VELIKE UŠTEDE VODE

Postavljen moderni sustav navodnjavanja nogometnog igrališta u Potpićnu

| Autor: Branko Biočić
Domaćini i gosti na travnjaku (Snimio Branko Biočić)

Domaćini i gosti na travnjaku (Snimio Branko Biočić)


Danas je u nazočnosti predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora, direktora ureda za programe lokalnog sporta Hrvoje Balena, predsjednika Sportske zajednice Istarske županije Mladena Pavičevića, Tajnika Sportske zajednice Istarske županije Matije Červenija, tajnika sportske zajednice grada Labina Siniše Verbanca, predstavnika Općine Kršan i članova Uprave NK Potpićan Učka 72, obiđeno nogometno igralište NK Potpićan Učka 72 na kojem je uspješno realiziran projekt navodnjavanja.

Nogometni klub NK Potpićan Učka 72 u travnju ove godine prijavio se na natječaj Hrvatskog olimpijskog odbora u sklopu Programa Aktivna zajednica za 2022. godinu - Projekt navodnjavanja igrališta NK Potpićan Učka 72 u Potpićnu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 130.458 kuna pri čemu je Općina Kršan sudjelovala sa 50% odnosno s iznosom od 65.229 kn, a ostatak u iznosu od 65.229 kn podmiruje Hrvatski olimpijski odbor.

Sustav navodnjavanja na nogometnom igralištu postavila je tvrtka ABN Obrt za automatsko navodnjavanje, vlasnika Adelia Belušića iz Pićna. Postavljeno je 96 manjih prskalica raspoređenih u 16 sektora. Navodnjavanje se automatski pali po sektorima i moguće je njime upravljati i preko WIFI-a praktički iz dnevnog boravka.

-Time ne samo da je ostvarena ušteda na vremenu i praktičnosti oko provođenja samog navodnjavanja jer ne treba više micati i postavljati klasične prskalice po terenu već se pritiskom jednog gumba sve rješava i naravno dobiva i na uštedi vode. Procjena je da je prije trebalo cca 80 kubika vode za pokriti cijeli teren navodnjavanjem, dok je sada ta brojka pala na upola manje, cca 40 kubika, a i sustav funkcionira na način da ga je moguće uključiti bilo kada, pa i po noći kad više drži vlagu, što prije nije bio slučaj. Tijekom kolovoza, kad je glavnina posla već bila obavljena i dok je na snazi bila redukcija vode pomoć su pružili članovi kluba tijekom raznih radnih akcija na terenu te poljoprivrednici i ostalih subjekti i domaći ljudi u dopremi vode traktorima s izvora i punjenju cisterni kako bi zalijevali ponovno postavljenu travu, na čemu im posebno zahvaljujem, rekao je načelnik općine Kršan Roman Carić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini