DANI PODUZETNIKA

Na Fakultetu ekonomije i turizma predstavili se uspješni mladi gospodarstvenici. "NE TREBA SE PLAŠITI NEUSPJEHA, NEGO PROPUŠTENIH PRILIKA"

Prijatelj mi je posudio novac, a kada sam razvio biznis, podijelio sam ga s partnerom. Rekli su mi da sam tako izgubio pola firme, ali nisam. Ja sam s partnerom narastao četiri puta u biznisu, rekao je Toni Brkić studentima ekonomije

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Ideja za poduzetnički posao Mišku Macoliću Tomičiću i Denisu Prenkaju sinula je za vrijeme studija. Prvi je to spoznao tijekom volontiranja, a drugi prilikom rada putem Studentskog servisa. Obojici su uzor bili njihovi djedovi, a ti su uspješni pulski poduzetnici svoje početne ideje podijelili jučer pred nekoliko desetaka studenata pulskog Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" na okruglom stolu pod nazivom Dani poduzetnika. Kako pokrenuti vlastiti poslovni poduhvat i kako postati poduzetnik bila su pitanja na koja su odgovorili poduzetnici, bivši studenti tog fakulteta.

Denis Prenkaj objasnio je da studij nije završio ni nakon 10 godina studiranja, ali je istovremeno radio "milijun i jedan posao" u sklopu Student servisa.

- To mi je bila životna škola jer sam tada shvatio što želim, a što ne želim raditi u životu. Odlučio sam da želim biti sam svoj šef i da me to što radim usrećuje, rekao je Prenkaj. Dodao je da fakultet pomaže u poduzetništvu i na način da se tijekom studija steknu prijateljstva za čitav život. Podsjetio je da puno mladih ljeti konobari da bi zaradili novac. I one je, veli to činio , ali tako se, smatra, ne stječu životna iskustva.

- Umjesto konobarenja, savjetujem mladima da volontiraju diljem Europe i steknu nova iskustva, poznanstva pa i pozadinu velikih sustava, zaključio je Prenkaj koji je vlasnik agencije za zapošljavanje DPoslovi i građevinske tvrtke DP International Gate.

I Macolić Tomičić je naglasio da mu je volontiranje pomoglo u poduzetničkom sazrijevanju.

jghj

Prof. dr. sc. Marinko Škare - rektor Sveučilišta Jurja Dobrile (snimio Milivoj MIJOŠEK)

- Bio sam jedan od prvih pulskih studenta koji je se uključio u program razmjene studenata Erasmus. Svakakvi volonterske angažmane su mi se nudili diljem Europe i prihvatio sam volontirati za start up tvrtku iz Španjolske. Nakon volontiranja dobio sam ponudu da se vratim u Španjolsku, ali kao njihov zaposlenik. U novoj sredini mi je pomoglo što sam se uključio u španjolski judo klub te su me prihvatili kao člana obitelji. Taj sport sam trenirao i u Puli. Stoga je moja preporuka studentima - volontirajte za neprofitne organizacije i za udruge diljem Europe i bavite se sportom, rekao je Macolić Tomičić. Dodao je da i danas volontira te tako pokušava vratiti zajednici ono što je ona dala njemu. Pulskim studentima ekonomije i turizma dao je praktičnu preporuku kada krenuti u poduzetničke vode.

- Kada uočite nešto novo, ponudite to na tržište i iskoristite priliku koju ste vi uočili, a drugi nisu, naglasio je Macolić Tomičić koji je direktor digitalne agencije Markething.

O svojim životnim iskustvima govorili su i poduzetnici Toni Brkić, direktor Nautic agency i Nada Katić Pranjić iz tvrtke Optimus Consulting i Udruge mladih i Alumni FET.

Za poduzetnike je važno da se imaju na koga osloniti, kaže Katić Pranjić. "Mnogi se oslanjaju na roditelje ili supruga, a ja na Kristinu Rabar, moju poslovnu partnericu, kolegicu iz studentskih dana, vjenčanu kumu i najbolju prijateljicu", istaknula je Katić Pranjić. Brkić je također zahvalan prijateljima što su mu pomogli u počecima poduzetničkog razvoja koje je počelo još za vrijeme studiranja.

- Prijatelj mi je posudio novac, a kada sam razvio biznis, podijelio sam ga s partnerom. Rekli su mi da sam tako izgubio pola firme, ali nisam. Ja sam s partnerom narastao četiri puta u biznisu, rekao je Brkić. Pulskim je studentima poručio da se ne boje neuspjeha, već propuštenih prilika.

Marinko Škare, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile, rekao je da vrlo mali broj studenta nakon studija postaju poduzetnici jer studiji ne razvijaju poduzetničke mentalitete.

- Na tome trebamo poraditi i to treba postati dio kurikuluma svakog sveučilišta. Cilj je da se Pula razvija putem inovativnosti, smart city i start up campusa - u tome vidimo našu budućnost, zaključio je Škare. Gradonačelnik Filip Zoričić je nakon govora Škare dodao da je stup razvoja Pule i PIC - Pulski inovacijski centar.

- Čekamo da nam država ustupi zemljište na Vallelungi pa da tamo krene centar za inovacije Pule da bismo gradu ponudili još jednu šansu razvoja osim turizma, rekao je gradonačelnik. Filip Šetić iz Istarske razvojne agencije predstavio je projekt Coworking Pula koji se financira bespovratnim sredstvima EU-a.

- Bit će to objekt na četiri etaže na mjestu nekadašnje Mehanike. Tamo će poduzetnicima biti na raspolaganju više od 100 otvorenih uredskih radnih mjesta, a već smo počeli pregovore s udrugom digitalnih nomada da dođu raditi u taj prostor, najavio je Šetić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini