ROVINJ

POSLJEDNJE JAKO NEVRIJEME PROUZROČILO ŠTETU: S derutne zgrade padala fasada, crijepovi i cigle

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
(N. O. R.)

(N. O. R.)


Na dojavu građana, djelatnici Vatrogasne postrojbe Rovinj "obavili su sanaciju", točnije uklonili su viseće dijelove zgrade koji su prijetili prolaznicima, dok su komunalni redari, tijekom jutarnjih sati i za vrijeme akcije čišćenja i uklanjanja, privremeno zatvorili ulicu

 Veliko nevrijeme koje se obrušilo nad Istrom u ponedjeljak poslijepodne, na prvi pogled Rovinj je poštedjelo te ga "pogodilo" tek s nešto manjim oborinama i vjetrom. Ipak, pokazalo je svoju ćud, ali i konkretnu demonstraciju prirodne sile nad nekim lokacijama starogradske jezgre koje su ionako dobrano načete zubom vremena i nebrigom vlasnika. Naime, uslijed kratkotrajnog olujnog nevremena, s fasade zgrade u Ulici Vrata Valdibore, onoj istoj iz koje se s gradske tržnice u smjeru crkve svete Eufemije ide najbržim i najjednostavnijm putom, opala je žbuka i, što je još pogubnije, došlo je do vrlo opasnog lomljenja krovnih crjepova i cigli.

Na dojavu građana, djelatnici Vatrogasne postrojbe Rovinj "obavili su sanaciju", točnije uklonili su viseće dijelove zgrade koji su prijetili prolaznicima, dok su komunalni redari, tijekom jutarnjih sati i za vrijeme akcije čišćenja i uklanjanja, privremeno zatvorili ulicu. Nakon cjelodnevnog posla, u kutu zgrade ostao je i rezultat rada - poveća hrpa nagomilanog građevinskog materijala koji se opet, i iznova, samo pukom srećom nije našao na glavama prolaznika.

I dok se zgrade, odnosno neki njeni dijelovi uslijed nenadanih okolnosti mogu srušiti, a da pritom i ne možete u nekoga upirati prstom kao na krivca, u slučaju ove posljednje, kutne zgrade u Ulici Vrata Valdibore, to nije slučaj. Naime, ta se fasada s pripadajućim opasnim krovom već našla na stranicama našeg lista upravo zbog identične situacije, kada je izrijekom, odnosno službenim rješenjem naloženo da do sanacije mora doći. Podsjećam i da su tada, nakon uklanjanja i odvoza materijala koji je pao sa zgrade, na scenu stupili stručni ljudi koji su obavili terenski očevid. Međutim, krajnji su rezultat istog, barem što se tiče građana/promatrača bili, i ostali, tek "flasteri" nalijepljeni na otvorene rascjepe, raspukline zida koje i danas stoje na fasadi. Doduše, novost je i to da su, u odnosu na tada, u međuvremenu zabilježene još neke preinake poput metalnog potpornja nad jednim od ulaznih vrata zgrade, a koji je funkciji čuvara kamenih erti nad otvorom/ulazom u kuću.

Dakle, ponovilo se. I već po drugi puta bez težih posljedica. No, pitanje je dokle će nas božica Fortuna pomilovati? Je li sad posljednji trenutak da se netko upita tko će sve, dogodili se nešto, moći mirne savjesti reći "nisam znao". A znaju svi. I Grad, i vatrogasci, policajci, komunalni redari, novinari, susjedi i vlasnici stanova koji bi ipak prvi trebali povesti računa o svojoj nekretnini, odnosno prostoru u kojem borave.

Podsjećam i da Grad Rovinj ima mehanizme kojima se stanari koji ne žele urediti vanjske dijelove fasade, na to mogu natjerati uredbom kojom se definira "da fasade u neurednom i dotrajalom stanju i situaciji u kojoj im prijeti urušavanje, moraju biti sanirane". Izdavanjem takvog rješenja o hitnoj sanaciji, vlasnik nekretnine dužan je u roku od 60 dana postupiti po izdanom rješenju, odnosno da se za neučinkovitost, nemar i ignorantsko ponašanje po isteku tog roka može sankcionirati novčanom kaznom u iznosu od 1.500 kuna za fizičke osobe. Istovremeno, postoji i mogućnost da radove obavi neka treća strana (konkretno gradsko poduzeće Rubini) i za obavljeni posao tuži vlasnike nekretnine u visini novčanog iznosa koji su trebali osigurati za sanaciju.

Dakle, rješenja mora biti. I ono postoji. Pitanje je samo da li će se gorućem problemu pristupiti sada i odmah, ili će se sačekati još jedna repriza i, ovaj put, s crijepom u nečijoj glavi?!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini