FOTO GALERIJA

NA DANAŠNJI DAN 2016. godine: Ponente i valovi visine pet metara potopili ROVINJ

| Autor: Glas Istre


 Na današnji dan, 10. veljače 2016. godine jako nevrijeme pogodilo je zapadnu Istru, a najveće štete pretrpio je Rovinj gdje je materijalna šteta iznosila 20 milijuna kuna. Najmanje 150 automobila je oštećeno, 50-ak brodica uništeno, a dvadesetak stabala srušeno.

Za sve je zaslužna sekundarna ciklona čiji se centar nalazio u Tršćanskom zaljevu. U takvoj situaciji stvorili su se uvjeti za jak zapadnjak s olujnim udarima, no nitko nije mogao očekivati da će se ostvariti najžešće prognoze.

Troje pripadnika interventnih službi je ozlijeđeno, oštećeno je oko 150 vozila, dok je 50-ak plovila u gradskoj luci potopljeno ili oštećeno.

Već oko šest sati ujutro mnogi su Rovinjci probuđeni uz telefonsku budnicu djelatnika Komunalnog servisa, koji su ih tražili da automobile parkirane na Valdibori, premjeste. Puhao je snažan ponente (vjetar zapadnjak), a u suradnji s morem i valovima koji su prelazili pet metara oplakivao je parkiralište i zalijevao automobile morem.

Nešto prije podne, sve kao da se otelo kontroli. Zaplivao je i Trg na mostu, pa ako se trebalo proći s jedne strane ceste na drugu valjalo je dobrano zagaziti u more, koje je na nekim mjestima bilo dublje od 40-ak centimetara.

Još gore su prošle uličice oko Valdibore. Plivale su stolice i stolovi ugostiteljskih terasa, a poplavljeno je i sijaset podruma na tom području. Ništa bolje nije bilo niti s druge strane grada. Naime, gradska je lučica kao i obala ispred bivše Tvornice duhana, gledajući do kud su valovi stigli bila proširena za desetak metara prema kopnu. U jednom momentu, ribar do nas koji je nemoćno kršio ruke i gledao kako mu barka, poput lista na vjetru, bespomoćno pleše na pjeni od mora, svoj užas okrenuo je na zafrkanciju: "Gledaj Veliki mol. Tamo sad iskaču kalamari. Valjalo bi ih samo pokupiti!"

Nakon olujnog zapadnjaka, a s prolaskom ciklone nakratko je zasniježilo na Ćićariji, a zanimljivo je kako smo se i idućih dana kao i početkom veljače susretali s ekstremnim vremenom. Mali Lošinj su poharale pijavice, istok i sjever Istre tuča, a svakako vrijedi spomenuti i tuču kod Žbandaja koja je idući dan bila vidljiva iz svemira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini