NOĆ MUZEJA:

Predavanje, projekcija filmova i izložba "O starom Hotelu Fontana" BUZET U SJEĆANJIMA - MEMORIA PINGUENTINA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Sagrađen sredinom XIX. stoljeća i srušen u kolovozu 1981. godine da bi se potom na njegovom mjestu izgradilo novo hotelsko zadnje, stari hotel generacijama Buzećana bio je nezaobilazno mjesto na kojem su se odvijali brojni susreti, svadbe, zabave i društvena događanja

  

"O starom Hotelu Fontana", predavanje Matije Nežića, izložba autora Saše Nikolića te projekcija filmova Mira Petohleba, iz ciklusa "Buzet u sjećanjima - Memoria Pinguentina", održat će se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u petak, s početkom u 18 sati u Zavičajnom muzeju, u povodu nacionalne manifestacije Noći muzeja.

Nezaobilazno mjesto

Sagrađen sredinom XIX. stoljeća i srušen u kolovozu 1981. godine da bi se potom na njegovom mjestu izgradilo novo hotelsko zadnje, stari hotel generacijama Buzećana bio je nezaobilazno mjesto na kojem su se odvijali brojni susreti, svadbe, zabave i društvena događanja. Kompleks zgrada oko hotela obuhvaćao je trgovinu, vinski podrum, skladišta, benzinsku stanicu i radionu vlasnika obitelji Cerovaz koja je svime time upravljala do 1945. godine.

Nekadašnji hotel u Buzetu, još uvijek je u kolektivnoj memoriji ljudi koji pohodili njegove sale i terasu, koji su objedovali, veselili se i često puta igrali briškulu i trešete, remi ili preferans za njegovim stolovima i kojima je, unatoč suvremenom i modernom zdanju nastalom na njegovim temeljima, ostao neke vrste žal za prohujalim vremenima i mjestom na križanju putova gdje su se zaustavljale kočije, pa onda autobusi i automobili putnika - namjernika. U tom veselom žamoru i užurbanom hodu konobara i zaposlenika staroga hotela s jedne strane i spokoja domaćih gostiju s druge strane, zrcalio se ondašnji Buzet otvoren tada kao i sada svima koji su odlučili u njemu odmoriti se, prespavati ili se zadržati neko vrijeme.

Broj muzejskih predmeta koji se odnose na nekadašnji hotel, u fundusu Zavičajnog muzeja nije velik, kaže voditelj muzeja Saša Nikolić. Uglavnom se radi o razglednicama datiranim u vrijeme od početka do kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Nekima od njih nakladnici su bili poduzeće Antonio Cerovaz & C.TI. ili Massimo Cerovazzi, nekadašnji vlasnici hotela. Njihova je vrijednost u muzeološkome smislu višestruka: povijesno dokumentarne, izvorne i neponovljive, razglednice su značajan izvor saznanja i neprocjenjivih informacija o promjenama koje su se dogodile sa i oko hotela. Nekoliko dokumenata pokazuje kako se nekadašnji vlasnici nisu bavili samo hotelijerstvom, već su primjerice iznajmljivali svoje automobile za različite potrebe.

Sačuvan cjenik

Iz vremena nakon oslobođenja 1945. godine sačuvan je cjenik pića i jelovnik iz sredine sedamdesetih godina, kao i motiv Buzeta iz 1949. godine autora akademskog slikara Stjepana Kukeca.

U stalnom postavu Zavičajnog muzeja veliko je ogledalo datirano u drugu polovicu 19. stoljeća koje se izvorno nalazilo na prvome katu starog hotela, jedan od rijetkih sačuvanih hotelskih predmeta iz toga razdoblja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of