OPRAVDANA ZABRINUTOST

Predsjednik sindikata PPDIV-a poslao otvoreno pismo premijeru Plenkoviću: MORAMO ZNATI IMA LI VLADA NAMJERU PODRŽATI NASTAVAK PROIZVODNJE U TDR-U

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(M. MIJOŠEK/ILUSTRACIJA)

- Sudbina TDR-a i dalje je najaktualnija gospodarska tema u Istri i Hrvatskoj. Nakon što je krajem lipnja predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio tvornicu u Kanfanaru, te tom prilikom izjavio "kako će Vlada učiniti sve kako bi proizvodnja ostala u Kanfanaru", predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš, danas mu je uputio otvoreno pismo. U njemu stoji kako su radnici TDR-a s velikim zadovoljstvom primili njegov pozitivni stav i iskreni interes za daljnji razvoj poslovanja u tvornici duhanskih proizvoda u Kanfanaru, te da su vrlo ohrabrujuće bile njegove riječi i obećanja da ćete „pronaći okvir i omogućiti zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje” u Tvornici duhana Rovinj.

"No, nažalost prošlo je više od dva mjeseca tijekom kojih se, po pitanjima koja su značajna za daljnje održavanje proizvodnje duhanskih proizvoda u Republici Hrvatskoj, ništa konkretno do sada nije učinilo. Suprotno navedenom, iz Ministarstva financija prilikom najava poreznih promjena nema uopće govora o izmjenama koje su nužne za održavanje konkurentnosti spomenute proizvodnje.

Ulazimo u jesen sa mnogobrojnim teškim vijestima i velikom nesigurnošću za naše članove i radnike za koje svakim danom dobivamo sve više informacija o otkazima i sve manjem broju radnih mjesta u do jučer stabilnim tvrtkama. Tim više, svakim danom raste opravdana zabrinutost oko 500 zaposlenih u Tvornici duhana Rovinj, kao i njihovih obitelji.", napisao je Paradiš premijeru Plenkoviću.

Kao odgovoran sindikat, nastavio je, u PPDIV-u su zabrinuti za budućnost svojih kolegica i kolega, te su prisiljeni obratiti mu se kao predsjedniku Vlade RH.

"Zaposlenici Tvornice duhana Rovinj imali su veliku nadu i očekivanja nakon Vašeg posjeta njihovoj tvornici, a sada je ponovo zavladala zabrinutost i strah te smatramo da oni zaslužuju znati – ima li Vlada RH namjeru podržati nastavak proizvodnje duhanskih proizvoda u RH koja će omogućiti zadržavanje njihovih radnih mjesta?

Zabrinutost je posve razumljiva u situaciji rekordnog pada BDP-a i sve opreznijih prognoza oporavka gospodarstva koje dolaze kako sa strane Hrvatske narodne banke, tako i od potpredsjednika Vlade i ministra financija gospodina Zdravka Marića. Gubitak kvalitetnih radnih mjesta sa iznadprosječnim radnim uvjetima, kakvog imaju zaposlenici u Kanfanaru, bio bi veliki udarac za njih i njihove obitelji, za cijelu Istru, ali i za cijelu Hrvatsku. Alternativnih radnih mjesta u proizvodnji (niti u drugim sektorima gospodarstva), u Istri, ali ni u ostatku zemlje jednostavno nema. Što znači da bi većina zaposlenih u Kanfanaru zatvaranjem tvornice zauvijek izgubila svoju priliku za kvalitetnim radnim mjestima i pristojnom egzistencijom.

Bitno je naglasiti da bi zatvaranje tvornice, uz gašenje 500-tinjak radnih mjesta u Kanfanaru, ugrozilo i proizvodnju duhana u Hrvatskoj te rezultiralo gubitkom radnih mjesta u preradi duhana u Virovitici u tvornici duhana kao i odredilo sudbine velikog broja poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji kojima ova proizvodnja omogućuje siguran i kvalitetan otkup njihovih proizvoda.", piše Denis Paradiš podsjećajući da Hrvatska nema mnogo proizvodnih pogona u koje se investira i kojima se povećava proizvodnja i izvoz. Stoga smatra da je zadaća Vlade da zajedno sa socijalnim partnerima stvori pogodno okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati, te da postupanje Vlade ne smije ostati na izgovorenoj riječi i obećanju, bez konkretnih poteza.

"Zbog toga apeliramo na vas kao predsjednika Vlade i na Vladu RH u cjelini da što prije napravite konkretne poteze, kako bi se stvorilo pozitivno okruženje za nastavak rada Tvornice duhana Rovinj i tako sačuvala radna mjesta.", stoji u otvorenom pismu predsjednika sindikata PPDIV-a premijeru Plenkovići. 

U nadi pozitivnog rješenja, srdačno vas pozdravljamo. 

PREDSJEDNIK

Denis Paradiš


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini