PREMANTURSKA SVETINJA

PREDLOŽENO UKIDANJE PROSTORNOG PLANA ZA DONJI KAMENJAK Goran Buić: Nema govora o bilo kakvoj uzurpaciji! Novim općinskim Prostornim planom dodatno ćemo štititi Kamenjak

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ
Arhiva

Arhiva


Do 18. prosinca traje javna rasprava o prijedlogu stavljanja van snage Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO) Donji Kamenjak i medulinski arhipelag. Objavila je to nedavno Istarska županija koja spomenuti plan planira staviti van snage. Nakon ove informacije, brzo su krenule spekulacije da se ukidanjem plana koji je dosad štitio područje zaštićenog krajobraza, otvara prostor za intervencije na zaštićenom prostoru najjužnijeg dijela Istre.

Na to je upozorila bivša ravnateljica JU Kamenjak Maja Šarić, tvrdeći da se stavljanjem ovog dokumenta ad acta, Kamenjaku ne sprema ništa dobro. Naprotiv, Šarić smatra da se o ovako važnom dokumentu kojim se na najbolji mogući način štiti prostor Kamenjaka, ne može raspravljati u gluho doba korone te da je to suludo.

- Prostorni plan područja posebnih obilježja je jedini dokument kojim se trenutno štite vrijednosti Kamenjaka. Njegovim stavljanjem van snage i bez drugog dokumenta koji je trenutno na snazi, a u kojem bi se nalazile odredbe zaštite Kamenjaka, to područje ostaje bez zaštite. Time se zapravo otvara prostor za devastaciju, gradnju, asfaltiranje i uništavanje zaštićenih vrsta, napominje Šarić, pitajući se zbog čega se toliko žuri sa stavljanjem PPPPO-a van snage?

No načelnik Medulina Goran Buić smiruje tenzije tvrdeći da nitko ne treba strahovati od nedopuštenih zahvata na Kamenjaku. Pojasnio je i razloge zbog kojih se plan za Kamenjak stavlja van snage.

- Zbog izmjena Zakona o prostornom uređenju planovi posebnih obilježja u što spada i Kamenjak, više se ne donose na razini Županija već na državnoj razini i to samo za nacionalne parkove i parkove prirode. S obzirom na to da je Kamenjak zaštićeni krajolik, ne spada više niti u jednu kategoriju. U konzultaciji s nadležnim Ministarstvom i Županijom htjeli smo ići u izmjenu samog plana posebnih obilježja da bi ga unaprijedili, ali to nismo mogli jer zakon više ne predviđa da to radi Županija. Bitno je reći da će PPPPO Kamenjak biti na snazi dok god Općina Medulin ne dobije novi prostorni plan što se očekuje krajem iduće godine. Tek tada Istarska županija može postojeći plan na Kamenjaku staviti van snage. Kada Općina donese novi Prostorni plan, on će obuhvaćati i kompletno područje Kamenjaka, kaže Buić i dodaje:

- To znači da niti u jednom trenutku Kamenjak neće biti   nezaštićen. To je suština stvari i svi koji vjeruju drugačije su neinformirani. Da bi zaštitili Kamenjak, a potaknuti izmjenom zakona, jedan oblik plana prebacujemo u drugi, napominje Buić.

Za ove argumente Šarić kaže da ne drže vodu. Ona pak smatra da aktualni PPPPO Kamenjak nipošto ne smije biti stavljen van snage prije nego što se usvoji novi Prostorni plan Medulina.

- Da bi se mogla provesti kvalitetna javna rasprava na kojoj bi mogle sudjelovati sve zainteresirane strane, a tu na prvom mjestu mislim na mještane općine Medulin, prvo treba vidjeti koje će odredbe zaštite biti unesene u novi općinski Prostorni plan. Nigdje ne mogu iščitati razloge za toliko žurno anuliranje PPPPO-a Kamenjak prije donošenja novog PPUO-a Medulin, kao ni što će i na koji način, što se zaštite tiče, obuhvatiti novi Prostorni plan Medulina. Ne manje bitno je upitati se što će se dogoditi na Kamenjaku u tom zrakopraznom prostoru između stavljanja van snage PPPPO-a Kamenjak i donošenja novog PPUO-a Medulin za koji se ne zna kada će biti usvojen. Iskreno, strah me još jednog mačka u vreći, kaže Šarić.

S druge strane i ona smatra da treba ići u izmjene PPPPO-a Kamenjak radi usklađenja s novim zakonskim aktima i trenutnim stanjem prirodnih zaštićenih staništa na tom području. Tvrdi da se to moglo napraviti izmjenama u postojećem PPPPO-u po uzoru na druga zaštićena područja, primjerice Plitvička jezera, ili se trebalo sačekati do usvajanja novog prostornog plana Općine Medulin.

- Zašto se ide u stavljanje PPPPO-a van snage, ako još nije donesen novi prostorni plan Općine Medulin? To je pravo pitanje, a odgovor vjerujem zanima sve kojima je stalo do očuvanja Kamenjaka, naglasila je Šarić.

- Niti Neven Iveša, još jedan bivši ravnatelj JU Kamenjak ne gleda blagonaklono na ove promjene. Posebno upozorava na sve veći broj ugostiteljskih objekata na području Kamenjaka, a kojima je, tvrdi, na kraj mogao stati upravo plan koji se sada ukida.

- Iskreno se nadam da će se strogo paziti da se taj broj neće povećavati jer prostor ne može podnijeti više od ovoga. Ako vidimo kako se upravlja i gospodari prostorom, vrlo sam skeptičan kada se tvrdi da neće biti zadiranja u prostor. Kamenjak je premanturska svetinja i tako treba ostati. Ovaj plan koji se sada stavlja van snage je zapravo ključan da se utvrdi kako će se prostor održivo koristiti. Konkretno, on pokazuje gdje će biti parkirališta, zone turizma i rekreacije, kafići i tako dalje. Kad sam bio ravnatelj, taj mi je dokument bio izuzetno važan da bih se mogao izboriti sa svima onima koji su na sve moguće načine pokušavali "ući" na Kamenjak i pokrenuti nekakvu komercijalnu aktivnost. Taj plan je trenutno najbolje što imamo i pitanje je zašto ga mičemo ako nemamo bolji, kaže Iveša. Na kraju je konstatirao da je činjenica da se ovaj dio južne Istre nalazi pod apartmanskom okupacijom.

- Ne kažem da će se to dogoditi Kamenjaku, ali kada vidim što se sve događa, ne mogu staviti ruku u vatru da se to neće dogoditi, kaže Iveša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini