Monografija "Istarski pršut" na 120 stranica kroz devet poglavlja donosi obilje informacija i zanimljivosti o ovom ukusnom proizvodu u kome su stopljena umijeća mnogih generacija istarskih seljaka i o njegovoj ulozi u suvremenom gospodarstvu i gastronomiji današnjice
Monografija "Istarski pršut"
Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa objavila je monografiju "Istarski pršut", prvu opsežniju tiskovinu posvećenu najpoznatijoj istarskoj tradicijskoj gastronomskoj deliciji koja od 2015. godine nosi i europsku zaštićenu oznaku izvornosti.
Monografija "Istarski pršut" te još dvije manje tiskovine, priručnik za ugostitelje i potrošače "Istarski pršut - upute za korištenje" i "Istarski pršut - priručnik za klaonice", objavljeni su u sklopu projekta "informiranja i promoviranja na unutarnjem tržištu" financiranog sredstvima Europske unije preko nacionalnog Programa ruralnog razvoja.
U brošurama "Upute za korištenje" i "Priručnik za klaonice" tekst je samo na hrvatskom jeziku, dok je monografija "Istarski pršut" četverojezična, s tekstom na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.
Monografija "Istarski pršut" na 120 stranica kroz devet poglavlja donosi obilje informacija i zanimljivosti o ovom ukusnom proizvodu u kome su stopljena umijeća mnogih generacija istarskih seljaka i o njegovoj ulozi u suvremenom gospodarstvu i gastronomiji današnjice. Prvo, uvodno poglavlje naslovljeno je "Priča o istarskom pršutu" u osnovnim crtama opisuje istarski pršut kao proizvod, proces njegova nastanka i njegov značaj. U drugom poglavlju "S istarskim pršutom kroz povijest" na osnovu provedenih istraživanja dokumentirano se iznose saznanja o uzgoju svinja i proizvodnji pršuta u daljoj i bližoj prošlosti, od antike pa do zlatnog doba istarskog turizma u drugoj polovici 20. stoljeća. Svakako je zanimljivo istaknuti da najstariji dosad pronađeni pisani spomen pršuta u Istri potječe iz 1580. godine.
Slijedi poglavlje "Pršut u istarskoj tradiciji" u kome se, na osnovu provedenih etnografskih istraživanja, predstavlja prehrambeni, gospodarski i društveni značaj pršuta za negdašnju istarsku seosku obitelj, opisuje se tradicionalna istarska praščina, odnosno kolinje, i donosi niz tradicionalnih lokalnih recepata za proizvodnju pršuta u različitim selima diljem Istre.
Prva suvremena tema obrađena je u poglavlju "Istarski pršut sa Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI)", u kome se iznose razlozi i motivi te objašnjavaju proceduralni i tehnološki detalji vezani uz zaštitu istarskog pršuta, koja je uspješno dobivena 2015. godine. U poglavlju "Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu - ISAP" predstavlja se ova jedinstvena gastronomska manifestacija kojoj je od 2007. godine domaćin Tinjan kao "općina istarskog pršuta".
U završnom poglavlju "Istarski pršut kao kulturno dobro" bilježi se i doživljavanje pršuta u književnosti, popularnoj glazbi, narodnim poslovicama i općenito u zavičajnom identitetu Istre.
Monografija "Istarski pršut" neće se moći kupiti u redovnoj prodaji, već je namijenjena isključivo promociji na poljoprivrednim, gastronomskim, turističkom i sličnim sajmovima i manifestacijama.
Autor cjelokupnog teksta ove monografije je novinar, gastronomski poznavatelj i tvorac portala bookaleta.com o kulturi stola u Istri (enogastronomija, tradicija i inovacija) Davor Šišović. Fotografije su pripremili Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa Davor Šišović, Loris Zupanc, Turistička zajednica središnje Istre te Općina Tinjan. Za prijevode je bila zadužena Lingua plus iz Pazina, za grafičko oblikovanje Lastik studio iz Žminja, a za tisak tvrtka Sigra iz Poreča.