim mališanima tijekom cijele godine, zahvaljujući blagoj klimi. Osim parkova, učenici TUŠ-a obišli su šetnice, trgove, rivu, plaže i fotografijama zabilježili sva ona mjesta gdje se odvija interakcija među građanima.

Cilj ovih aktivnosti jest osvijestiti učenike koliko su te površine značajne za građane jer se upravo ondje odražava odnos pojedinaca i društva u kojem žive.

- Osobito je to važno u današnje vrijeme kada svjedočimo gubitku javnog prostora, što zbog prevelike izgrađenosti, ali i sve rjeđeg korištenja takvih prostora zbog modernog načina života kada smo usko povezani s ekranom računala ili pametnog telefona i teško nam je prošetati ulicama i trgovima svojega grada. Potaknuti na promišljanje o ovoj temi, učenici su iskoristili priliku da osjete lokalni mediteranski duh, promatraju ribarske barke, prolaznike i ispitaju jesu li ondašnji javni prostori na raspolaganju svim građanima", rekla je Danijela Banko, profesorica engleskog i talijanskog jezika iz TUŠ-a Antona Štifanića Poreč. 

Kako planirati prostor

- Radom na ovom projektu učenici će osnažiti svoje istraživačke i komunikacijske kompetencije, a nastavnici usavršiti za provedbu novih ciljeva i ishoda kurikuluma. Kroz nekoliko mjeseci rada na projektu, učenici će istražiti pojam, ulogu i funkciju javnog prostora, potom kako bi on trebao izgledati, koju funkciju izvršavati te prema kojim načelima trebamo oblikovati te prostore i površine. Osim toga, plan je i lokalnu zajednicu potaknuti na promišljanje o sljedećim pitanjima: Želimo li sačuvati što više javnih površina i njegovati ih kao središte društvenog života, susreta i komunikacije? Hoćemo li dozvoliti da se javne površine privatiziraju, komercijaliziraju ili je za stanovnike grada poželjniji prostor na kojem mogu sjediti na klupama, u hladu, sresti druge stanovnike, vidjeti druge i biti viđeni? Želimo li na trgovima fontanu sa špinom i pitkom vodom kako bi se stanovnici grada i turisti mogli osvježiti u hladu, napiti vode ili svuda trebaju biti komercijalni sadržaji?, navela je prof. Banko.

Planirane terenske nastave, intervjui te ostale projektne aktivnosti trebale bi ponuditi odgovore na ova pitanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini