Vrhunac berbe grožđa u istarskim vinogradima

PRINOSI MANJI, KVALITETA BOLJA Iz aktualne berbe proizaći će jako dobra vina

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Olujno nevrijeme na Poreštini izazvalo je malu štetu - vinar Ivan Damjanić iz Fuškulina pokraj Poreča (Milivoj MIJOŠEK)

Olujno nevrijeme na Poreštini izazvalo je malu štetu - vinar Ivan Damjanić iz Fuškulina pokraj Poreča (Milivoj MIJOŠEK)


Najveći problem s prinosom i zdravljem grožđa imali su ekološki proizvođači, zbog ograničenja u vrsti zaštitnih sredstava koja smiju koristiti. U većini istarskih vinograda ovaj je vikend bio prekretnica između dovršetka berbe malvazije, kao najraširenije i najvažnije istarske sorte, te početka berbe crnih sorti

 Istarskim vinarima minuli vikend nipošto nije bio dan odmora: lijepo vrijeme širom Istre omogućilo im je da na vrhuncu ovogodišnje berbe grožđa obave veliki posao. U većini istarskih vinograda ovaj je vikend bio prekretnica između dovršetka berbe malvazije, kao najraširenije i najvažnije istarske sorte, te početka berbe crnih sorti.

Kako saznajemo od vinara iz raznih krajeva Istre, ovogodišnju berbu karakterizira manji prinos od lanjskog, i to iz dva razloga: lanjska je godina bila rekordna, a ovu se procjenjuje kao standardnu, odnosno normalnu pa se i stoga podrazumijeva da je ovogodišnji prinos manji; a obol manjoj izdašnosti trsova dale su i svibanjske kiše koje su poremetile i usporile vegetaciju.

        Zbog svibanjskih kiša i proljetnih hladnoća, ovogodišnja berba u prosjeku kasni za lanjskom desetak do petnaestak dana. U nekim dijelovima Istre, primjerice na krajnjem jugu i na istoku, povećana svibanjska vlažnost izazvala je pojavu bolesti, pogotovo peronospore, pa se vinogradima trebalo malo više posvetiti, a kome to nije sasvim uspjelo, prinos je dodatno smanjen i zbog tih bolesti.

        Unatoč ovim problemima, izazovnoj godini i manjim količinama grožđa, zdravljem i kvalitetom grožđa istarski su vinari jako zadovoljni i najavljuju da će iz aktualne berbe proizaći jako dobra vina. Argument za takvu procjenu poglavito proizlazi iz ove godine izraženijih kiselina, koje su lani kod većine vinara bile nedostatne, pa će ovosezonska fermentacija i rad u podrumu biti uvelike lakši i kreativniji nego lani.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter