OBNOVA SVIH KAŠTELA NA PODRUČJU ISTRE

ŽUPANIJSKI PROJEKT Kuća kaštela u Momjanu bit će istarsko središte prezentacije ovih povijesnih zdanja

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Završetak izvedbenih na Kući kaštela planiran je za 2021. godinu, kada će uslijediti druga faza- uređenje interijera zgrade: Giusepppina Rajko, Marko Uhač, Vladimir Torbica, Fabrizio Vižintin

Završetak izvedbenih na Kući kaštela planiran je za 2021. godinu, kada će uslijediti druga faza- uređenje interijera zgrade: Giusepppina Rajko, Marko Uhač, Vladimir Torbica, Fabrizio Vižintin


Ova je građevina bila svojedobno stara mljekara u vlasništvu obitelji Giannolli, a po rekonstrukciji će postati Kuća kaštela kao središte proučavanja i promoviranja istarskih kaštela, ali i cijele Momjanštine, objasnio je objasnio je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu projekt čija prva faza košta tri milijuna kuna, od čega sa 60 posto sudjeluje Istarska županija, a preostali iznos financira se iz proračuna Grada Buja

"Obnova Kuće kaštela u Momjanu inkorporirani je dio cjelovitog županijskog projekta rekonstrukcije svih kaštela na području Istarske županije koja obiluje tim povijesnim zdanjima", izjavio je Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Momjanu. Ispred Kuće kaštela, "zaogrnute" skelama i zaštitnim ogradama, na pitoresknom momjanskom trgu u organizaciji Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, predstavljen je projekt prve faze obnove derutne zgrade Kuće kaštela. Istodobno su   dotaknute su sve odrednice globalnog županijskog projekta uređenja ovog objekta i buduće prezentacije postojećih kaštela na području Istre.

Turističko-kulturni potencijal

Zamjenica istarskog župana Giusepppina Rajko istaknula je da je ovo projekt od iznimne važnosti i za Momjanštinu, a jednako tako i istarsku regiju i to s kulturološko –turističkog aspekta. Na iste se vrijednosti projekta referirao i sam domaćin, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin istaknuvši da će Grad Buje ovim projektom   dodatno obogatiti svoju kulturnu, turističku, ali i gospodarsku ponudu.

- Pred pet godina započela je - u suradnji sa Istarskom županijom, Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Regijom Veneto i Konzervatorskim zavodom Pula - rekonstrukcija, sanacija statike srednjovjekovnog kulturnog spomenika, momjanskog kaštela Rota, i obnova Kuće kaštela u središtu naselja predstavlja nastavak započetog projekta obnove istarskih kaštela. Radovi će se odvijati u dvije faze, od čega je za ovu prvu planirano uložiti tri milijuna kuna, od čega sa 60 posto sudjeluje Istarska županija, a preostalo financiramo iz bujskog proračuna. Po završetku prve faze rekonstrukcije zgrade, uslijedit će druga, koja predviđa uređenje interijera Kuće kaštela. Za te radove u suradnji s Istarskom

županijom, planiramo dio sredstava namaknuti iz resornog ministarstva, Regije Veneto i EU fondova, istaknuo je Vižintin.

Radovi idu prema planu

Predstavnici izvođača radova iz tvrtke Kapitel, Žminj, upoznali su prisutne s tijekom građevinskih radova naglasivši da se odvijaju u skladu s planovima, te je već dovršena prva stropna ploča, radi se na uređenju krovišta, a zatim slijede radovi na vrtnoj i uličnoj fasadi čime bi dovršili prvu fazu rekonstrucije.

Vladimir Torbica je kazao da je konac izvedbenih radova predviđen za 2021. godinu, kada će uslijediti druga faza- uređenje interijera zgrade.

- Ova je građevina bila svojedobno stara mljekara u vlasništvu obitelji Giannolli, a po rekonstrukciji će postati Kuća kaštela kao središte proučavanja i promoviranja istarskih kaštela, ali i cijele Momjanštine. U prizemlju će biti smješten info- punkt u kojem će se pristupati informacijama o svim kaštelima u Istri. Tu će se nalaziti i trgovina s tipičnim istarskim proizvodima lokalnih proizvođača. Na drugom je katu planirana art residence, apartman s radnim prostorom za znanstvenike i umjetnike, a u potkrovlju će se urediti multimedijalna dvorana. Svi spomenuti sadržaji bit će povezani kulom unutar samog kaštela koja će služiti kao izložbeni prostor, čime bi asocijativno združili prošlost i recentno doba, objasnio je Torbica projekt u svojoj konačnici.

Urbanistička vrijednost

Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela Pula predstavio je projekt u kontekstu globalnih aktivnosti obnove i valorizacije istarskih kaštela.

- U ovom se slučaju ne radi samo o izdvojenoj vrijednosti ove povijesne građevine već se radi o njezinoj kompleksnoj urbanističkoj vrijednosti za mjesto Momjan. Sanacijom ovog objekta sačuvat ćemo vizure i autentične urbanističke zahvate u naselju. Sam odabir Kuće kaštela kao središnjeg mjesta za promociju istarskih kaštela je logičan upravo poradi kaštela Rota u susjedstvu, zbog čega je od strane Županije, mjesto Momjan i odabrano za "ulazna vrata", odnosno ishodišno mjesto objedinjenog projekta istarskih kaštela, a koje bi poput Kuće fresaka u Draguću postalo polazna točka za upoznavanje naše bogate srednjovjekovne baštine i preglednik svih kaštela i ostale spomeničke baštine u Istri, istaknuo je Uhač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom