KRŠAN

Potpisan ugovor o izradi idejnog rješenja obnove i revitalizacije: NAKON OBNOVE KAŠTELU KOŽLJAK NAMIJENJENA JE TURISTIČKA FUNKCIJA

Ulaz u Stari grad Kožljak

Ulaz u Stari grad Kožljak


Na poziv Općine Kršan, moj projektni tim i ja napravili smo izmjeru postojećeg stanja lokacije na kojoj uskoro kreće adaptacija, a udahnut će joj se i novi život. Jako se veselim buđenju tog posebnog dijela Istre i svemu dobrome što će to donijeti sa sobom, kazao je arhitekt Vrban

U prostorijama Općine Kršan potpisan je ugovor o izradi idejnog rješenja za projekt obnove i revitalizacije kaštela Kožljak koji se nalazi u sklopu istoimenog općinskog naselja. Ugovor je potpisan s Antom Vrbanom, svjetski poznatim i priznatim arhitektom kojemu je, nakon pozivnog natječaja, povjeren zahtjevni zadatak.

Čuvar istarskog razvoda

- Lokalitet starog grada Kožljaka nedovoljno je poznat i na lokalnoj razini, a mogućnosti njegove valorizacije su velike, rekao je prigodno načelnik Kršana Valdi Runko. - Ovo je nastojanje da na ispravan način valoriziramo, i sačuvamo, dio naše kulturne i povijesne baštine kojom općina obiluje, a o kojoj se ne zna dovoljno. Smještajem, lokacijom, pogledom, vizurom, doživljajem, ovo je izuzetno atraktivno mjesto općine, zasigurno, rezimirao je Runko.

Roman Carić, zamjenik načelnika, kao jedna od osoba zaduženih za provedbu projekta, tom je prigodom podsjetio da je Općina Kršan već ranije krenula u zahtjevni projekt revitalizacije, obnove i stavljanja u turističku funkciju kaštela u Kršanu, a provedba projekta oživljavanja kaštela Kožljak komponenta je integriranog projekta pod nazivom "Čuvar istarskog razvoda".

Arhitekt Anto Vrban istaknuo je da je i za njega ovo veliki izazov.

- Izazov svakom arhitektu je lokacija. Kaštel Kožljak je apsolutno specifičan - svojom poviješću, položajem i pričom. Uklesan u Učku, gleda prema Istri na tajanstven i snažan način. Na poziv Općine Kršan, moj projektni tim i ja napravili smo izmjeru postojećeg stanja lokacije na kojoj uskoro kreće adaptacija, a udahnut će joj se i novi život. Jako se veselim buđenju tog posebnog dijela Istre i svemu dobrome što će to donijeti sa sobom, kazao je Vrban.

Financiranje idejnog rješenja moguće je zahvaljujući dobivenim sredstvima iz prošlogodišnjeg donacijskog ciklusa Zaklade Adris u visini od sto tisuća kuna.

- Ponosni smo što je očuvanje i promocija kulturnog dobra prepoznata i na ovaj način, a svečanost dodjele donacije održana je 21. studenoga 2018. u Zagrebu, rekla je Patricia Zanketić, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i EU projekte koja je u ime Općine održala prošlogodišnju zagrebačku prezentaciju.

Suradnja s Biskupijom

Za njegovu revitalizaciju u lipnju 2018. godine potpisan je ugovor o 50-godišnjem korištenju Starog grada Kožljaka, zaštićene kulturne baštine koja je u vlasništvu Župe Sv. Hadrijana, i Općine Kršan. To ne bi bilo moguće bez dugogodišnje odlične suradnje sa Župom Kožljak i Biskupijom Porečko i Pulskom na koju je Općina posebno ponosna.

Do sada su učinjeni geodetska izmjera i 3D orto-foto snimka, konzervatorska podloga te arhitektonska snimka postojećeg stanja, a do kraja ožujka ove godine bit će izrađeno i idejno rješenje.

Površina svih objekata koji se imaju namjeru obnoviti i privesti svrsi iznosi 309 četvornih metara, dok se ukupna površina obuhvata proteže na više od 2.500 kvadrata. Daljnje planirane i potrebne aktivnosti jesu još izrada idejnog, glavnog te izvedbenog projekta. Iznos potreban za izradu projektno-tehničke dokumentacije do glavnog projekta iznosi 700 tisuća kuna, a polovicu iznosa osigurat će Općina. Ostali izvori financiranja odnose se na odobrena sredstva od Upravnog odjela za kulturu Istarske županije te Ministarstva kulture čiji je postupak ocjenjivanja programa još u tijeku.

Daljnji korak je kandidirati projekt na EU fondove krajem godine i tim sredstvima, ako budu odobrena, financirati izvođenje radova te opremanje i uređenje objekta.

Valja istaknuti da će se u Kršanu u travnju ove godine održati već 10. Festival samoniklog bilja koji okuplja mnogobrojne zaljubljenike u bilje i prirodu, a slični sadržaji bit će u budućnosti na raspolaganju i posjetiteljima kaštela Kožljak.

U neposrednoj blizini kaštela, a na području općine Kršan, proteže se i dio napuštene željezničke pruge Lupoglav - Štalije. Deset kilometarski dio nudi mogućnosti razvoja cikloturizma koji je predviđen operativnim planom razvoja cikloturizma Istarske županije. Pred djelatnicima Općine predstoji zahtjevna realizacija projekata koji će, zasigurno, doprinijeti daljnjem kvalitetnom razvoju.

Smješten na strmoj litici

Inače, ovo vrijedno kulturno dobro prvi puta se spominje u pisanim izvorima u doba akvilejskih patrijarha još 1102. godine. Smješten je na strmoj litici, na 184 metara nadmorske visine, uz stari put koji je povezivao Istru s Liburnijom. Impresivni južni obronci Učke i Ćićarije prirodni su štit, a samom kaštelu prilazi se stepenicama isklesanim u živoj stijeni.

Kaštel se sastojao od stambenih i gospodarskih zgrada. Bio je opasan obrambenim zidinama i kulom. Unutar zidina nalaze se ostaci romaničke župne crkve sv. Hadrijana. (Priredila S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of